Typy rezbárskeho náradia

Rezbárstvo alebo drevorezba je príjemný a obohacujúci koníček, ktorý vám môže poskytnúť hodiny zábavy a oddychu. Pre tých, ktorí sa práve začínajú učiť tomuto remeslu, je dôležité pochopiť rôzne typy rezbárskych nástrojov a ich efektívne využitie. V tomto článku sa budeme zaoberať konkrétnymi typmi rezbárskeho náradia. Na konci by ste mali lepšie pochopiť, ako si vybrať správny nástroj pre svoj budúci projekt.

Ako si vybrať správne rezbárske náradie?

Najdôležitejšie si je uvedomiť, že neexistuje jeden univerzálny nástroj. Každý typ nástroja je určený na konkrétny účel a podľa toho by sa mal používať. Pri výbere správneho nástroja je prvoradá kvalita ocele. Oceľ by mala byť predovšetkým tvrdá a odolná. Pri kúpe lacného náradia sa stretnete s problémom tzv. mäkkej ocele, ktorú je potrebné brúsiť už po niekoľkých zárezoch do dreva. Pri tvrdom dreve sa tomuto problému nevyhnete ani pri najlepšej oceli, preto je dobré mať v zálohe ešte jeden, rovnaký nástroj, aby ste nemuseli prerušovať prácu brúsením. Keď cítite na noži prvé príznaky otupenia, obtiahnite ho na koži s brúsnou pastou. Priebežným obťahovaním ostria predídete výraznému zatupeniu a v konečnom dôsledku ušetríte čas.

Ak sa chcete vyhnúť sklamaniu siahnite po overených značkách Morakniv, Narex Bystřice a BeaverCraft.

Typy rezbárskeho náradia

Rezbárske nože, rydla, dláta a sady sú k dispozícii v rôznych kategóriách, veľkostiach a tvaroch v závislosti od typu vykonávanej práce. Nižšie si zhrnieme základné typy rezbárskeho náradia a ich použitie.

a58 (1)

Rezbárske nože

Rezbársky nôž je najdôležitejší nástroj rezbára. Jeho využitie je široké, či už na hrubé opracovanie či detailné vyrezávanie a tvarovanie dreva. Začiatočníkom odporúčame začať s univerzálnym typom, ktorým je nôž na vyrezávanie (whittling), konkrétne Morakniv 106,120 a 122.

Základné typy rezbárskych nožov:

Ak sa chcete dozvedieť o rezbárskych nožoch viac, prečítajte si náš článok: Typy rezbárskych nožov.

11445-2_rezbarsky-noz-beavercraft-c4m-3

Lyžičkáre

Zahnutý nôž na lyžice je špecializovaný nástroj používaný na vyrezávanie lyžíc, misiek, šálok, kuksy a iných malých drevených predmetov alebo pre detailné práce tvorby nábytku a sôch. Má tenkú a zahnutú čepeľ v tvare háku, ktorá je určená na vyrezávanie priehlbín, či zaoblené tvary. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach, dôležité je všímať si priemer zakrivenia čepele alebo vnútorný rádius a veľkosť čepele.

Čím je priemer zaoblenia nižší, nôž je použitelnejší v užších priestoroch, priehlbinách. Model od Beavercraft SK2 má vnútorný rádius (priemer) približne 3 cm a je vhodný na výrobu lyžíc, kde je potrebné pracovať na menšom priestore. Lyžičkár BeaverCraft SK4S je vďaka svojmu miernemu zakriveniu vhodný na väčšie plochy, napríklad na výrobu misky alebo veľkej kuksy. Prácu s nožmi je dobré kombinovať. Je vhodné začínať s menej zaoblenými nožmi a postupne prejsť k modelom s výraznejším zaoblením.

Konkrétne nože nájdete na tomto odkaze.

