Škôlka brúsenia nožov

Každý nôž je pripravený na použitie len vtedy, ak je dokonale ostrý. Sám musí čepeľou prenikať v reze do materiálu bez toho, aby ste naň tlačili. Iba vtedy je jeho používanie bezpečné. Ak vám to tak troška pripomína lekciu z rezbárskej, sedlárskej alebo lesníckej školy, verte že je na tom kus pravdy.

Neexistuje žiadny dôvod pre to, aby ste vo vrecku alebo na opasku nosili tupé nože len preto, že vám chýbajú zručnosti skúsených brúsičov. Rovnaké je to aj na pracovnom stole a v kuchyni. Vypestujte si cit pre posúdenie ostria a osvojte si zopár šikovných návykov pre jeho obnovu.

300_6152

Preč s mastnotou

Omastok zo slaniny, olej z rybičiek ale aj vosk z pracovného noža dokážu nenávratne poškodiť drahé, brúsne kamene. Bez toho aby ste mali vo výhľade použiť ich, privyknite si pred každým ostrením nôž umyť a odmastiť.

Čo sa naučíte v začiatkoch, to sa vám dostane pod kožu tak mocne, že to tam zostane už naveky. Ak prídu časy naozajstného brúsenia,  nestane sa vám, že z nevedomosti alebo zábudlivosti spravíte škodu. Bez ohľadu na to, či je nôž váš alebo cudzí, umyte ho a dôkladne vyutierajte.

Naučte sa čítať ostrie

Ostrie dokonale nabrúseného noža je z princípu neviditeľné. Čepeľ je v mieste britu tak tenká, že i vlas je v porovnaní s ňou hrubým povrázkom. I preto sa často hovorí o brúsení "do nuly". Ak sa však ostrie otupí a opotrebuje, stáva sa viditeľným.

300_6169

Posaďte sa pod okno alebo lampu, nasmerujte ostrie k očiam a naklápajte nôž zo strany na stranu dovtedy, kým neuzriete na brite záblesky svetla. Práve to sú tie časti, kde sa pomyslená, nulová hrúbka vytratila postupným odieraním. Vznikla zaoblená, hrubšia hrana, ktorá stratila rezivosť.

Nájdete ju na špičke, v strede vypuklého oblúku, ale aj pri rukoväti - v závislosti na tom, akým spôsobom nôž používate. Budete prekvapení, ako rýchlo budete vedieť odhadnúť ostrosť noža bez toho, aby ste ho naozaj vyskúšali.

Značkovač je váš kamarát

Ak viete čítať čepeľ, potom určite viete vyfarbiť permanentným značkovačom dvojicu plôch, na strete ktorých ostrie vzniklo. Na väčšine nožov je to fazeta - dvojica uzučkých plôch, ktoré formujú uhol ostria. Pretriete ich fixkou a ste pripravení.

300_6131

Sú však nože, na ktorých fazetu nenájdete. Ostrie vzniklo priamo geometriou čepele, na mieste kde sa stretávajú obe jej strany - v podobe klinu, vypuklej šošovky alebo dutého vybratia. Ba nájdu sa i také, ktoré sú určené pre jednostranné brúsenie. V takých prípadoch značíte celé bočné plochy.

Permanentný značkovač sa nerozmaže pod prstami ani neumyje vodou. Z noža zmizne iba liehovou handričkou, alebo zbrúsením. Ukáže vám miesta, z ktorých ste odobrali materiál, takže je akousi posilou vášho zraku.

Učte sa na novinách

Možno ste si to nikdy neuvedomili, ale poctivý, novinový papier je ako ten najjemnejší brúsny papier. Ak po ňom budete obťahovať fazetu alebo plochy ostria noža, zaručene sa vyleštia. Je to ten najbezpečnejší spôsob, pri ktorom sa naučíte obnoviť ostrie jemne unaveného noža.

300_6135

Priložíte brúsenú plochu k novinám, rovným a dlhým ťahom postupujete v smere od ostria a po každom ťahu vidíte výsledok. Tam, kde sa permanentná fixka zotrela, zobrali ste s ňou i trochu kovu. Hoci ide o tisíciny milimetrov, je to dosť na to, aby ste obtiahli čepeľ k úplnej dokonalosti.

