Úžitkové rezbárstvo s nožmi Morakniv

Stačí len niekoľko ťahov ostrým rezbárskym nožom a drevená štepina sa razom premení na varešku. Inokedy zasa siahnete na polienko a vykúzlite z neho misku na oriešky alebo pohár na pitie. Ak príde na úžitkové rezbárstvo, nemusíte byť majstrami umeleckej rezby, aby ste ho zvládli.

Práve naopak - všetko je iba v dobrom, cenovo dostupnom nástroji a talente pozorovania. Ak viete ako vyzerá vareška, podberačka, stierka, lyžica, lopár alebo hoci aj škandinávska kuksa, poľahky ju napodobíte z lieskového, vŕbového alebo brezového dreva.

300_1455

Nôž ostrý ako žiletka

Vysoký škandinávsky výbrus a uhlíková oceľ, ktorú je možné nabrúsiť k trvácnej, hraničnej ostrosti. V tejto kombinácii spočíva radosť z každého vyrezávania. Namiesto toho, aby ste sa silou zapierali do rúčky noža a zarezávali čepeľ do masívu dreva, ľahkými ťahmi oddeľujete jednu tenučkú stružlinu za druhou.

Najlepšie sa do nového koníčka pustíte s rezbárskym nožom Morakniv Woodcarving 120. Hoci vyzerá jemne, rýchlo prídete na to, že ak hrsť naplníte jeho súdkovitou rúčkou, krátka čepieľka vás bude dokonale poslúchať bez ohľadu na to, či režete tvrdú liesku alebo jemnú, riedku lipu.

Uhlíkové ocele, ktoré možno nabrúsiť na ostrosť britvy sú príliš krehké, aby zniesli rezbársku prácu bez poškodenia. Preto sa výrobca rozhodol zapuzdriť ju medzi dva pláty húževnatej ocele, ktoré dávajú nožu pevnosť a robustnosť. Ide o vrstvený výkovok, ktorý si zamilujete.

300_1497

Tento nôž preniká do dreva s mimoriadnou chuťou. Práve vďaka nemu sa stanete majstrom vo vyrezávaní varešiek, obracačiek a ak v sebe prebudíte talent, využijete ho aj pri hladení a zdobení vychádzkových palíc.

Pozor si však dávajte na prácu so špičkou, alebo pády na zem. Krehká, obnažená oceľ sa pri páčení alebo náraze ľahko vyštrbí, na pomalobežnej, vodnej brúske sa dá však všetko opraviť.

Oblá čepeľ vyčarí priehlbiny

Vo chvíli, keď zatúžite po prvej lyžici, naberačke, miske alebo kukse, do výbavy priberiete druhý z nožov tohto výrobcu. Volá sa lyžičkár a pod označením Morakniv 164 nájdete najvšestrannejšiu geometriu ostria v tejto kategórii.

Tentokrát ide o jednovrstvovú, prehnutú čepeľ s vysokým škandinávskym výbrusom a fazetkou. Práve jeho tvar a geometria ostria sú zárukou toho, že ním vyhĺbite na úžitkových predmetov priehlbinu podľa svojho gusta.

300_1471

Dostanete sa k plytkým kontúram lyžice, ale i do hĺbky potrebnej pre naberačku alebo misku. Rez naprieč vláknami je rýchly a nenáročný na silu, rezom v smere vlákien dokážete s nasadením zručných prstov priehlbiny vyrovnať.

Týmto nožom sa na malých projektoch dostanete až do hĺbky piatich centimetrov. Dlhé roky bol tento model určený výhradne pre pravákov, ktorí sa mohli prstami mocne oprieť o jeho chrbát. V roku 2019 však Morakniv zaradil do ponuky aj lyžičkár 164 pre ľavákov. A ak sa pustíte do hladenia okrúhlych rúčiek, i s tými si tento nôž výborne poradí.

Pri údržbe je dôležité, aby sa fazeta výbrusu nezmenila na konvexné zaoblenie. Len vďaka nábehu hrany možno uberať drevené hoblinky z priehlbín. Postupným zaobľovaním prestane nôž vo väčších hĺbkach pracovať.

Tí, ktorým rezbársky koníček prerástol do živobytia sa netaja tým, že práve kombinácia nožov Morakniv 120 a 164 je tá, s ktorou sa dá spraviť 90 percent práce.

Dlhšia čepeľ a väčšie oblúky

Rezbárske nože sú pre Moru sortimentom, ktoré vyrába v sériách iba niekoľkokrát ročne. Zvykne sa stať, že ak váš obľúbený nôž alebo lyžičkár nie je dostupný na sklade obchodníka, budete si musieť počkať na nový cyklus jeho výroby.

Veľmi populárnym modelom je Mora Woodcarving 106, ktorý oceníte pri zahladzovaní väčších plôch. Ak sa pustíte do vyrezávania svižnejším tempom, práve vyššou pákou ktorá pôsobí na hrot čepele sa vám práca zrýchli. Ide o väčšieho brata modelu 105, na ktorý sa vám vyplatí siahnuť vo chvíli, keď ucítite krátkosť jeho čepele.

300_1486

Pre mnohých ide o nôž, ktorý nebudú nikdy potrebovať. Ak ešte len ochutnávate slastné chvíle pri vyrezávaní, oddiaľte jeho kúpu až do chvíle potreby. Podobné je to s lyžičkármi, ktoré firma ponúka v ďalších dvoch geometriách (modely 162 a 163).

Určené sú pre plytšie zahĺbenia, ktoré chcete dokonale vyhladiť a roztiahnuť do plochy. Napríklad pri miskách. Ide o alternatívu k dlátam, ktorá sa zaobíde bez toho najdôležitejšieho - kotvenia výrobku ku stolu.

Nie je v tom žiadna náhoda, že symbolom úžitkového rezbárstva je drevený klát a kožená zástera. Nič viac na svoju prácu nepotrebujete, len brúsnu súpravu na údržbu ostrí. Ale o tom už niekedy inokedy.