Kresadlo Morakniv - história a súčasnosť

kresadlo mora1

História moderných kresadiel sa začala písať v roku 1995, kedy švédska armáda uvažovala o jednoduchej pomôcke na založenie ohňa, ktorá by fungovala bez ohľadu na klimatické podmienky. Zaužívané prostriedky sa mnohokrát javili ako neefektívne, kvôli náročnému severskému počasiu. Vojakom sa častokrát stalo, že sa im rozmočili zápalky, alebo mali natoľko skrehnuté prsty, že si nimi nedokázali založiť oheň.

Samozrejme armáda mala vo svojej výbave aj zapaľovače, ale aj tie mali svoje chyby. Plynové, kvôli poruchám drobných mechanických súčiastok obvykle zradili v tej najnevhodnejšej chvíli a klasické benzínové Zippo bolo síce nerozbitné, ale kvôli netesnostiam sa z nich rýchlo odparovalo palivo.

LIGHT MY FIRE bola v tom čase malá firma, ktorá  zápasila o prežitie ( nedarilo sa im totiž predávať svoj prvý produkt, extrémne horľave drevo plné živice MAYA STICKS ), ale podujala sa tento problém armády vyriešiť, čo sa im odstupom krátkeho času aj podarilo.

clanok kresadlo mora 4-min

V roku 1996 uzrel svetlo sveta prvý firesteel. Išlo o tenkú ferocérovú tyčku vsadenú do plastového držadla, na ktorý bol pomocou paracordu pripevnený kresací pliešok s ostrou hranou. Švédsky vývojári našli zrejme inšpiráciu v zakladaní ohňa pomocou ocieľky a pazúriku, ibaže  tento spôsob pretavili do modernejšej podoby.

Po veľkom úspechu v armáde sa začali vyrábať kresadlá aj na komerčné využitie. Obľúbili si ich najmä horolezci, turisti, lovci, ale aj celá bushcraft a survival komunita. Vyriešili sa aj prvotné problémy firmy s predajom MAYA STICK-u, nakoľko sa ujal ako skvelý produkt na podpal .

Princíp fungovania kresadla je veľmi jednoduchý. Tlakom priloženého pliešku (alebo hrany noža) a následným škrtnutím ostrou hranou o kresadlo sa odlúpne horúca  kovová špóna, ktorá pôsobením kyslíku zhorí. Dôležitú úlohu v tejto chemickej reakcii zohráva prvok Cér, ktorý sa na vzduchu spontánne vznieti už pri 70 ºC, takže pôsobí s kyslíkom ako "štartér".  Teplota iskry potom dosahuje 2980 ºC.

 

clanok kresadlo mora3

 Výrobca postupne zlepšuje zloženie zliatiny kovov a vzácnych zemín v kresadle a upravuje ho na vyššiu efektivitu. Prvé tyčinky boli vyrobené prevažne zo železa a céru a neprodukovali takú mohutnú spŕšku iskier. Súčasná zliatina pozostáva zo: železa ( 19% ), horčíku ( 4% ), céru ( 38% ), lantánu ( 22% ), neodýmu ( 4 % ) a prazeodýmu ( 4% ). Ostatok tvoria zrejme vzácne zeminy. Presné zloženie výrobca neuvádza, kôli obchodnému tajomstvu.

Spoločnost LIGHT MY FIRE a MORAKNIV úzko spolupracujú a vzájomne sa dopĺňajú, čoho dôkazom bolo uvedenie noža Swedish FireKnife na trh. MORAKNIV si u nich na zákazku necháva vyrábať kresadlá a LIGHT MY FIRE nože. Vznikla tak akási dvojznačka, ktorá spája kvality oboch výrobcov.

 

Stačilo však teórie a poďme hodnotiť výrobok. Vybral som si samostatné veľké kresadlo MORAKNIV, ktorého životnosť je cca. 7000 škrtnutí a firma ho ponúka, ako praktický doplnok ku svojim nožom. Uvediem teda technické parametre: celková dĺžka 100mm, dĺžka kresacej tyčky 65mm, priemer 8mm a váha 34gramov. Kresadlo sa veľmi dobre drží, čomu napomáha ergonomicky zdrsnené držadlo, ktoré bráni vyšmyknutiu sa z ruky. Tyčka je dostatočne dlhá a produkuje hustú spŕšku iskier. Je potrebné spomenúť, že nové kresadlo je opatrené ochranným povlakom zabraňujúcim oxidácii a može sa stať, že pri prvých škrtnutiach Vám nebude hádzat iskry, pokým sa tento náter neodstráni. Švédske kresadlá MORAKNIV sú z vynikajúcej tvrdej zliatiny a mám s nimi najlepšie skúsenosti.

clanok kresadlo mora_1

Experimentovať s lacnými alebo neoverenými značkami by som osobne neodporúčal, nakoľko sú vačšsinou z príliš mäkkej zliatiny. Výrobcovia kôli úspore nákladov do nej zrejme pridávajú hliník. Výsledkom je produkt, ktorý je síce častokrát lacnejší, ale založit s ním oheň je trápenie. Navyše tieto kresadlá sa aj rýchlejšie opotrebovávajú. Zarážajúce až smutné bolo pre mňa zistenie, že sa táto nekvalitná zliatina objavila aj na drahom kresadle, ktoré nieslo meno jedného svetovo uznávaneho experta na prežitie!!!

 

clanok kresadlo mora 1-min(1)

Pri zakladaní ohňa zohráva dôležitú úlohu aj voľba práchna. Na začiatok by som zvolil vatu, tampón, suchú trávu prípadne brezovú kôru. Skúsený zálesáci zas preferujú "fatwood" alebo "chlpaté drievko". Kresadlo je vynikajúca alternatívna pomôcka na založenie ohňa, ktorá Vám aj pri intenzívnom používaní vydrží roky. Je jednoduché, "blbuvzdorné", a hádže iskry aj v daždi. Časom si túto pomôcku obľúbite natoľko, že zabudnete na klasické spôsoby zakladania ohňa a stanete sa "hrdinom" každej akcie v prírode, ale aj mestskej grilovačky.

 

clanok kresadlo mora 2-min

Autor: Róbert Szőke

foto: morakniv.se

Kresadlo Mora nájdete v našej ponuke TU.