Na novinách sa naučíte držať uhol, na novinách sa naučíte robiť rukou správne pohyby. Nie, nie je to iba cvičenie pre začiatočníkov. Tí najskúsenejší brusiči končia svoj výkon po použití všetkých brúsnych kameňov práve na novinách. Sú ako leštička dokonalosti.

Koža s pastou dokáže zázraky

Ak máte v rukách ten správny cit, môžete začať objavovať tajomstvo kože. Môže to byť prúžok hovädzej usne nalepený na drevenej latke. Môže to byť starý opasok upevnený zvierkami o stôl. Dôležité je iba to, aby ste opäť používali značkovač a ťahy robili smerom od ostria ku chrbtu noža.

300_6140

Koža samotná nebude mať väčší úber ako noviny. Ak ju však poprášite plavenou kriedou, alebo pretriete brúsnou pastou, jej výkon prudko poskočí. Jediný ťah na koži s leštiacou pastou sa vyrovná dvom desiatkam ťahov po novinách.

Je tu však čosi, čo musíte ustriehnuť. Len tvrdá a tenká koža na pevnom podklade je tak pevná, ako noviny na stole. Ak sa bude poddávať tlaku vašej ruky, skôr či neskôr zmeníte plochú fazetu za jemné, šošovkové zaoblenie.

Pri obťahovaní ostria na koži sa držte pravidla - ľahká ruka a rovný ťah odďaľujú zmenu geometrie. Myslite na to, keď v záchvate obťahovania zistíte, ako mocne nôž do poddajnej kože zatláčate.

Keramickú tyčinku si zamilujete

Každý dobrý obchod s nožmi má v ponuke malé, keramické ocieľky. Sú z pórovitej, vypálenej hliny a hoci je ich povrch na dotyk nesmierne hladký, majú podobnú moc ako koža s leštiacou pastou. S jediným rozdielom - sú pevné, nepoddajné, takže nimi nevytvoríte zaoblenie tak ako pri používaní kože.

300_6147

Výborne fungujú na uhlíkových oceliach, obstojne si poradia s nástrojovkami, nie veľmi sa však majú v láske s nerezovými čepeľami. Prečo by ste si mali zaobstarať keramiku a používať ju pri brúsení? Je to prvý, najneškodnejší brúsny kameň, ktorý sa vám dostane do rúk.

Na rozdiel od novín či kože vytvorí na brite ostria mikrozúbky, vďaka ktorým sa rezivosť zvýši. Budete prekvapení, keď objavíte nový rozmer vo vlastnostiach čepelí o ktoré sa staráte. Sami sa rozhodnete či budú hladké ako sklo, alebo s dravými mikroskopickými zúbkami.

Ak kameň, tak malý a jemný

Odolávajte pokušeniu siahnuť na brúsne kamene do chvíle, kým keramika, koža a noviny budú prikrátke pre vašu údržbu. Ak sa objaví prvý vylomený zúbok na čepeli, bude to signálom, že potrebujete vykročiť vpred. Týka sa to hlavne nožov do prírody, ktoré si užijú nielen krájanie slaniny a ostrenie ražňov, ale aj prípravu paliva na ohník a zapaľovanie táboráka.

300_6150

Výborným odrazovým mostíkom je drobný, prírodný brúsny kameň od Opinelu. Je malý, jemný a má mimoriadne malý úber. Práve taký, aby ste ním bez zručností nôž nepoškodili. Namočte ho do vody, urobte si na noži značkovačom pomocné línie a pustite sa do brúsenia práve tak, ako na iných povrchoch. Uvidíte, tú radosť, keď sa ostrie začne formovať do pôvodného stavu.

Nie, brúsny kameň Opinel nie je z francúzskeho Savojska tak ako legendárne nože tejto značky. Pochádza z Talianska - firma si ho len vybrala pre údržbu vreckových nožov pre jeho jemnosť a primeraný úber.