Ako a z čoho sa vyrábajú švajčiarske nože Victorinox? + Video

V tomto článku si povieme, prečo sú Victorinox nože tak obľúbené a niečo málo sa dozviete aj o materiáloch, ktoré sa používajú na výrobu týchto nožov. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, z čoho je vyrobená plastová rukoväť kultového švajčiarskeho nožíka?

4686_noz-victorinox-ranger

Švajčiarsky armádny nôž je pravidelne prezentovaný ako popredný príklad švajčiarskeho dizajnu. Samozrejme, že vo Victorinox sú hrdí na to čo značka predstavuje a uctili si to aj výrobou noža na svoje 125 narodeniny. Pozri tu.   

Čo robí švajčiarsky armádny nôž tak „dizajnovým“? Prečo predstavuje základné hodnoty švajčiarskeho dizajnu? Niekoľko popredných švajčiarskych dizajnérov odpovedalo na túto otázku, nešetrili chválou a všetci sa zhodli na jednom: praktickosť a príjemný vzhľad. Čo sa stane ak pridáme kvalitné materiály? Vznikne fungujúci a vzhľadovo príťažlivý, legendárny nôž ktorý pozná snáď každý na svete. Vedeli ste že materiál Alox preslávil na trhu až Victorinox pri snahe dať svojim fanúšikom to, čo si zaslúžia, kvalitu a možnosť výberu.

Výroba švajčiarskych nožov Victorinox

Základom výroby je z 95% recyklovaná nerezová oceľ, ktorá je v takmer úplne automatizovanom výrobnom procese vyrezávaná, lisovaná a kalená do podoby v akej sa dostane až k nám. Na brúsenie sa používajú keramické brúsne kamene. Výrobné stroje dosahujú presnosť až 0,02 mm. Každá jedna čepeľ nesie Victorinox odtlačok ako punc kvality. Pôvodný nôž dodávaný armáde neohúril a tak sa zakladateľ Karl Elsener pustil do vývoja ľahšieho a elegantnejšieho modelu ktorý predstavil v roku 1897, a od vtedy, Victorinox pokračuje v tomto vývoji a dnes je možné vybrať si z viac ako 400 modelov, až do 80 rôznych funkcií.

Ikonické červené črienky rukoväte začínajú svoj život ako malé plastové pelety. Veľké a dlhé sacie potrubia dopravujú tieto pelety pod vysokým tlakom do príslušných lisov. Pelety sa roztavia a vyformujú do črienok ktoré sú odolné a trvácne. Na výrobu jednej, je potrebné 8 gramov týchto peliet.

Ako sa vyrábajú švajčiarske nože si pozrite v nasledujúcom videu:

Z čoho sa vyrábajú švajčiarske nože:

Oceľ

Všetky čepele, pružiny a nástroje vreckových nožov Victorinox sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele. Čepele nožov Victorinox sú vyrobené z ocele X55CrMo14 tvrdosti 56 HRC. Aj keď sa nejedná o najtvrdšiu oceľ, veľmi dobre drží ostrie, vďaka tomu, že Victorinox má dokonale zvládnuté tepelné spracovanie ocele. Okrem toho je táto oceľ húževnatá a veľmi dobre odolná voči korózií. Zároveň sa naozaj jednoducho brúsi, čo pravidelní používatelia veľmi oceňujú.

Zloženie ocele X55CrMo14: 0,48 - 0,60 % uhlík, 13 - 15 % chróm, 0,15 % vanád, 0,50 – 0,80 % molybdén

Nástroje švajčiarskych nožov sú vyrobené z ocele X39Cr13. Nástroje ako pílky na drevo, nožničky a pilníky na nechty, majú tvrdosť 53 HRC, skrutkovače, otvárače konzerv a šidlá 52 HRC, vývrtky 49 HRC.

Zloženie ocele X39Cr13: 0,36 - 0,42 % uhlík, 12,5 – 14,5 % chróm, 0,1 – 0,2 % vanád

noz ocel nerezova uhlikova

Damašková oceľ

Damaškovú oceľ používa Victorinox pri svojich luxusných modeloch alebo limitovaných edíciách. Aj keď sa dnes na výrobu damaškovej ocele používajú nové metódy, pôvod materiálu spočíva v dávnych a dávno stratených časoch.

Vedci zistili, že jeho mimoriadna sila pochádza z jedinečnej uhlíkovej štruktúry, ktorá dodáva čepeli tvrdosť aj pružnosť. „Obzvlášť silná čepeľ z neho robí robustného spoločníka pre každého, kto očakáva neočakávané situácie – či už ide o remeselníka alebo každodenného dobrodruha,“ hovorí Erwin Müller, vedúci výroby Victorinox.

