Začíname s rezbárstvom + Video

Je rezbárstvo pre každého?

Áno, rezbárstvu sa môže venovať ktokoľvek, no niekde treba začať. Základné rezbárstvo je vzrušujúcim koníčkom, do ktorého sa môžete zapojiť, ak hľadáte niečo, čím by ste mohli prejaviť svoju kreativitu a potrebu robiť niečo rukami. Na to, aby ste mohli začať, nepotrebujete veľa zručností ani veľké množstvo rôznych nástrojov, pretože vyrezávanie pre začiatočníkov zahŕňa jednoducho kus dreva, nôž a fantáziu. Rezbárstvo pre začiatočníkov je široká téma a v tomto článku sa pokúsime podeliť o všetko, čo vieme a je užitočné pre začiatočníkov.

Rezbárstvo_Začiatočník_1

Prečo rezbárstvo?

Ak chcete vedieť viac o technickej časti ako o filozofii, kľudne túto časť preskočte.

Drevorezba je hobby, ktoré je užitočné pre telo aj myseľ. Vždy je príjemné na chvíľu odísť od ľudí a povinností. Pokoj, ktorý zažívate pri vyrezávaní, umožňuje vášmu telu spomaliť a oddýchnuť si od uponáhľaného tempa našich životov. Nechať svoju myseľ odpočívať je obrovskou pomocou pre vaše duševné zdravie. Pravidelná práca s drevom môže byť pre vaše pľúca celkom osviežujúca – vôňa dreva vždy osvieži vzduch, tak prečo nedopriať trochu sviežosti aj telu unavenému z každodenných povinností? A ak vyrezávate vonku, je to dvojité šťastie – čerstvý vzduch a drevo dohromady. A zatiaľ čo sa vaše fyzické zdravie bude zlepšovať, váš mozog sa bude rozvíjať tak, ako to dokáže len vtedy, keď robíte niečo kreatívne.

Rezbárstvo_Začiatočník_5

Čo spraviť na začiatok? 

Pripravte si miesto

Existuje niekoľko vecí, ktoré sú pre rezbársku dielňu nevyhnutné a pomôžu vám zostať kreatívny a koncentrovaný. Uistite sa, že máte nástroje na dosah ruky a že pracovný stôl je stabilný a pohodlne sa na ňom pracuje. Vo všeobecnosti nie je bezpečné mať akúkoľvek časť zariadenia nestabilnú. Dávajte pozor na vlhkosť a teplotu vo vašej dielni. Obe tieto veci môžu spôsobiť, že proces práce bude menej pohodlný, a môžu ovplyvniť vaše rezbárske práce. Drevo má tendenciu sa deformovať a strácať na kvalite vplyvom vysokých teplôt a vysokej vlhkosti. Osvetlenie je veľmi dôležité pre kvalitu procesu vyrezávania a samotného výsledku. Prirodzené svetlo je vždy tou najlepšou voľbou. Po západe slnka je najvhodnejším svetlom biele, ktoré ma najbližšie k tomu prirodzenému (žlté svetlo spôsobuje, že vaše oči pracujú intenzívnejšie, aby videli jasne).

Rezbárstvo_Začiatočník_3

Vyberte si rezbárske náradie

Je dobré začať s jedným, univerzálnym rezbárskym nožom a zistiť, ako vyrezávanie funguje a čo potrebujete k tomu, aby ste váš projekt doviedli k dokonalosti. Pri výbere noža treba myslieť na niekoľko dôležitých vecí. Je lepšie zaplatiť viac a zadovážiť si nôž lepšej kvality, ako byť sklamaný po niekoľkých týždňoch práce s lacným nožom. Hľadajte čepeľ z ocele s vysokým obsahom uhlíka - brúsi sa ľahšie ako iné alternatívy ocele, navyše lepšie drží ostrie. Získate tak nástroj, ktorý vyžaduje menej času na ostrenie a potrebuje ho menej často.

