Recenzia: Nôž Morakniv Kansbol

kansbol 1_resize

Nadšencom prírody, turistom, poľovníkom a rybárom určite netreba predstavovať značku Mora. Táto spoločnosť so 125 ročnou históriou produkovala veľmi praktické a cenovo dostupné nože s nič nehovoriacim (bezemočným) dizajnom. Rok 2016 však priniesol viaceré prekvapenia.

V prvom rade išlo o predstavenie nových modelov, ktoré sú lepšie premyslené, dizajn lahodí oku a z môjho pohľadu sú aj lepšie spracované. Samozrejme sa to odrazilo na cene jednotlivých nožov, ktoré sú však naďalej na prijateľnej úrovni. Za svoje peniaze dostanete kvalitu, ktorá Vás pri rozumnom používaní prežije. Najviac ma z ponuky zaujal model Kansbol, ktorý vychádza z modelu Morakniv 2000 (istý čas používaný aj vo švédskej armáde). Patril medzi moje prvé nože, nikdy nesklamal a splnil aj ťažké úlohy. Keď som ho stratil tak som v ten deň vedel aj zaspať, nakoľko nestal veľa peňazí. Poďme však ku Kansbolu.

V prvom rade by som uviedol technické parametre. Nôž je vyrobený zo švédskej nerezovej ocele Sandvik 12C27 s tvrdosťou 57-58 HRC, čo je optimálne aj pre núdzové brúsenie v poľných podmienkach. Disponuje vynikajúcou odolnosťou voči korózii a predčasnému opotrebovaniu.

Celková dĺžka noža je 226 mm, z čoho na čepeľ pripadá 109 mm. Hrúbka čepele je 2,5 mm. Má škandinávsky výbrus a čepeľ sa pri špičke noža zužuje. Tento tvar slúži na jemnejšie práce (vyrezávanie dreva, porciovanie rýb) a hrubšia časť  na tvrdšie zaobchádzanie batoning prípadne silové rezanie. To že krájanie mäsa, syrov, ovocia, zeleniny či pečiva je s týmto nožom radosť, ani nemusím pripomínať, nakoľko od výroby je nabrúsený tak, že holí. Chrbát čepele nemá zrazené hrany, čo je vynikajúce pre použitie kresadla, takže s nožom viete veľmi pohodlne rozložiť oheň. Tŕň čepele je zapustený do dvoch tretín rukoväte, tým pádom pevnosť noža je excelentná. Nie menej dôležitý údaj, ktorý ocenia najmä turisti, je váha noža, ktorá spolu s puzdrom činí 134g.

kansbol 2_resize

Čo sa ergonómie týka, tak je Kansbol na veľmi vysokej úrovni. Úchop je príjemný, čo zabezpečuje robustné jadro rukoväte z polypropylénu (svetlejšia zelená), na ktorej je vrstva zmäkčeného polyméru TPE (tmavšia zelená). Zdrsnenie je zabezpečené diamantovým vzorom, vďaka ktorému sa nôž dobre drží aj keď máte spotené, mastné alebo ruky od krvi (to ocenia hlavne poľovníci). Záštita je decentná a taktiež zabraňuje skĺznutiu ruky na čepeľ pri bodaní. Rukoväť je ukončená otvorom na prevlečenie paracordu, tuto funkciu najviac využijete pri sekaní.

"Soudruzi dizajnéri" sa pohrali aj s puzdrom, ktoré konečne nepôsobí ako na nožíku z "kolotočov"! Ako prvé si všimneme logo Švédskej provincie Dalarna, doplnené rokom vzniku spoločnosti. Týmto sa Mora hrdo hlási ku svojej minulosti. Puzdro zároveň pôsobí minimalistickým moderným dojmom, nikde nič netrčí ani nezavadzia. Je vyrobené z polypropylénu, čo zabezpečuje veľmi vysokú ochranu noža aj jeho majiteľa a pri páde nehrozí, že by ste museli utekať s nožom zapichnutým v stehne do prvej dediny pre pomoc. Fixácia noža v puzdre je zabezpečená priehlbinou diamantového tvaru v rukoväti noža a výstupkom v puzdre,ktorý pri vsunutí noža veľmi spoľahlivo zacvakne. Čistenie uľahčujú dve dostatočne veľké diery v spodnej časti, slúžiace na odvádzanie vlhkosti a vody. Nôž s puzdrom sa dá zaobstarať v dvoch variantoch. Lacnejší variant obsahuje iba očko na uchytenie na opasok a drahšiu verziu s názvom Multi-Mount ocenia horolezci, turisti a militantne založení ľudia, nakoľko tento systém je kompatibilný s MOLLE, takže nôž sa dá bez problémov pripevniť na taktické vesty, batohy a iné vybavenie.

kansbol multi mount 2_resize

Celkovo zhrnuté, Mora sa vybrala správnym smerom čo sa týka dizajnu a kvality spracovania. Pri stále tvrdšej konkurencii to je samozrejme logický krok. Spolupráca s viacerými bushcraft a survival odborníkmi však trošku navýšila ceny, no aj napriek tomu si myslím, že si ešte stále každý dokáže vybrať z jej ponuky to čo mu vyhovuje. V prípade, že si zvolíte práve model Kansbol, odmenou Vám bude verný spoločník, ktorý Vás rozhodne nesklame.  

kansbol multi mount 3

Dúfam, že táto recenzia bude nápomocná pri výbere a veľa pekných chvíľ v prírode Vám praje Robert Szőke.

Autor: Róbert Szőke

Foto: morakniv.se

Všetky modely Mora Kansbol v našej ponuke nájdete tu.