Opinel - Francúzska ikona

noz-opinel-carbon-9

História tejto rodinnej firmy sa začala písať v roku 1890, kedy Joseph Opinel vyrobil v otcovej dielni svoj prvý vreckový nôž. Bolo to neďaleko francúzskeho mesta Saint Jean de Maurienne v oblasti Savojska. O šesť rokov neskôr mal už troch spolupracovníkov s produkciou 60 nožov denne.

Odstupom času však nestíhali uspokojovať dopyt, tak Joseph zamestnával čoraz viac miestnych ľudí a navyšoval výrobu. V roku 1909, keď už bolo isté , že  firma je predurčená na úspech si zaregistroval logo La Main Couronnée, ktoré symbolizuje ruku Jána Krstiteľa (inšpiroval sa erbom mesta Saint Jean de Maurienne) a kráľovskú korunu, ktorá je v znaku oblasti Savoie.

Počas prvých rokov existencie firmy ponúkali zatváraky kočovní obchodníci, ktorí ich nazývali aj "penny knife" zrejme kvôli tomu, lebo boli jednoduché a lacné. Neskôr Opinel získal kontakty a začal exportovať do zahraničia. Pôvodné nože boli vyrobené výlučne z uhlíkovej ocele. Poistku VIROBLOCK si spoločnosť nechala patentovať až v roku 1955 (nachádza sa na modeloch 6 až 13).

V roku 1985 zaradilo londýnske múzeum Victoria and Albert nôž Opinel medzi sto najkrajších výrobkov na svete. V roku 2016 americký Gear Institute ohodnotil Opinel no. 8 za piaty najlepší zatvárací nož na planéte! V súčasnosti sa sídlo firmy nachádza v meste Chambéry, pracuje pre ňu 120 ľudí, ktorí vyrobia 15 miliónov nožov ročne.  

noz-opinel-inox-8 2Opinel Inox 8

 Zo širokej ponuky ma najviac zaujal Opinel veľkosti 8. Na začiatok uvediem pár technických údajov. Celková dĺžka 195 mm, dĺžka čepele 85 mm, dĺžka rukoväte 111 mm, materiál rukoväte drevo, otočná poistka typu Viroblock. Z aktuálnej ponuky si môžete vybrať dva druhy ocele :

  • Sandvik 12C27, má podobné vlastnosti ako 440A t.z. odolnosť proti korózii, výbornú rezivosť a ľahkú brúsitelnosť. Táto oceľ má optimálnu tvrdosť 57 až 59 Rockwella.
  • Uhlíkovú oceľ  XC90 tvrdosti 57 až 59HRC obľubujú ľudia, ktorý potrebujú mať nôž extrémne ostrý (napr. nadšenci bushcraftu alebo modelári), pretože je všeobecne známe, že takmer žiadnu nerezovú oceľ sa nedá nabrúsiť do takej "jedovatosti" ako uhlíkovú. 

noz-opinel-carbon-9-inox-8 2Opinel 8 s nerezovou čeleľou a Opinel 9 z uhlíkovej ocele s typickou patinou

 Roky používam obe verzie, tak by som rád napísal môj subjektívny názor. Uhlíkovú verziu by som odporučil nadšencom bushcraftu nakoľko sa dá výborne nabrúsit na "žiletku" aj v poľných podmienkach. Uviedol by som aj jednu nevýhodu a to konkrétne, že pri vysokej vlhkosti nabobtná rukoväť a ťažšie sa otvára. Uhlíková oceľ ľahko chytá patinu najmä, keď sa režú potraviny s obsahom kyselín, alebo drevo bahaté na živicu. Mne osobne to nevadí nakoľko nôž má retro dizajn a po sčernaní čepele pôsobí autenticky.

Hlavná nosná konštrukcia je z dreva, ktorú čiastočne spevňuje poistka (Viroblock), a preto nie je určený na ťažké práce. Má vysoký plochý výbrus bez fazety, ktorý je veľmi jemný a pri ťažšom nasadení  hrozí deformovanie ostria. Nerezovú verziu by som odporučil ako EDC nôž na krájanie potravín, nakoľko má veľmi pekný čistý rez. 

noz-opinel-carbon-9-inox-8Nože Opinel Carbon 9 a Opinel Inox 8

Firma má pestrú ponuku rukovätí a výber záleží naozaj iba na vkuse budúceho majiteľa .Základná verzia je z bukového dreva. Francúzi sú zaťažení na ekológiu, preto používajú buk iba z vlastných obnoviteľných zdrojov. Keď sa Vám základná verzia zdá byť nezaujímavá, tak si môžete vybrať rôzne farebné variácie, ornamenty, prípadne vzácnejšie drevá napr. orech, bubingu alebo olivu. Najvzácnejšie kúsky sú z byvolieho rohu a čepeľ je zrkadlovo leštená. Najnovšie polyamidové verzie sa mi osobne nepáčia, ale veľa ľudí si ich obľúbi nakoľko sa ľahko otvárajú za každých okolností (plast nenasáva vlhkosť z okolia). Sú preto vhodné pre záchranárov alebo rybárov.

Záverom možno zhrnúť, že Opinel je jeden z posledných výrobcov s vyše 125 ročnou históriou, ktorý drží ceny pri zemi a za "pár eur" dokážete kúpiť kvalitný francúzsky výrobok, ktorý Vám bude dlho slúžiť.

Autor:  Róbert Szőke

foto: kniland.sk