Recenzia: Nôž Kizlyar Supreme Colada

Colada Aus8 2_1

Kizlyar Supreme je veľmi mladá a dynamicky sa rozvíjajúca spoločnosť, ktorá bola založená v roku 2009 a masívnu expanziu HI-TECH nožov začala v roku 2011.

Divízia Supreme ma hlavné sídlo v Petrohrade a je odpoveďou ruských nožiarov na dopyt "západného trhu", nakoľko tradičná ponuka pôvodného Kizlyaru je síce kvalitná, ale výrazné zdobenie (čo samozrejme patrí k pôvodnému ruskému nožiarstvu) a iné označenie ruských ocelí, mali za následok, že ich výrobky sa v zahraničí veľmi neujali. To je škoda, pretože sa v ich ponuke rozhodne nájde par zaujímavých kúskov, ako napr. nôž Kizlyar Katran (používaný príslušníkmi jednotiek zvláštneho určenia SPECNAZ) alebo nože SKORPION, ktoré daroval prezident Putin vojakom, ktorí vynikli v bojoch v Čečensku.

Z modernej ponuky Kizlyaru Supreme nás zaujal model Colada (zo španielčiny: čistý, uhladený), ktorý síce pôsobí veľmi jednoducho, no trvalo 2 roky kým  bol vyvinutý do finálnej podoby, na čom sa podieľali svetoznámi dizajnéri a odborníci z bladeforum teamu.

Prejdime teda k technickým parametrom:

celková dĺžka: 213 mm

dĺžka čepele: 100 mm

hrúbka čepele:3,75 mm

šírka čepele: 28,6mm

Nôž má ideálnu veľkosť pre 80 percent bežných činností. Nakoľko každá lepšia  spoločnosť pri svojich obľúbených nožoch ponúka možnosť výberu typu ocele, nie je tomu inak ani u modelu Colada, kde si môžete vybrať z troch prevedení - AUS-8, Bohler K340 alebo CPMS35VN. Záleží iba na Vašich preferenciách, intenzite používania a samozrejme finančných možnostiach.

AUS-8 je japonská nerezová oceľ tvrdosti 57-59HRC. Ide o kvalitatívne mierne nadpriemernú oceľ, ktorá dobre drží ostrie, ľahko sa brúsi a odolnosť voči korózií je tiež na veľmi slušnej úrovni. Samozrejme pri krájaní kyslých potravín, alebo v slanom prostredí, sa po práci na neošetrenom noži môže objaviť bodová korózia, ktorá sa ale dá ľahko odstrániť.

Bohler K340, je rakúska nástrojová oceľ, porovnateľná s obľúbenou oceľou D2. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou voči opotrebeniu, vynikajúco drží ostrie a preto sa z tohto materiálu vyrábajú napr.priemyselné nožnice. Tvrdosť sa pohybuje na úrovni 59 až 62 HRC. Tento typ ocele je síce trochu menej známy, ale výborne sa hodí pre bushcraftové aktivity a potulky prírodou.

Noz Kizlyar Supreme Colada Bohler K340

Noz Kizlyar Supreme Colada - koženné puzdro

Kizlyar Supreme Colada Bohler K340

Ďalšou verziou, ktorou sa Kizlyar Supreme chcel zavďačiť svojim zákazníkom, je verzia z prémiovej americkej ocele CPMS35VN vyrobenej práškovou metalurgiou. Táto oceľ vznikla zo spolupráce Cruccible Industries (spoločnosť vyrábajúca oceľ) a svetoznámym nožiarom Chrisom Reevom, pre jeho legendárny zatvárací nôž Sebenza. Ide o oceľ, ktorá sa pred časom používala iba na najdrahšie nože, ktorých cena sa pohybovala rádovo v stovkách dolárov. Tvrdosť tejto ocele je v rozmedzí 59 až 61HRC, ostrie drží excelentne a odolnosť voči korózii je na najvyššej úrovni spomedzi týchto troch ocelí.

Colada CPM S35VN S bm 3

Kizlyar Supreme Colada CPMS35VN

Je potrebne spomenúť, že výrobca používa rozdielne typy výbrusov čepele. Kým u Colady AUS8 je to dutý výbrus s minifazetou, tak Bohler K340 a CPM S35VN majú plochý výbrus, taktiež s minifazetou. Rezné vlastnosti oboch výbrusov sú takmer rovnaké, takže ide zrejme o dosiahnutie najlepších vlastnosti konkrétneho noža výrobcom (výdrž ostria, rezivosť a pod.). Všetky typy majú na chrbte falošné ostrie, čo zabezpečuje dobrú penetráciu a nožu dodáva trochu takticky vzhľad. Nakonci ostria noža sa nachádza „choil“ (vybranie), ktoré umožňuje ľahké nabrúsenie noža po celej dĺžke ostria.

Rukoväť noža je štandardne z koreňa kaukazského orechu, na fotkách to však úplne nevynikne, ale v skutočnosti je drevo ozaj nádherné. Keďže ide o prírodný materiál, každý jeden nôž má inú kresbu a je originálny. Jedine na Coladu z S35VN výrobca zvolil rukoväť z čierno-modrej mikarty, ktorá pôsobí moderne a je takmer nezničiteľná. Nôž je dodávaný s jednoduchým tulcovým puzdrom z dostatočne hrubej a kvalitnej kože, ktorá umožňuje pohodlné nosenie. Podľa môjho skromného názoru, by si modrá Colada z ocele S35VN zaslúžila kydexové puzdro, nakoľko pôsobí moderne a takticky. Kožu by som ešte predýchal, ale to červené šitie na mňa pôsobilo ako keby sa im minula v podniku čierna niť, tak použili to, čo mali po ruke. Dokážeme im to však odpustiť, nakoľko pevný nôž z ocele S35VN s vynikajúcim spracovaním v tejto cenovej relácii len tak ľahko nezoženiete. Navyše pre domáceho kutila nebude problém si v prípade záujmu vyrobiť, alebo dať si vyrobiť kydexové puzdro. Keď pominieme tuto malú chybičku krásy, tak sa jedná o veľmi podarený a kvalitný nôž. Pri jeho testovaní som bol veľmi milo prekvapený. Všetko nádherne zlícované, pohodlný úchop a ani pri dlhšej práci nikde nič netlačilo.

Colada CPM S35VN S bm 4

Ostrosť bola od výroby na veľmi dobrej úrovni. Aj najlacnejšia verzia z AUS-8 sa zakusovala do dreva, gumolitu, kartónu, mäsa, tvrdého syru a zeleniny veľmi ochotne a po dlhšom "ničení" na konci testu, ešte dokázala narezať paradajky bez toho aby ich rozpučila. Po par obtiahnutiach na koži s pastou, nôž opäť holil.

Na záver by som rád napísal, že opäť sa potvrdilo, že najjednoduchšie veci sú najlepšie a pri Colade to platí na 100 percent. Nevtieravý dizajn a vynikajúce rezne vlastnosti, spravia z každej práce zábavu. Ak máte radi kvalitné výrobky, ktoré sú cenovo dostupné, tak Colada je pre Vás tou správnou voľbou. Za svoje peniaze dostanete viac než očakávate. Verím, že Vám recenzia pomohla pri výbere.   

 

Autor: Róbert Szőke

Všetky modely Kizlyar Supreme Colada nájdete v našej ponuke tu.