Rukoväť vášho rezbárskeho noža by mala byť ergonomická a dobre sedieť v ruke. Nemala by byť šmykľavá ani príliš ľahká. Musí mať pohodlný úchop, keďže vyrezávanie môže trvať aj niekoľko hodín vkuse. Tiež môže byť dobrý nápad zaobstarať si súpravu na vyrezávanie dreva pre začiatočníkov, ak si nie ste istí, aký nástroj si vybrať. Tieto súpravy môžu obsahovať súpravu rôznych nástrojov (nôž, lyžičkár, dláto) užitočných pre rôzne projekty, drevené bloky a ďalšie veci, ktoré sa hodia pri práci, ako sú súpravy na obťahovanie, vzory na vyrezávanie atď.

Univerzálne rezbárske nože vhodné aj pre začiatočníkov (s odkazom na podrobnejší popis):

BeaverCraft C1 

Morakniv Rezbársky 120 (C)

Narex Rezbársky Sloyd PROFI

Rezbárstvo_Začiatočník_2

Drevo vhodné na vyrezávanie

Odporúčame začať s mäkkým drevom s ktorým sa jednoduchšie pracuje a je vhodné na získavanie skúsenosti s rezbárstvom. Tvrdé drevo je niečo, s čím môžu skúsenejší rezbári experimentovať. Naším najobľúbenejším druhom mäkkého dreva je lipové drevo pretože je cenovo dostupné, je dostatočne tvárne na prácu s akoukoľvek úrovňou zručností a má neutrálnu farbu. Ak sa vám však táto možnosť zdá príliš nudná, existujú možnosti v podobe borovice, orechu, mahagónu alebo balzy.

Ak hľadáte drevo v lese vyhýbajte sa drevu s dierami alebo hrčami ak si nechcete skomplikovať proces vyrezávania. Je lepšie hľadať hladké konáre, napríklad z niektorých ovocných stromov, ktoré majú mäkšie drevo.

Rezbárstvo_Začiatočník_4

Základné techniky vyrezávania

V prvom rade musíme spomenúť bezpečnostné pravidlá. Ak si chcete užiť svoje hobby, bez toho, aby ste riskovali traumu, musíte nosiť bezpečnostné vybavenie, ako je páska a chránič palca.

Pri vyrezávaní nikdy nesmerujte nôž smerom k sebe a nikdy nerežte smerom k sebe, nôž iba odtláčajte od seba. Riskovať, že sa vám pošmykne ruka a nôž sa dostane niekam, kam ísť nemá, nikdy nie je zábavné.

Vyrezávajte smerom dole, od najvyššieho bodu dreva po nižší. Ak urobíte opak, môžete drevo ľahko zlomiť pomocou nástroja. Keď vyrezávate smerom dole, drevo je podopreté vlastnou váhou o stôl alebo inú podložku a neláme sa. Vždy chcete ísť s vláknom alebo cez neho, pretože to vám poskytuje väčšiu kontrolu nad tým, čo robíte.

Rezbárstvo_Začiatočník_7

Ak sa predsa len rozhodnete ísť pozdĺž vlákna, urobte to malými ťahmi, aby ste odrezali malé kúsky dreva, pretože ak sa chcete zbaviť veľkých kúskov, môžu pri tom prasknúť, čo sťaží celý proces.

Posledné vlákna môžete vyrezať nakrájaním. Je to zvyčajne najtvrdšia časť dreva a vyžaduje si veľmi ostré nástroje. Buďte opatrní, keď to robíte! Môžete priložiť palec k zadnej časti noža alebo dláta (nie na prednú časť ostria!), aby ste použili väčšiu silu.

Toto sú jednoduché techniky rezbárstva, ktoré musíte poznať, aby bolo vyrezávanie bezpečné a produktívne.

Ukážeme vám ako

Pre každého kto hľadá spôsob ako relaxovať, vyplniť voľný čas alebo chce skúšať nové veci sme pripravili tento úvod do rezbárstva. Pozrite si toto video a možno vás inšpiruje k vášmu ďalšiemu výtvoru a zároveň vám v skratke ukáže ako na to.