Mikov Predator Stonewash N690

Medzi najzaujímavejší minuloročný počin firmy Mikov, patrí zmodernizovanie Predatora, ktorý sa spolu s rybičkou radí medzi legendy československého nožiarstva. Poďme však pekne od začiatku.

Mikov Predator je notoricky známy "vyskakovací" nož, ktorý sa vyrába už desaťročia. Spočiatku ani samotní tvorcovia neverili, že sa dostane na trh (kvôli legislatíve bývalého režimu), no opak sa stal pravdou. Väčšina Predatorov bola vyrobená z ocele 420. Táto oceľ nie je kvalitatívne ničím výnimočná, jedinú výhodu vidím v ľahkej brúsiteľnosti.

Samozrejme existujú aj damaškové vezie, ale cena je podľa môjho názoru privysoká. Takýto kúsok pod označením 241-DR-1/KP a cenovkou okolo 300 eur mal aj James Bond vo filme Casino Royale.

Kvôli vyššie uvedeným skutočnostiam ma potešila informácia o novej verzii, ktorá má čepeľ vyrobenú z ocele Böhler N690 a cena zostala prijateľná aj pre bežných spotrebiteľov. Zvedavosť ma nakoniec zlomila a Predatora som si objednal na recenziu.

Nôž prišiel zabalený v klasickej kartónovej krabičke, ktorá obsahovala aj pekne ušité a kvalitné kožené puzdro, plus príbalový leták so základnými informáciami o použití a údržbe noža. Predator samotný neprešiel veľkými optickými zmenami, ale ako prvé si všimnete novú povrchovú úpravu Stonewash, ktorú výrobca zvládol veľmi precízne.

Ďalšia úprava sa týka samotnej čepele vyrobenej zo spomínanej ocele Böhler N690 s tvrdosťou 58 HRC, ktorá má vynikajúcu pevnosť, pružnosť, odolnosť voči korózii a výbornú výdrž ostria. Modernizácii sa nevyhol ani tvar čepele, ktorý pôsobí menej agresívne. Musím však skonštatovať, že továrenské brúsenie na testovanom noži bolo slabé. Po pár minútach obťahovania na koži s pastou však už ostrie holilo chlpy.

Rozmery a váha noža ostali na pôvodných hodnotách: celková dĺžka 120 mm, dĺžka čepele 95 mm, šírka čepele 23 mm a váha 140 g. Zmeny sa nedotkli ani samotnej konštrukcie noža, ktorá je naďalej nitovaná. Črienky sú vyrobené z odolného a tvrdého ABS plastu.

Automatické  otváranie čepele zabezpečujú dve tlačné perá, ktoré sa spúšťajú pomocou pákového mechanizmu umiestneného na rukoväti noža. Tento systém sa nazýva Lever Lock. Perá majú obmedzenú životnosť a z času na čas sa stane že prasknú. Nejde však o žiadnu katastrofu, nakoľko cena náhradného dielu sa pohybuje okolo troch eur. Návod na výmenu je zrozumiteľne nakreslený v priloženom letáku a zvládne ho aj technický antitalent.

Kto sa nožiarskou problematikou zaoberá dlhšiu dobu mi určite dá za pravdu, že pri poruchách komplikovanejších mechanizmov rôznych značiek je podobná oprava v domácich podmienkach takmer nemožná. Mnoho zahraničných výrobcov z USA alebo Číny síce poskytuje pozáručný servis, ale pri súčasných cenách poštovného je zasielanie noža a následná oprava neekonomická.

Na záver by som chcel dodať, že Predatora si môžete objednať aj vo verzii Blackout s čiernou povrchovou úpravou DLC (Diamond Like Carbon), ktorá je síce veľmi kvalitná, ale cena sa vyšplhala na dvojnásobok. Z určitosťou však môžem povedať, že nôž je v obidvoch verziách slušne spracovaný a pri normálnom zaobchádzaní vám bude slúžiť dlhé roky.  

 

Autor: Róbert Szőke