Hrdzavá sekera je hanbou, starajte sa o ňu

Smutný je pohľad na sekeru, ktorá zaseknutá v kláte podstupuje deň po dni všetky vrtochy počasia. Hoci sa zdá, že jej to vo dvore na chalupe svedčí, pravdou je, že pred očami chradne. Ako sa starať o sekeru, aby bola fit a vždy pripravená k výkonu? Čím väčšmi o ňu dbáte, tým menej síl musíte pri práci zo seba vydať.

301_5320

Nedovoľte porisku zoschnúť

Orechovec, jaseň, lieska alebo buk? Drevo je prírodný materiál, ktorý reaguje na zmenu vlhkosti. Zosychá a napučiava v nekonečnom cykle, čo sa časom prejaví na stláčaní poriska v mieste osadenia pri každom údere. Ak ste si privykli po vzore motyky namáčať zoschnuté porisko do vody, určite ste si všimli, že sa roztriešti práve vtedy, keď to najmenej čakáte.

Privyknite si na pravidelné voskovanie poriska, aby ste na ňom vytvorili vrstvičku, ktorá spomaľuje prechodu pár. Čím stabilnejšia vlhkosť dreva bude, tým dlhšie vydrží. Konzerva s handričkou a kockou včelieho vosku je pomocníkom, po ktorom siahnete i pri iných výzvach.

Každé uvoľnenie poriska v hlave sekery riešte namočením do ľanového oleja a priklepnutím klinkov, ktoré roztvárajú čelo. Na rozdiel od vody, ľanový olej po niekoľkých dňoch vyschne bez toho, aby drevený masív zmenil svoj objem. Čo raz takto zapučí, na dlho zostane bez zmeny.

axe-674841_1920

Preč s deformáciami

V rozstrapkanom kláte na rúbanie kamienok nezbadáte a iné to nie je ani s polenami, ktoré niekoľko mesiacov dosychali vo dvore. Stačí jediná rana a na čepeli zostane večné znamenie. Kým pri mocnejšie kalených sekerách vzniká vylomený zúbok, na tých popustenejších sa objaví deformácia.

Siahnite po pilníku a snažte sa geometriu ostria začistiť tak, aby bola v dokonalej línii. Hoci ide iba o niekoľko zručných ťahov, výsledkom bude oveľa menšia námaha pri práci. Nie je nutné, aby bol brit bez jediného zúbku.

Ak však uchádza geometria ostria, zvýšený odpor bude žiadať silnejšiu ranu. Málokto vtedy pomyslí na preťaženie poriska či úraz, ktorý môže nastať.

301_8540

Hrdza nie je patina

Skúsili ste už niekedy prejsť so zatvorenými očami prstom po hrdzavej a naleštenej sekere? Odpor, ktorý cítite na jemnej pokožke sa mnohonásobne zvýši v momente, keď sa sekera stane v polene klinom, ktorý vašou silou preniká do hĺbky.

Nedovoľte sekere hrdzavieť a chráňte ju pred koróziou naolejovaným koženým puzdrom alebo tenkou vrstvičkou vazelíny. Je to tak trocha osud, že sekery skladujeme zvyčajne na miestach, kde je vlhkejšie povetrie – v pivnici, podsieni či v záčine.

Ak ste si vstúpili do svedomia a chcete zmeniť staré návyky, použite na stiahnutie korózie oceľovú vlnu namočenú v oleji. Vyhladí povrch bez toho, aby na ňom vznikli tisíce plytkých škrabancov, ktoré zvyšujú náchylnosť k hrdzaveniu. A ak ide o oleje v spreji, ktoré hrdzu zaručene zastavia, určite nenájdete nič lepšie ako FluidFilm.

301_6105

Okrúhlym kameňom

Je to zväčša výrobca, ktorý určuje aký druh výbrusu sekere uštedrí. Kým rezbárske sekerky majú zvyčajne konvexné ostrie, lesnícke a štiepacie sekery majú plochý výbrus s vyššou či nižšou fazetou. Zabudnite pri údržbe na uhlovú brúsku, ktorá kov nahreje a v brite ostria zoslabí.

Rozhliadnite sa po okrúhlom brúsnom kameni v tvare puku zo syntetiky, ktorý je určený práve pre sekery. Má mimoriadne pevné pojivo, vďaka ktorému sa neopotrebuje ani pri silovom používaní. Okrúhly pohyb je zárukou dokonale odvedenej práce, kožené rukavice zabránia tomu, aby ste sa porezali.

Brúsny kameň Lansky PukBrúsny kameň Lansky The Puck
Vreckový brúsny kameň určený predovšetkým na brúsenie nástrojov, ako sú sekery, mačety, nože kosačiek a podobne. Kameň je obojstranný, na jednej strane so zrnitosťou 120 a na druhej strane so zrnitosťou 280. Priemer 7 cm. 

Zobraziť produkt

Brúsny kameň Hultafors Original s koženým puzdromBrúsny kameň Hultafors Original s koženým puzdrom
Vreckový brúsny kameň určený špeciálne na brúsenie sekier. Kameň je tvarovaný tak, aby minimalizoval riziko zranenia pri brúsení. Kameň je obojstranný, na jednej strane so zrnitosťou 180 a na druhej strane so zrnitosťou 600. Priemer 7,5 cm. 

Zobraziť produkt

Ako veľmi by mala byť sekera ostrá? Práve tak ako zálesácky nôž. Aby ste ňou mohli nielen tenučké triesky rezať, ale dokázali prejsť aj cez pevný praslen smreku a následne z triesky vyrezali chlpaté drievko na podpal.

301_1922