Recenzia: Nôž Muela Rhino

noz-muela-rhino-10SV.G-4

Spoločnosť Muela patrí medzi najväčších výrobcov nožov v Európe. Založil ju v roku 1952 Eladio Muela, ktorého cieľom bolo ponúkať kvalitné a cenovo dostupné nože pre každého.

Jej výroba je širokospektrálna (low-endy aj luxusné kúsky z najdrahších damaškových ocelí), ale hlavná špecializácia spočíva v produkovaní nožov pre outdoorových nadšencov, hlavne poľovníkov. Nemenej dôležitú časť výroby tvoria zatváracie lovecké nože , ktoré sú vhodné aj na bežné každodenné používanie (EDC).

V minulosti sa na mnohých fórach riešila kvalita nožov Muela. Firma si neustrážila výstupnú kontrolu najnižšej kategórie low-end, čoho dôsledkom bolo veľa nespokojných zákazníkov. Spoločnosť sa poučila zo svojich chýb a v posledných piatich rokoch sa raketovo dostala na svetovú úroveň. Puzdra sú dokonca kvalitnejšie riešené ako je to zvykom u drahšej konkurencie. Samozrejme, nízkorozpočtovú kategóriu vyrábajú už lepšie ako v minulosti, ale napriek tomu nikto nemože očakávať, že s lacným nožom dokáže vyťať 200 ročný dub a potom sa s ním ešte oholí.

V súčastnosti španielsku firmu riadi jeho päť potomkov a ročná produkcia predstavuje 400 000 nožov, ktoré sa vyvážajú do celého sveta . Z aktuálnej ponuky som sa rozhodol otestovať model MUELA RHINO (nosorožec). Začnem teda technickou špecifikáciou. Celková dĺžka noža je 228 mm, dĺžka čepele 102 mm, dĺžka ostria 90mm a hrúbka 4 mm. Váha 205 gramov je veľmi príjemná.

noz-muela-rhino-10SV.G-5

Môžete si vybrať z dvoch druhov nerezovej ocele a to konkrétne: Sandvik 14C28N, ktorý je valcovaný za studena a dosahuje najlepší pomer medzi výdržou ostria a odolnosťou voči korózii. Tvrdosť je na úrovni 61HRC, no napriek tomu sa ľahko brúsi. Všeobecne túto oceľ môžeme zaradiť medzi vyššiu strednú kategóriu.

Ďalšia možnosť je MOVA 58-60 (MOVA 440). Vlastnosťami ju možno prirovnať k 440A s mierne navýšeným obsahom molybdénu a vanádu. Až 18 percent chrómu (v závislosti od výrobcu) zaručuje výbornú odolnosť voči korózii aj v slanom prostredí. Tvrdosť dosahuje 58 až 60 HRC. Je to ľahko brúsiteľná  oceľ strednej kategorie.

Na hodnotenie sa mi dostala do rúk sandviková verzia s hnedou mikartou, ktorá mi ihneď po rozbalení vyčarila úsmev na tvári. Hrúbkou čepele na mňa nôž pôsobil ako keby bol vyrobený z poklopových dverí tanku a vydrží aj tvrdšie zaobchádzanie. Musím ešte pripomenúť, že síce nož je od výroby slušne ostrý, ale neholil chlpy. Po pár ťahoch na koženom opasku s pastou už dokázal narezať kancelársky papier na tenké pásiky.

Čepeľ noža má vysoký plochý výbrus s fazetou, ktorý ho predurčuje zvládať väčšinu robôt, či už v prírode alebo kuchyni bravúrnym spôsobom. Ostrie je ukončené výrazným vybraním (choilom), ktorý umožňuje lepšie brúsenie a je dosť veľký na to, aby sme pri vložení ukazováku získali skrátený úchop potrebný pre jemnejšie práce. Pri klasickom držaní rukoväte zabraňuje štrukturovaná mikarta  skĺznutiu ruky na čepeľ aj keď ich máte mastné .

Nôž si hravo poradil s orezávaním suchého aj čerstvého dreva,  kartónovou krabicou, gumolitom, plátkami korku ale aj potravinami ako napr.mäsom, mrkvou, kalerábom, uhorkami. Aj pri dlhšej práci si nôž zachovával slušnú ostrosť. Výrobca nám dáva možnosť výberu rukoväte z troch druhov dreva (pakka, cocobolo, olive) a troch druhov micarty (čiernej, kojotej hnedej a zelenej), ktoré sú podložené fíbrom.

Puzdra na Muelu Rhino sú na veľmi vysokej úrovni. Kvalitná koža, súmerné šitie a masívny kovový cvok s logom firmy, posúva tento nôž minimálne o level vyššie. Drahšie modely majú púzdra, ktoré umožňujú horizontálne aj vertikálne pripevnenie na opasok u lacnejších sa musíte  uspokojiť len s vertikálnym spôsobom nosenia.

Podľa môjho názoru sú moderné mikartové verzie určené skôr na bushcraft a survival a elegantné drevené rukoväte ulahodia oku každého poľovníka.

Na záver môžem napísať ,že nož Muela Rhino ma veľmi príjemne prekvapil. Kým u mnohých výrobcov vidím stagnovanie, tak Muela ide s inováciami svižne dopredu. Verím, že Vám recenzia pomohla a tým ,ktorí sa rozhodnú tento nôž kúpiť môžem zaručiť,že im bude slúžiť k spokojnosti dlhé roky.  

Autor: Róbert Szőke

foto: muela.eu

Všetky modely Muela Rhino v našej ponuke nájdete tu.