8 vecí, ktoré by ste mali vedieť o údržbe nožov

Nezáleží na tom, či odpočíva vo vrecku alebo visí na opasku. Od každého noža sa očakáva, že pomôže pri rezaní, krájaní, škrabaní, plátkovaní, zarezávaní a ďalších drobných prácach. Ak má však byť neustále fit a dobre vyzerať, zabúdať by ste nemali ani na jeho údržbu. Nie, reč nie je o brúsení ale o rutine všedného dňa. Na čo by ste nemali zabúdať?

300_2640

1. Umývajte pod tečúcou vodou

Zmyť povlak mastnoty z pečeňovej paštéty, omyť kyslú a lepkavú šťavu jabĺčka a vyhnať drobný prach a ihličie zo štrbín - to najlepšie zvládnete v umývadle pod tečúcou vodou. Namydlite si ruky, vezmite do nich nôž a pootierajte všetky plochy, ktoré žiadajú starostlivosť. Obyčajné pevné mydlo je tým najlepším saponátom, ktorý si poradí so znečistením a súčasne nezničí drevo rukoväte.

Prúd tečúcej vody zanesie mydlovú vodu hlboko do útrob, prúd tečúcej vody vyženie najdrobnejšie znečistenie z tenučkých štrbín, ale aj spod planžety a z ložiska. Po mydle nezostáva na čepeli žiadna pachuť a ak príde na sušenie, i to je akési rýchlejšie. Vytriete nôž uterákom, položíte ho na pár minúť na stôl a sám doschne k dokonalosti.

300_2613

2. Drevo žiada olej alebo vosk

Čím to je, že niektoré drevené rúčky vydržia na večnosť a iné praskajú? Drevo je prírodný materiál, ktorý je neustále v pohybe. Ak zabránite jeho presychaniu, svoju kondičku si udrží na dlhé časy. Hĺbkové napúšťanie ľanovým olejom dáva drevu dlhovekosť, povrchové voskovanie zasa pekný, atraktívny vzhľad.

Nebojte sa namočiť rukoväť noža do úzkeho pohára s ľanovým olejom i na niekoľko hodín. Postupne zatečie do najhlbších prieduchov, kde sa po vyschnutí zmení na prírodný polymér. Ten dovoľuje drevu dýchať, avšak spomaľuje jeho pohyb - zosychanie i napučiavanie. S voskom je to iné - vytvárate ním iba tenučkú vrstvičku na povrchu, aby spomalila priechod pár, zvýraznila kresbu a dodala drevu lesk.

3. Na čistenie je najlepší Zippo Fluid

Čo majú spoločné živica, zatečený vosk a prášková hrdza, ktorá sa pri práci dostala do útrob zatváracieho noža alebo multináradia? Musíte ich dostať von skôr, ako napáchajú trvalú škodu na kovových povrchoch. Zabudnite na univerzálne mazivo WD-40, nesiahajte po technickom benzíne, liehu ani riedidlách.

300_2631

Tým najlepším pomocníkom na čistenie je Zippo Fluid. Hoci ide o palivo do zapaľovačov, jeho čistiaca sila a jemnosť sú živou legendou. Možno ste o tom nikdy nepočuli, ale aj opravári drahých objektívov a optiky sa spoliehajú priamo naň. Znečistenie rozpustí a nič nepoškodí. Ani jemné povlaky na optických sklách.

4. Kvapka oleja postačí

Moderným vreckovým nožom svedčia bezúdržbové keramické ložiská. Tam, kde je však niekoľko čapov, oddeľujúcich planžiet, podložiek, mosadzných a bronzových krúžkov, mazanie pomôže zľahčiť chod pohyblivých častí. Ak pomýšľate na kuchynský olej, bravčovú masť alebo mazivo v spreji, nie je to cesta, ktorou by ste sa mali vydať.

