Böker - pohnutá história značky + recenzia noža Böker Plus Titan Drop

clanok-boker-titan-drop-minBöker patrí medzi najvýznamejších svetových producentov nožov s bohatou históriou - začala v 17. storočí v nemeckom meste Remscheid. Vznikla tam malá fabrika na výrobu ručného náradia, ktorá v prvých rokoch uspokojovala prevažne miestny dopyt. Časom sa chýry o kvalite výrobkov postarali o to, že firma začala expandovať. Výrazný progres nastal v roku 1829, kedy sa kôli búrlivej politickej situácii Hermann a Robert Böker zamerali na výrobu šablí. V roku 1830 pracovalo vo fabrike 64 kováčov, 47 brusičov a veľa pomocných robotníkov, ktorí spolu dokázali vyrobiť až 2000 šablí týždenne. Kvôli čoraz väčšej rôznorodosti produktov a snahe neustáleho rozširovania rodinného podniku sa bratia rozhodli emigrovať.

 

 

Amerika bola v tom čase krajina neobmedzených možností  a tak Hermann Böker otvoril kováčstvo v New Yorku. Mladší Robert emigroval do Kanady. V roku 1865 založil vetvu v Mexiku pod názvom Casa Böker, ktorá je do súčastnosti významným producentom náradia pre latinskoamerický trh. Heinrich Boker a Hermann Heuser (ktorý bol popredný odborník v oblasti nožiarstva) vybudovali v roku 1869 centrálny podnik v meste Solingen.

Heinrichovi zámorskí bratranci mali veľký záujem o produkty vyrábané v jeho novej továrni. Išlo predovšetkým o britvy, nožnice a vreckové nože. Nakoľko v Amerike mali veľký problém s výslovnosťou nemeckého mena Böker, tak sa Heinrich rozhodol, že svoje výrobky určené pre tamojší trh bude označovať novým, ľahko zapamatateľným logom TREE BRAND. Inšpiroval sa mohutným gaštanom, ktorý stál pri fabrike v Remscheid. Registrácia prebehla v roku 1869.  Nakoľko v rodine vládli vždy priateľské vzťahy, tak Heinrich súhlasil s použitím svojho loga aj na nožoch, ktoré  boli vyrobené v Amerike. V roku 1925 bol slávny strom zničený úderom blesku a tým sa naštartovala séria nešťastných udalostí, ktoré preverili silu značky.

clanok%20boker%20tree_brand-min

Počas 2 svetovej vojny sa obchodné  kontakty prerušili, nakoľko fabrika v meste Solingen zhorela, vrátane stojov, zariadení a všetkej dokumentácie. Historické zdroje neuvádzajú či išlo o náhodu, alebo cielený útok na továreň. Böker bol totiž hlavným dodávateľom dýk a bodákov pre nemecký Wermacht. Katastrofe sa nevyhla ani Robertova fabrika, ktorej súd podľa amerického práva zabavil logo TREE BRAND. Spoločnosť týmto rozhodnutím stratila to najcennejšie čo mala, svoju identitu.

Po druhej svetovej vojne sa továreň v Solingene vybudovala nanovo a kontakty sa obnovili. V roku 1947 firma začala používať nové logo a postupne sa všetko vrátilo do pôvodných koľají. V súčastnosti pozostáva spoločnosť Böker zo štyroch divízií a každá sa snaží osloviť inú cieľovú skupinu užívateľov.

Hlavnou a najexkluzívnejšou je BÖKER MANUFAKTUR SOLINGEN, ktorá vyrába  nože prémiovej kvality čomu zodpovedá aj ich cena. Nemalú časť jej produkcie tvoria aj klasické holiace strojčeky a britvy, ktoré zažívajú vďaka hipsterskému štýlu renesanciu.

Ďalšou divíziou je  BÖKER ARBOLITO, ktorá vyrába v Argentíne predovšetkým lovecké a outdoorové nože. Spracovanie je veľmi precízne  a kvalita je taktiež na nadštandardnej úrovni.

BÖKER PLUS  každoročne ohromuje pestrou paletou nožov a z ich ponuky si vyberie skutočne každý. Vyrábaju rôzne štýly, od klasických nožov až po supermoderné vyrobené z titánu prípadne uhlíkových vlákien. Ročne predstavia desiatky nových modelov od slávnych aj menej slávnych dizajnérov. Spracovanie je vynikajúce a aj cena je prijateľná.

 

Všetky modely nožov Böker v našej ponuke nájdete tu.

 

Najnižšiu kategóriu predstavuje divízia MAGNUM by BÖKER. Kvalita je cene primeraná. Túto radu by som odporučil ľuďom, ktorí  "radi" strácajú nože.

 

Nôž Böker Plus Titan Drop

Nakoľko mám rád klasiku z moderných materiálov, tak som si na recenziu vybral model Böker Plus Titan Drop Point. Technické parametre noža sú nasledovné: Celková dĺžka 212 mm, dĺžka čepele 93 mm, dĺžka rukoväte 119 mm, hmotnosť 120 g. Čepeľ je vyrobená z ocele 440 C a rukoväť z HI-TECH zliatiny Titan Grade 5. Nôž je opatrený poistkou backlock.

clanok-boker-noz-noze-boker-plus-titan-drop-01BO188-2-min

Prvé dojmy boli veľmi príjemné. Nož je dostatočne dlhý a pevný na všetky bežné činnosti, ale zároveň je veľmi plochý a ľahký, takže vo vrecku ho takmer nebudete cítiť. Je ideálny ako mestské EDC. Klasický tvar čepele DROP POINT s vysokým plochým výbrusom a fazetou, zabezpečujú výborné rezné vlastnosti. Továrenské brúsenie je veľmi slušné a súmerné.

 Pri výbere materiálu čepele výrobca neexperimentoval a použil osvedčenú, nerezovú oceľ 440C tvrdosti 58 HRC, ktorá má extrémnu pevnosť, odolnosť proti opotrebovaniu a ľahkú brúsiteľnosť. Na čepeli sa nachádza obojstranný kolík  tzv.thumb stud, ktorý umožňuje ľahké otvorenie jednou rukou.

clanok-boker-noz-noze-boker-plus-titan-drop-01BO188-1-min

Rukoväť noža je zo zliatiny titánu, ktorý je pevný, primerane tvrdý (50HRC) a nekoroduje ani v slanom prostredí. Úchop je navyše veľmi príjemný. Klips noža je dostatočne pevný a dá sa prehodiť aj na druhú stranu rukoväte, čo ocenia najmä ľaváci. Samozrejmosťou je otvor na prevlečenie paracordu. Nôž disponuje chrbtovou poistkou proti samovoľnému zatvoreniu, ktorá je veľmi spoľahlivá.

Testovací kus mal naozaj minimálne vôle, lícovanie bolo veľmi precízne a uloženie čepele bolo presne vycentrované. Na záver môžem povedať že nôž Boker Plus Titan Drop, je skvelou volľbou na každodenné nosenie pre praktických ľudí, ale hanbu nespraví ani gentlemanom v obleku. Navyše titánový nôž v tejto cenovej relácii  nájdete u konkurenčných výrobcov len veľmi ťažko.  

Autor: Róbert Szőke

Foto: boker.de

 

Nôž Böker Plus Titan Drop nájdete tu.