Nebojte sa vodných kameňov. Taidea je tu pre vás

Sú nože, ktoré potrebujú viac ako len obtiahnuť fazetu, aby boli opäť fit. Po vzore stolárskeho dláta musíte z ich čepelí uberať materiál na veľkej ploche, aby ste obnažili novú líniu britu. Ak v tejto chvíli pomýšľate na ploché výbrusy japonských nožov, fínky zo Škandinávie a jakutské nože z odľahlých kútov Ruska, viete presne o čom je reč.

300_0005

Brúsky, ocieľky, osličky, keramické tyčinky a malé brúsne kamene pre vreckové nože idú bokom, pretože prichádza sólo pre vodné kamene. Nemusí to však znamenať, že musíte siahnuť hlboko do peňaženky. Ak sa radíte k začiatočníkom, nespravíte chybu ak sa rozhodnete pre vodné brúsne kamene Taidea.

Určené pre údržbu

Vraví sa o nich že sú mäkké, málo trvácne a rýchlo strácajú svoju plochú geometriu. Pravdou však je, že nič z toho vás nemusí zaujímať. Práve vďaka nim sa naučíte pri údržbe ostria pracovať s náležitou jemnosťou a citom pre detail. Sú ideálnym vstupom do sveta ručného brúsenia za dobrý peniaz.

300_5468

Ponechajte oblé rezbárske dláta v zásuvke, odložte bokom i okrúhly lyžičkár a všetky nože s fazetou. Na stôl vyložte iba tie, ktoré majú plochý, škandinávsky alebo asymetrický, jakutský výbrus. Práve tie vám ukážu cestu, na ktorú raz musí vkročiť každý milovník nožov.

Brúsne kamene Taidea nie sú určené na to, aby formovali, tvorili a opravovali vážne poškodenia výbrusu. Ich poslaním je osviežiť unavenú čepeľ k dokonalej kondičke bez ohľadu na to, či ide o cenné zbierkové nože, alebo skutočné nástroje na každodenné použitie.

Všetko, čo potrebujete

Kamene Taidea majú jednotný formát približne 18x6 centimetrov a ku každému z nich patrí pracovná podložka. Namočíte ich do vody s troškou saponátu, ponecháte ich pod hladinou až do chvíle kým z nich prestanú stúpať bublinky vzduchu a ste pripravení na brúsenie.

300_0011

Niektoré podložky sú z mäkčeného plastu, iné majú podobu pevného plastového podstavca. Nejde iba o to, že sa nekĺžu na stole. Chránia hrany a rohy kameňov pred poškodením počas ich skladovania. Sú výbavou pre všedný deň - nielen prepravným obalom.

V podstavci vysychá kameň po použití aby ho nezachvátila pleseň, v podstavci odpočíva v zásuvke alebo polici na použitie. A ak príde na brúsenie samotné, opäť v ňom kameň parkuje, aby bola rukoväť pridvihnutá pre voľný pohyb nad pracovnou doskou.

Pre malé i veľké nože

I keď výrobca nejaký ten centimetrík na ploche kameňov ušetril, stále sú dosť veľké na to, aby ste na nich s trochou cviku pohodlne nabrúsili i 20-centimetrovú čepeľ. Pre začiatok však padne vhod, aby ste sa sústredili na tie menšie.

Ak bude takmer celá čepeľ sedieť na kameni, budete lepšie cítiť ako sa správa brusivo, nôž i vaša ruka. Je to, akoby ste bez prípravy skočili do studenej vody. Cítite čo sa s vami deje namiesto toho, aby ste plánovali a váhali.

Bez ohľadu na to, či sú kamene vyrobené ako jednovrstvové s jednotnou zrnitosťou na oboch stranách, alebo lepené z dvoch vrstiev v dvoch gritoch, použitie je rovnaké. Je tu však čosi, čo by ste mali vedieť hneď na začiatok.

300_5503

Kameň i pasta zároveň

Ak ste doposiaľ brúsili iba na karborundových kameňoch, zažijete čosi nové. Oceľ z plochy čepele odoberá nielen pohyb po kameni samotnom, ale omnoho väčšmi po paste, ktorá na jeho povrchu vzniká. Mäkké pojivo sa poddá vode a uvoľní ostré brúsne zrno, ktoré nadobro pokryje pracovnú plochu kameňa.

Čím je zrnitosť kameňov Taidea hrubšia (teda číslo gritu je menšie), tým je kameň naoko mäkší a bohatšiu pastu tvorí. Je to tým, že zrná sú väčšie a objemnejšie ako pri najjemnejších, dokončovacích kameňoch.

Je iba na vás, aby ste ju pridávaním kvapiek vody udržali v dokonalej konzistencii. Zrniečka pasty sa musia pod nožom prevaľovať, nie vytvoriť lepivý, nepohyblivý povlak. Sami uvidíte, kedy za nožom zostáva bohatšia a inokedy chudobnejšia šedá stopa. Dôležité je, že na noži vidíte pokrok.

Od najhrubšieho až po najjemnejší

Taidea vyrába vodné kamene v zrnitostiach od 120 po 10000, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako ucelený rad, ktorý musíte mať. Nesnívajte o plnej poličke, alebo o kufríku kde budú sedieť všetky bok po boku. V skutočnosti však stačí, aby ste si vybrali tie najužitočnejšie.

300_5514

Kombinovaným kameňom 120/400 dáte na poriadok tupé nože tak, aby ste z nich vytiahli tenučký brit s mikrozúbkom. Dravé pracovné ostrie pre hrubšie práce však nezanechá na ploche výbrusu najkrajší vzhľad.

Kameňom 600 už dokážete čepeľ dotiahnuť k jemnosti a na plochách výbrusu vyčariť uniformný, pracovný mat.

Ak k tomu pridáte kombinovaný kameň so zrnitosťou 1000/3000 výsledok je už takmer dokonalý. Hladká, ustrojená čepieľka reže i najjemnejšie materiály a plocha výbrusu je už príjemne svetlá, nie však zrkadlová.

Siahnite na osvedčený Rozsutec, pridajte pár tuctov ťahov po koži s leštiacou pastou a ste v plnom lesku. Je úžasné, ako ste s trojicou kameňov od Taidey dosiahli prvý prijateľný výsledok bez toho, aby ste narobili na noži škodu.

300_0029

Sortiment naviac

Taidea však popri vodných brúsnych kameňoch ponúka i diamantové brúsne fólie, ocieľky, vodiacu pomôcku pre brúsenie faziet, držiak na vodné kamene, ale i diamantovú súpravu pre formovanie a brúsenie fazetových čepelí zatváracích nožov.

Ide o etablovanú značku, ktorá sa v radoch začiatočníkov prebila nielen svojou cenou, ale aj odvedenou prácou ktorá vás čaká. Je vôbec možné, že ste váhali s kúpou až dodnes?