Prečo by ste mali pestovať kultúru vreckových nožov?

Je v tom kus kultúry, ktorá sa tiahne našou históriou od chvíle, keď nohavice dostali poriadne vrecká. Do každých pánskych nohavíc patrí vreckový nožík, ktorý je najvšestrannejším pomocníkom pre všedný deň. Bez ohľadu na to či odchádzate do práce, do spoločnosti alebo na vychádzku do prírody, v pohotovosti sa skryte pohojdáva po vašom boku.

 300_8738

Až do chvíle, keď po ňom podvedome siahnete, aby naplnil jedno zo svojich drobných poslaní. Nikdy nič neplánujete, nikdy sa na nič nechystáte. Je súčasťou vašich návykov, vďaka ktorým je deň krajší nielen pre vás, ale aj pre vaše bezprostredné okolie. S vedomím, že dokážete prekonať drobné výzvy lepšie ako tí, čo kultúru vreckových nožov zavrhli.

Jedenie v pohode

Na filmovom plátne vyzerá úplne prirodzene, ak policajný rada vytiahne zo zásuvky stola hárok papiera, v ktorom má zbalený kus tlačenky a pečivo. Vreckovým nožom ukrajuje sústo po súste a naberá sily z pripravenej desiaty. Rovnako sa do svojho jedla púšťajú robotníci v tehelni, študenti za školou, ale aj krajský sudca.

300_2210

Hoci sme v priebehu vekov naskočili do éry teplého, rýchleho občerstvenia, na podstate jedenia sa nič nemení. Namiesto toho, aby ste za pochodu hrýzli do žemle, lovili z téglika hranolčeky alebo krotili palacinky, usadnite na miesto, vyberte nožík a častujte sa úhľadnými kúskami.

Naučte to aj ľudí okolo seba a zrazu je každá pauza na jedenie malým, kulinárskym dobrodružstvom. Podelíte sa a poochutnávate navzájom ako kedysi. Pri jedle vždy oceníte vreckový nožík s nehrdzavejúcou čepieľkou, vhod padne i otvárač na konzervy a na nápoje. Ba nájdu sa i nože, z ktorých možno vyklopiť i malú vidličku alebo lyžicu.

300_9656

Papier, úrad, balíček

Ak často nakupujete, určite otvárate balíčky a balíky. Raz zápasíte s fóliami, inokedy s páskami či pevnými popruhmi so sponami. Ak však z vrecka vytiahnete nožík, stačí zopár starostlivých ťahov a každý z balíčkov sa otvára ako na povel. S eleganciou, bez poranených prstov, s delením materiálu na kôpky triedeného odpadu.

Čepeľou noža otvoríte obálku s účtom za elektrinu, čepeľou vytiahnete zo zošita sponu, aby ste z neho vytiahli nepoškodený hárok papiera. A ak príde na zmenu jeho veľkosti, opäť ho iba stačí prehnúť a ťahom noža rozdeliť. Rýchlejšie a presnejšie ako s nožnicami.

Vreckový nožík je neoceniteľným nástrojom v kancelárii, v sklade, kdekoľvek. Je fajn, ak si môžete pri práci vybrať z dvoch čepieľok. Ak jedna slúži výhradne pre jedlo, tá druhá môže byť pre prácu a kratochvíle.

301_4165

Bez starostí

Poznáte tie mrzuté chvíle, keď neviete ani za svet vytiahnuť z dlane alebo prsta triesku či kovovú šponu, ktorá pichá, tlačí a omína? Nožík vo vrecku je vždy bližšie ako lekárnička v nedohľadne. I keď nie je majstrom všestrannosti s vloženou pinzetkou, i končistým hrotom triesku spod kože uvoľníte.

Nožom zarežete nitku párajúcu sa z oblečenia, malým nožíkom zakrútite uvoľnenú skrutku na ráme okuliarov. Páčením čepieľky sa dostanete do hodiniek aby ste v ich vymenili batériu, čepeľou noža zarežete rozbitý roh stola či stoličky, aby vás neodierali. Čo zvládne dláto, hoblík či iné náradie, to v improvizácii dokáže i nôž.

Svoje by o tom vedeli rozprávať zálesáci, korí razom vystrúhajú záves na kotlík, varešku na miešanie a možno aj čosi naviac. I s tým najmenším nožom ak je súci a ostrý. Práve pre bezpečnosť pri drobných prácach dostali nože rôzne druhy poistiek proti uvoľneniu otvorenej čepieľky.

300_0733

Remeslo nezaprieš

Je úžasné sledovať, kam až zašla táto radosť z každodenného používania vreckových nožíkov. Čo by ste povedali na to, ak by po boku čepieľok ležalo i šidlo, pilník, pílka na drevo či dokonca poriadne kliešte ktorými možno cvakať, strihať či odkrúcať matice? Výrobcovia vreckových nožíkov zašli až tak ďaleko, že do vreckového formátu pobalili celé remeselné dielne.

Stvorili kult multináradí, ktoré už nie sú iba cestou ku kultúre jedenia a drobných úkonov, ale aj improvizáciou vo všetkých situáciách. Strojári, elektrikári a majstri remesiel o tom vedia svoje. Čo je vo vrecku, to sa počíta.