Otvorte šijací stroj, vytiahnite olejničku s mazaním a použite jednu, jedinú kvapku na každú pohyblivú časť. Takýto olej sa neskazí, nezatuhne a nevytvorí s prachom pastu, ktorá by obrusovala pohyblivé dielce. Olej podobnej kvality vám ponúknu i v hodinárstve na staré stojanové hodiny, ale aj v predajni zámkov - s obsahom lítia.

5. Škvrny z čepele zmaže guma i oceľové rúno

Ak ste fanúšikom čepelí z nástrojových ocelí, určite to poznáte. Skôr či neskôr sa objavia drobné fliačky, ktoré sa ponášajú na ostro ohraničenú koróziu. Na vine môžu byť kyseliny ovocia a zeleniny, ale aj drobné zrniečka ocele, pre ktorú je korózia prirodzená. Ako sa ich zbaviť?

300_2598

Vezmite tvrdú kancelársku gumu a v smere brúsenia alebo leštenia čepele ňou prechádzajte po celej ploche. S najväčšou pravdepodobnosťou objavujúci sa defekt zotriete. Ak sú stopy húževnatejšie, použite namiesto gumy oceľové rúno v plnej jemnosti "0000". Nemusíte sa báť, že za sebou zanechá škrabance. Skôr očakávajte jemný, pridaný lesk naviac.

6. Radšej patinu ako hrdzu

Iné je to s čepeľami s uhlíkových ocelí. Odkrojíte si jabĺčko, zavriete nôž do vrecka a keď sa s ním o niekoľko dní priberiete ku chlebu a slanine, červená hrdza zanechá na potravinách nepríjemnú pachuť. Všetko by bolo inak, ak by ste oceľ vopred upravili pasiváciou. O čo ide? Kus lesklej, bielej ocele zámerne zmeníte na matnú, šedú.

Od tejto chvíle sa na nej už nikdy neobjavia stopy červenej hrdze. Namočte na hodinu vyumývanú čepeľ noža do kyseliny citrónovej alebo kyseliny octovej, kde prirodzene stmavne. Poutierajte do papierovej vreckovky vonkajšiu časť povlaku, nôž opláchnite pod vodou a je pripravený slúžiť. S rovnakým talentom k najjemnejšiemu výbrusu, avšak bez náchylnosti na hrdzavenie.

300_2616

7. Držte skrutky na uzde

Výrobcovia vreckových nožov v posledných rokoch výraznejšie dbajú na to, aby sa skrutky neodkrúcali. Neznamená to však, že je tomu rovnako aj pri vašom noži. Ak patrí k tým, ktorý treba z času na čas dotiahnuť, nastaviť alebo doladiť ho, nečakajte na chvíľu kým sa niektorá zo skrutiek stratí a vy nezoženiete vhodnú náhradu.

Použite kvapku najslabšieho závitového lepidla z radu Loctite a dotiahnite skrutku tak ako jej svedčí najviac. Postačí pár desiatok minút a lepidlo ju uzamkne na mieste tak, že ju nepovolia ani intenzívne vibrácie. Stále však bude v moci skrutkovača, aby ju v prípade potreby povolil.

8. Netupte ho za hranicu

Každému nožu svedčí, aby bol ostrý ako britva. Myslia na to už výrobcovia ktorí ich dodávajú vo fit stave do predaja, a mali by na to myslieť aj predajcovia pri značkách, ktoré notoricky žiadajú jemné dobrúsenie pred používaním. Od tejto chvíle je už všetko na vašich pleciach. Ako je možné dosiahnuť, aby bol nôž dokonale ostrý pri každodennom používaní i po dobu dvoch či troch rokov?

300_2603

Nikdy ho nesmiete otupiť natoľko, aby ste ho museli brúsiť. Znamená to, že ak stratí čo i len trošku svojej rezivosti, mali by ste ho obtiahnuť ocieľkou alebo na koži s troškou brúsnej pasty. Bez toho aby ste zasiahli do výbrusu a jeho geometrie, brit ostria bude opäť fit. Ostrý ako v deň kúpy. Držte sa tohto prístupu a môžete si byť istí, že dnešné, húževnaté ocele vydržia ostré bez brúsenia dlhé roky.