Ako vybrať kuchynský nôž?

Titulka-2

Ako vybrať kuchynský nož je náročná otázka. Ak si vyberáte kuchynský nôž a neviete sa zorientovať, vďaka týmto pár krokom získate základne informácie potrebné na to, aby ste si vybrali ten správny nôž do kuchyne.

Na toto si treba pri výbere dávať pozor

  1. Značka
  2. Konštrukcia
  3. Čepeľ – oceľ, výbrus a uhol
  4. Rukoväť
  5. Hmotnosť
  6. Účel

Značka

Odporúčame vyberať kuchynské nože renomovaných značiek, vyhnete sa sklamaniu z nízkej kvality a zároveň tento nôž môžu zdediť vaše deti. Investíciou do nemeckých značiek ako je Dick či Boker, modernej Samury, švédskeho Frostu, Victorinoxu alebo do japonského Tojiro, dostanete presne to, za čo si aj zaplatíte.

Blog 2-2

Konštrukcia

Konštrukcia noža je pravdepodobne to, čo najviac ovplyvní jeho životnosť, zároveň aj hmotnostný pomer čepeľ/rukoväť. Poznáme 3 typy konštrukcie a tou je full tang konštrukcia, konštrukcia na tŕň a integrálna konštrukcia. Je to identický systém ako pri všetkých nožoch s fixnou čepeľou.

Full tang
je jednoliata konštrukcia, tiahnuca sa celou rukoväťou noža.

Konštrukcia na tŕň ktorá je zasadená alebo ukotvená do rukoväte iba čiastočne. Táto konštrukcia je menej odolná, avšak na bežné použitie v kuchyni stačí.  

Konstruckie-2

Integrálna konštrukcia je jeden kus ocele a jeho súčasťou je rukoväť, bolster a čepeľ. Takéto kuchynské nože majú často rukoväť iba z ocele. Výhodou je, že takýto nôž zvládne ešte väčšiu záťaž. Túto konštrukciu nájdete na európskych nožoch.

Čepeľ noža

Výbrus

Japonské nože s jednostranným výbrusom verzus európske nože s obojstranným, plochým výbrusom. Oba výbrusy majú svoje plusy a mínusy:

Obojstranný výbrus

✅ odolnosť voči vylamovaniu.
✅ univerzálny výbrus na rôzne činnosti.
v porovnaní s jednostranným výbrusom má slabšie rezné vlastnosti.

Jednostranný výbrus

✅ jednoduché brúsenie.
✅ výborné rezné vlastnosti (v závislosti od uhlu výbrusu).
❌ oceľ je náchylná k vylamovaniu (dá sa vyhnúť pri obozretnom používaní),
❌ rez nie je symetrický, na používanie si treba zvyknúť.

Vybrus-2

Uhol výbrusu

Malý uhol výbrusu = lepšie rezné vlastnosti, ostrie je náchylnejšie na poškodenie pri nesprávnom zaobchádzaní. Typický pre japonské nože.

Veľký uhol výbrusu = slabšie rezné vlastnosti, lepšia odolnosť ostria vďaka vyššiemu objemu materiálu. Typický pre európske nože.

Oceľ

Uhlíkové ocele sa dobre brúsia, dosahujú vysokú ostrosť, ale je potrebná starostlivosť a pravidelná údržba. Nože japonského štýlu využívajú túto oceľ pre jej výborné rezné vlastnosti.

Nerezové ocele vďaka pridanému chrómu dokážu odolávať korózii, ale za uhlíkovými oceľami zaostávajú v ostatných atribútoch. Údržba a starostlivosť o tieto nože je oveľa jednoduchšia, čo ich predurčuje k dlhšej životnosti. Nerezové ocele sa ťažšie brúsia.

Damaškové ocele sa v rôznych kútoch sveta vyrábajú inými spôsobmi a často krát spájajú atribúty nerezových a uhlíkových ocelí. Najväčšia prídavná hodnota spočíva v špecifickom dizajne.

Rukoväť

Drevo je materiál, ktorý je prírodný a estetický, vyžaduje si pravidelnú starostlivosť. Tieto nože nie sú vhodné do umývačky riadu.  

G10 je moderný materiál, kompozit ktorý spĺňa predovšetkým funkčné nároky na kuchynský nôž. Výrobcovia kuchynských nožov už dokážu vytvoriť modely, ktoré spĺňajú tie najvyššie nároky na dizajn a estetiku aj za použitia G10. Vydrží umývanie v umývačke riadu.

Plast vydrží umývanie v umývačke riadu a zároveň je hygienicky nezávadným materiálom predovšetkým keď je rukoväť vyrobená z jedného kusu tohto materiálu. Poznáme viacero druhov plastu, ako je napríklad ABS a POM.

Rukovat-2

Hmotnosť

Väčšia hmotnosť noža sa využije najmä pri potravinách, ktorých spracovanie si vyžaduje použitie väčšej sily. Používanie takýchto nožov zapríčiňuje rýchle vyčerpanie sa.

Dôležitým faktorom je aj vyváženosť noža, ktorý by po správnosti mal mať ťažisko medzi čepeľou a rukoväťou. Rýchly test: položte si nôž na vystretý ukazovák plochou medzi čepeľou a rukoväťou, ak je nôž v rovnováhe, je dobre vyvážený.

Ťažšia čepeľ a ľahšia rukoväť pridáva na sile pri krájaní no uberá na precíznosti a ovládateľnosti noža. Skôr sa unavíte.

Ľahšia čepeľ a ťažšia rukoväť zlepšuje ovládateľnosť a precíznosť no vynaložíte väčšie úsilie na spracovanie niektorých potravín.

Účel

Každý nôž má svoje špecifické využitie a vždy si treba dôkladne zvážiť, na čo presne ho budeme používať. Poznáme tri základne oblasti používania nožov: spracovanie zeleniny, mäsa a rýb. Ďalšie oblasti sú nože so širším využitím, spracovanie pečiva a mrazených surovín.  

Typy kuchynskych nozov-2

Základné typy kuchynských nožov: šéfkuchárov nôž, vykosťovací, sekáčik, plátkovací, univerzálny, filetovací, nôž na zeleninu a ovocie paring, santoku a nôž na chlieb.