IMG_820

Rezbárske dláta

Ďalším základným náradím je dláto. Dláto sa používa na hrubé, ale aj detailné opracovanie dreva. S dlátom vieme pracovať dvoma spôsobmi, tlakom rúk, teda vlastnou silou alebo za využitia kyjaničky (rezbárske kladivo), ktorým do dláta udierame. Využitie dláta sa určuje podľa tvaru dláta a profilu ostria. Téma rezbárskych dlát je širšia a preto sme si pripravili samostatný článok: Typy rezbárskych dlát. 

Do kategórie rezbárske dláta prejdite týmto odkazom.

 363_beavercraft-g1-10-straight-flat-chisel-10mm-rezbarske-dlato-05

Rezbarské rydlá

Štvoricu uzatvárajú rezbárske rydlá, ktoré sa používajú na detailnú drevorezbu, ale aj linoryt. Mnoho ľudí nepozná a nevidí rozdiel medzi rezbárskym rydlom a dlátom, ten spočíva v jednom rozdiele: po rydle neudierame kyjaničkou, využívame iba našu energiu a to z dôvodu konštrukcie nástroja. Čepeľ je tenšia, určená na precízne rezy. Ako príklad z praxe poslúži predloha na tlač, ktorá musí byť vyrytá presne, aby všetky výtlačky boli použiteľné. Najprv sa začína dlátom na hrubšie odstránenie materiálu a potom prichádza na rad rydlo, ktorým sa dotiahnu detaily.

Prejdite na ponuku rydiel.

 rydlo na drevo 1

Sady rezbárskych nožov

Rezbárske súpravy môžu kombinovať rozdielne nástroje, ale aj rozširovať zbierku jedného typu nástroja. Niekedy je potrebný o milimeter menší profil dláta pre dokončenie projektu a práve preto sú sady rezbárskych nástrojov tak obľúbené. Umožňujú experimentovať s rôznymi technikami a štýlmi bez toho, aby ste museli svoju prácu prerušovať a zháňať potrebný nástroj.

Môžete si vybrať základné rezbárske sady, rozšírené rezbárske sady ale aj súpravy náradia pre úplných začiatočníkov. V závislosti od vašich skúseností a potrieb viete nájsť sadu aj s jedným nástrojom až po komplexné sety s 20 nástrojmi. Ak chcete niekoho obdarovať, ideálnou voľbou je sada rezbárskych nástrojov ktorá obsahuje darčekové balenie. Celkovo možno povedať, že mať sadu zabezpečí flexibilitu a všestrannosť pri vytváraní širokej škály vzorov, textúr a detailov.

Pre prehľadávanie sád rezbárskych nástrojov a nožov kliknite sem.

14175_beavercraft-s09book-01

Pár slov na záver

Poznanie rezbárskych nástrojov a ich použitia je pre každého rezbára nevyhnutné. Každý nástroj má svoj vlastný účel a mal by sa podľa toho používať. Pri vyrezávaní do dreva je tiež dôležité myslieť na dodržiavanie bezpečnostných opatrení. Dodržiavaním týchto tipov si môžete zabezpečiť, že vaše rezbárske projekty budú úspešné a príjemné. Takže keď nabudúce vezmete do ruky náradie, uistite sa, že viete, ktorý typ nástroja je na danú prácu najlepší! 

V článku Začíname s rezbárstvom sme sa pozreli na čo myslieť predtým než začneme vyrezávať a základne tipy pre rezbárov. 

BONUS: Bezpečnostné tipy pre rezbárov

Vyrezávanie do dreva je zábavná, no niekedy ak sa nedodržiavajú určité bezpečnostné opatrenia aj nebezpečná činnosť. Zopár tipov, ktoré treba mať na pamäti pri vyrezávaní do dreva:

- Vždy pri práci s ostrým náradím používať rukavice.

- Dobre osvetlený priestor bez neporiadku.

- Správny výber náradia.

- Čisté a ostré nástroje.

- Robiť si časté prestávky na pretiahnutie a uvoľnenie rúk a paží.

Autor: Kniland.sk