Sekera – ako vybrať tú pravú?

Nôž, skladacia pílkasekera – to je zálesácka trojica, bez ktorej sa nezaobídu žiadne potulky s prespávaním v prírode. Kým pri výbere nožov a pílok si mnohí poradia akosi intuitívne, so sekerami je to iné. Na prvý pohľad sú až príliš rovnaké, hoci v skutočnosti sa môžu líšiť viac akoby ste čakali.

Hmotnosť sekery

500 gramov pre rezbárstvo a potulky krajom, 850 gramov pre plnohodnotné kempovanie, 1000 gramov pre tesárske a lesnícke práce a od 1500 gramov nahor pre štiepanie. Ak sa zaujímate o sekeru, mali by ste mať úplne jasno v tom, na čo ju potrebujete. Neexistuje zlatý štandard, s ktorým by ste v pohodlí pokorili každú z úloh. Skôr či neskôr skončíte pri zbierke, z ktorej vždy vyberiete tu najvhodnejšiu z nich.

axe-984008_1920

Ľahká hlava dáva sekerke obratnosť a manévrovateľnosť, ťažká zasa udržiava pri zotrvačnosti pohybu silu, ktorú ste vyvinuli švihom rúk. Je veľký rozdiel v tom, či štiepate malé vŕbové polienko aby ste z neho vykresali lyžicu na guláš, alebo búšite do veľkého pňa, z ktorého potrebujete mocné triesky do ohniska pod kotol gulášu. Na obe práce si môžete vziať nesprávnu sekeru, okamžite to však pocítite.

Geometria

Čelný pohľad na hlavu sekery vám veľa prezradí o jej vlastnostiach. Tam, kde potrebujete štiepať kláty, polená a pne, hodí sa geometria s najmenším dotykom v otvárajúcej sa škáre dreva. Výrazne konvexný alebo konkávny tvar zaručia, že sekera bude v zábere iba na ostrí a v jedinom bode otvárajúcej sa škáry. Ak ju bude treba vytiahnuť, trenie bude minimálne. Často sa stáva, že stredová časť štiepacej hlavy je zosilnená – rozšíreným výstupkom pri ťažších sekerách a klinovitým chrbtom pri ľahších.

Rezbárske, tábornícke, tesárske a lesnícke sekery pre odkonárovanie majú plochú, klinovitú geometriu. Práve tá zjednodušuje ich vedenie v zábere a umožňuje dosiahnuť mimoriadnou presnosťou a precíznosťou pomyslený cieľ. Takáto geometria znásobuje cit v ruke a umožňuje sekerou nielen udierať na drevo, ale používať ju aj na kresanie a rezanie hoblín.

300_1611

Výbrus sekery

Priveľmi nezáleží na tom, či je priebeh ostria na sekere rovný alebo oblý (konvexný). Ak nie je prehnutie ostria výrazné, sami si pri dopade sekery na drevo nájdete bod, v ktorom cítite najväčšiu oporu. Oveľa viac však záleží na tom, akým spôsobom je formované ostrie. Práve jeho vniknutie do dreva určuje, koľko sily pri práci vynaložíte.

Klasickým výbrusom sekier je plochý výbrus s vysokou fazetou. Svižne preniká do dreva a ľahko sa udržiava fit. Často sa však môžete stretnúť aj s alternatívnym, konvexným výbrusom. Ten je odolnejší voči vyštiepeniu a poškodeniu kamienkami a súčasne umožňuje pri rezbárskom použití nakláňať sekerku k drevu pod vhodnejším uhlom. Čím je výbrus hladší, tým je práca so sekerkou jednoduchšia.

axe-474163_1920

Dĺžka rukoväte

Výrobcovia sa vždy snažia prispôsobiť dĺžku poriska k hmotnosti hlavy tak, aby sekera využila maximum sily pri minimálnej námahe. I tak však v sortimente sekier nájdete modely, ktoré akýmsi spôsobom vykračujú zo zaužívaných pomerov dĺžky a hmotnosti.

Príkladom sú malé tábornícke sekerky so skráteným poriskom. Nevyčnievajú z batohu, dajú sa uložiť do jeho bočných vreciek a ak príde na nosenie na opasku, neprekážajú pri chôdzi. Naopak, pri táborníckych, poľovníckych a lesníckych sekerách nájdete modely s predĺženým poriskom, ktoré dáva presnejšej práci dodatočný silový ráz. Znamená to, že s nimi spravíte viac práce, avšak žiada sa od vás aby ste mali v rukách cit. Akékoľvek preťaženie sa premietne do príliš skorého opotrebovania.

300_4693

Spôsob osadenia

Zahľadeli ste sa do moderných, technických sekier s polymérovými poriskami, alebo vás oslovila klasika s dreveným poriskom z orechovca alebo jaseňa? Hoci by sa na prvý pohľad zdalo že ide iba o rôzne materiály, v skutočnosti sa líši i osadenie hlavy na porisku.

Prievlak dreva cez oko hlavy je osvedčenou, stáročnou klasikou. Ak čokoľvek v priebehu rokov zlyhá, nápravu dosiahnete i sami. Obvodové zapuzdrenie do plastového výlisku zasa doménou technických sekier na spracovanie palivového dreva. Akékoľvek poškodenie končí vyradením sekery z používania.

wood-5151695_1920

Príslušenstvo

Dobrá sekerka sa predá i sama, ku zlej vám môžu pribaliť puzdro, záves na opasok i brúsny kameň a aj tak nikoho neosloví. Ak však výrobca ponúka takýto bonus, mali by ste si ho premietnuť do ceny. Žiadna sekerka sa nezaobíde bez priebežnej údržby a ak ju chcete so sebou nosiť do terénu, určite ju nebudete chcieť baliť do kartónu.

Plastový kryt, kožené puzdro, brúsny kameň, olej alebo fermež na údržbu – to všetku sú veci za ktoré nemusíte priplatiť ak vám chce výrobca ponúknuť ucelenú súpravu. Využite takúto príležitosť vždy, ak sa v cene prejaví úsporou.

301_6385