Rozsutec - brúsny kameň z našich hôr

Nespútaná sila prírodných živlov a remeselný fortieľ. Vždy, keď siahnete na brúsny blok rozsutca, mala by vám hlavou prebehnúť silueta rozoklaných skalných vrchov Krivánskej Fatry, z ktorých sa odlučujú platne jemného, avšak mimoriadne pevného kameňa.

Práve tie dostávajú v kamenárskej dielni Rezkam svoj úhľadný tvar pre dobrusovanie a vyhladzovanie čepelí. Oslička pre kosu, remienok pre vreckový nôž alebo britvu, väčší blok pre nože a profilová slza pre rezbárske dláta. Každý kus je od prírody originálom, opracovaný do tvaru vhodného pre brúsenie.

blog_brusny_kamen_rozsutec_recenzia_3

 

Jemný, pevný, avšak nesúrodý

Rozsutec patrí medzi prírodné kamene, ktoré len tak ľahko nezoderiete. Má mimoriadne pevné spojivo, do ktorého nevyderiete priehlbinu ani vtedy, ak ho popri nožoch použijete pre pravidelnú údržbu sekier a oblých dlát. Veľmi neochotne púšťa zrno a netvorí pastu ako mäkké, vodné kamene. Skôr ho vyleštíte do hladkého, voskového lesku, akoby ste narušili jeho rovinnosť.

Modré tóny kameňa susedia s hrdzavými, ktoré vznikli v mieste prasklín masívu. Niektoré časti sú svetlejšie ako iné. Ba nájdete bloky, ktoré boli v dielni vyrezané nie z priečneho, ale pozdĺžneho rezu plátom. Čo spočiatku pôsobí dojmom rôznorodosti, pri používaní prinesie nečakané výhody.

Kameň je jemný, s mimoriadne malými pórmi. Ak by ste mu chceli prideliť číslo z tabuľky zrnitostí, dostal by sa kdesi v rozmedzí od 6000-8000. Páči sa nám, že jeho zrnitosť je rovnomerná. Nestretnete sa s veľkými, vystupujúcimi zrnkami, ktoré by robili škrabance.

blog_brusny_kamen_rozsutec_recenzia_4

 

Radšej vodu ako olej

Ak patríte k fanúšikom britiev a vyhladíte si remienok rozsutca k lesku, nespravíte chybu ak ako brúsne médium použijete jemný, ľahký olej. Tomuto kameňu však oveľa väčšmi svedčí voda, ktorá vyplavuje zo štruktúry drobné kúsky ocele.

Vyvarujte sa akémukoľvek zamasteniu, pretože niet odmasťovača, ktorým by ste náhodné škvrny vymyli von. Rozsutec je takmer nenasiakavý a nevyžaduje aby ste ho pred brúsením namočili na niekoľko minút do vody. Neuvidíte stúpať bublinky, nepocítite nárast jeho váhy.

Na vlhčenie postačí voda v rozprašovači, ktorá prilipne na jeho povrchu.

blog_brusny_kamen_rozsutec_recenzia_1

 

Každá plocha môže byť iná

Nerezové ocele rozsutec nemá rád, s uhlíkovkami, nástrojovkami a modernými, práškovými oceľami si však výborne rozumie. Spočiatku však môžete mať pocit, že je tak troška prieberčivý a tvrdohlavý. Musíte pohľadať miesto, kde dosiahnete želaný úber.

Na niektorú oceľ platí modrá časť, na inú hnedá, pri ďalšej sa musíte z priečneho rezu presunúť k pozdĺžnemu. Preto odporúčame kúpiť si radšej väčší blok 200x80x30, s ktorým dokážete spraviť prácu na každej zo strán.

Dobrou správou je, že pre slabší úber je tento kameň mimoriadne vhodný i pre ručné brúsenie, bez vodiacich pomôcok. I keď vám chýba návyk a cit v prstoch, na hotovom výbruse nemáte čo pokaziť. Rozsutec ostrie vyhladzuje, leští, zjemňuje. Z mikropílky robí skutočnú britvu.

 

Zvýšte jeho výkon

Keďže kameň si zachováva svoju rovinnosť bez zrovnávania po veľmi dlhú dobu, veľmi dobre sa nám osvedčil aj pri obťahovaní a leštení nožov do stolárskych hoblíkov. S vodiacou pomôckou vytvoríte dokonalý brit, s pomocou šablóny dosiahnete mimoriadne rovnomerný mikrouhol pre zvýšenie jeho trvácnosti.

A predsa sú chvíle, kedy máte pocit, že úber by mohol byť o málo lepší. My sme našli riešenie vo forme malých odrezkov prírodného brúsneho kameňa Dragon Tongue z Walesu v cene približne 3 eurá. So zrnitosťou 8000-10000 dokáže vytvoriť na rozsutci veľmi jemnú, riedku pastu, ktorá otvára póry rozsutca a vťahuje ho do úberu materiálu.

blog_brusny_kamen_rozsutec_recenzia_2

 

Ako používať rozsutec?

Rozsutec je kameň pre finálnu údržbu ostria - jemného i hrubého. Obnoví a vytiahne fazetu na brite zatváracieho noža, preleští plochy škandinávskeho výbrusu, obtiahne britvu, vyhladí tenučký vrchol výbrusu kosy. Ostrejšie ako pasta na koži, bez náchylnosti ubiehania k šošovkovému výbrusu.

Určite však nenabrúsi tupý nôž, ktorý musí podstúpiť prípravu brusivom väčšej zrnitosti. Nám sa osvedčil ako dokonalá koncovka k lacným, vodným kameňom. Ak používate cenovo dostupné brúsne kamene Taidea, vašou poslednou zastávkou je zrnitosť 3000. Z nej môžete prejsť okamžite na rozsutec.

  1. Každé ostrie dokonale odmastite.
  2. Rozsutec oroste vodou a vyhľadajte plochu, na ktorej je úber najväčší.
  3. Dlhými ťahmi s miernym prítlakom leštite fazety i plochy výbrusu.
  4. Nebojte sa použiť bočné strany bloku, ak ich výrobca opracoval do hladka.
  5. Ak sa na rozsutci objaví voskový lesk, opätovne otvorte jeho póry otieraním o iný brúsny kameň (napr. Taidea 1000)
  6. Rozsutec sa dedí z generácie na generáciu. Ak ho nerozbijete, nie je šanca, že by ste ho dokázali zodrať.

Autor: Milan Gigel

Foto: Milan Gigel