Ale je to charakteristický zvlnený vzor ocele, ktorý robí tieto nože tak špeciálnymi. Pri starostlivom brúsení, leštení a leptaní sa odhalia jedinečné a charakteristické vzory, čím sa umožní nahliadnuť do duše ocele.

Kniland Damašková oceľ

Rukoväť nožov Victorinox

Plastová rukoväť

Platové črienky švajčiarskych nožov sú vyrobené z materiálu Cellidor alebo ABS plastu. Cellidor je organický, termoplastický ester celulózy, ktorý obsahuje vysoký podiel obnoviteľného prírodného celulózového materiálu. Na rozdiel od tradičných plastov je len čiastočne závislý od fosílnych palív. Komponenty vyrobené z cellidoru sa vyznačujú výnimočným vysokým leskom s dokonalým hĺbkovým efektom. Max. použiteľná teplota 65 °C. ABS je amorfný termoplast. ABS plasty vykazujú vynikajúcu húževnatosť, odolnosť voči nárazu a tuhosť v ohybe. Max. použiteľná teplota 80 °C.

Alox - kovová rukoväť

Slávne hliníkové črienky Alox dosiahli takmer kultový status, a to vďaka svojmu jedinečnému povrchu, ktorý je príjemný pre ruku aj oko. Príťažlivosť Aloxu je v spojení estetiky s funkčnosťou – vďaka atraktívnemu reliéfnemu povrchu je nôž ľahký a ľahko sa drží, a tvrdená vrstva oxidu pomáha chrániť pred poškodením a koróziou.

Po vyrazení z hliníka prechádzajú Alox črienky procesom nazývaným eloxal, ktorý využíva anodickú oxidáciu na vytvorenie ochrannej vrstvy. Práve táto posledná vrstva umožňuje zafarbenie črienok.

Alox má v histórii nožov Victorinox veľký význam. Prvýkrát predstavený pre nôž Pioneer v roku 1957, Alox bol kľúčovým prvkom Soldier’s Knife (vojenský nôž), ktorý bol prepracovaný v roku 1961 a používal sa až do roku 2008. Dnes Victorinox vydáva klasický vreckový nôž s Alox črienkami každý rok v inej farbe. Tieto limitované edície nožov sú veľmi vyhľadávané milovníkmi dizajnu a zberateľmi, čo ukazuje skutočnú nadčasovú príťažlivosť tohto ikonického materiálu.

 8195_noz-victorinox-hunter-pro-alox

Pozrite sa ako nože z tohto materiálu vyzerajú tu.

Drevo, ale prečo?

Ako ľudia môžeme vyvíjať najmodernejšie, high-tech materiály – ale drevo stále dokáže obstáť pred tými najlepšími z nich.

Hygiena

Druhy dreva, ktoré Victorinox používa, obsahujú ligníny a triesloviny. Toto sú prirodzení nepriatelia baktérií. Testy ukázali, že po dvoch hodinách zmizlo 99,9 % baktérií nachádzajúcich sa na doskách vyrobených z dreva. Na porovnanie, baktérie na doskách vyrobených zo syntetického materiálu alebo ocele prežili oveľa dlhšie. Najmä na tých doskách, ktoré už mali nejaké stopy používania.

Udržateľnosť

Aj z environmentálneho hľadiska je drevo inteligentnou voľbou, pretože je obnoviteľné. Aj keď Victorinox spracováva menšie množstvá dreva, stále zabezpečuje, aby drevo pochádzalo zo zdrojov, ktoré nerúbu lesy bez rozdielu, ale namiesto toho za každý vyťažený vysádzajú nový strom (certifikácia FSC). Preto uprednostňujú lokálne drevo zo Švajčiarska alebo iných európskych krajín. To má ďalšiu výhodu v kratších prepravných trasách.

294768210_7660830047323314_765603239142848077_n

Pozrite sa ako nože z tohto materiálu vyzerajú tu

Na záver si môžeme povedať že Victorinox robí veci správne a preto ma ich ikonický nôž taký úspech. Ani jeden aspekt nenechajú na náhodu a vložia svoje úsilie do toho aby každý mohol mať kus švajčiarskeho dizajnu doma, alebo ním obdarovať blízkeho. Pozrite si ponuku Victorinox nožov ktoré vieme doručiť aj k vám domov.

 Autor: Kniland.sk