Nože Mikov - česká tradícia

Mesto Mikulášovice bolo v minulosti považované za "československý Solingen". Tradícia výroby nožov sa v tejto oblasti začala v 18 storočí, a zakrátko sa miestni kováčski majstri preslávili svojimi výrobkami v strednej, čiastočne aj západnej Európe.

Ponuka bola veľmi pestrá, zahrňovala nože a nástroje všetkých tvarov i veľkostí. Išlo predovšetkým o šable, kordy, tesáky, lovecké nože a britvy. V roku 1794 miestny podnikateľ Ignác Rösler založil svoju prvú továreň na výrobu nožov. Krátko po jej vzniku mala vyše 100 zamestnancov.

Kvalita výrobkov a silný dopyt mali za následok, že v roku 1819 v nej pracovalo už vyše 200 miestnych ľudí. Hospodárske úspechy firmy navádzali čoraz viac obyvateľov na zakladanie živností, ktoré boli spojené s nožiarskou produkciou. Najväčší rast malo mesto pred prvou svetovou vojnou a tesne po nej. Vznikol tam totiž zväz nožiarskeho priemyslu so 4500 pracovníkmi.

Počas druhej svetovej vojny sa mesto stalo súčasťou tretej ríše, nožiarska výroba bola obmedzená a podniky prispôsobené na vojenské účely. Po vojne sa všetko vrátilo do starých koľají a tradičná výroba sa opäť rozbehla. V roku 1948 vznikli v Mikulášoviciach dva podniky a to konkrétne: Kooh-i-noor, známá ako KIN (vyrábala kancelárske potreby) a Sandrik, ktorý sa zameriaval na nožiarsku produkciu. V roku 1955 sa závody zlúčili a dostali názov Mikov (Mikulášovický kovopriemysel), pričom výroba zostala nezmenená.

Centralizácia pomohla rozvinúť nové postupy, ktoré viedli ku skvalitneniu výroby. Ako príklad uvediem technológiu tepelného spracovania kovov, patentovanú v Československu, pod názvom Martfrost (hlboké mrazenie ocele po kalení). Tento výrobný postup umožňoval z obyčajnej lacnej ocele vyťažiť maximum pozitívnych vlastností. Takto upravené nôže boli odolnosťou porovnateľné zo súčasnými modernými materiálmi, ako je napr. 440C. Od roku 1990 sa táto technológia nepoužíva, kvôli veľkej environmentálnej záťaži.

V súčasnosti Mikov naďalej produkuje vreckové, lovecké, vojenské, automatické, mäsiarske, pracovné a športové nože. Pod líniou s názvom Progress nájdeme dizajnérske kúsky ako List, Patron a Pocket. Na Norimbergskej výstave IWA OUTDOOR CLASSICS 2017 spoločnosť predstavila svoju horúcu novinku, zatvárací nôž Elipt, ktorý vychádza z dizajnovej línie Listu. Tento model sa čoskoro objaví v ponuke a pevne dúfame že Mikov nezabije dopyt vysokou cenou.

Medzi najzaujímavejší minuloročný počin spoločnosti patrí zmodernizovanie vyskakovacieho noža Predator, ale o tom sa dozviete viac v ďalšom článku.

Autor: Róbert Szőke