Japonský výrobca KAI: Výroba nožov (2.)
Zaujíma vás ako prebieha proces výroby nožov KAI? Nahliadnite spolu s nami do 11tich krokov, v ktorých popisujeme každú jednu výrobnú fázu osobitne.
Treba ešte spomenúť, že výrobné postupy sa líšia od noža k nožu, ale minimálne pre predstavu tu nájdete uvedené hlavné procesy ručne vyrábaných nožov. Viac ako 80% činností prebieha ručne pod dohľadom skúsených pracovníkov – až na niektoré operácie, ktoré vykonávajú stroje (napríklad rezanie laserom a tepelné spracovanie).
1. Rezanie laserom
Hneď v prvej fáze sa používa laserový lúč, ktorý vyrezáva tvary čepele nožov z väčších oceľových plechov. Tento proces si vyžaduje viac času ako lisovanie pomocou foriem, ale je veľmi obľúbený práve pri výrobe produktov so zložitejším dizajnom.
2. Tepelné spracovanie
Laserom vyrezaná čepeľ noža sa zahreje v elektrickej peci na 1000 ℃ a následne sa ochladí vo vode. Týmto procesom sa dosiahne zmena štruktúry materiálu a čepeľ sa stáva tvrdou. Po ochladení sa znovu zahreje na 180 ℃, vďaka čomu je čepeľ nielen tvrdá a húževnatá, ale aj pružná.
3. Leštenie a povrchové brúsenie
Po tepelnom procese sa čepeľ leští na brúsnom páse. Počítačom riadený stroj upravuje tvar noža pomocou brúsneho kameňa. Takto je možné docieliť estetický vzor na čepeli, ktorý je charakteristický aj pre damaškové nože.
4. Vyrovnávanie čepele
Proces vyrovnávania čepele spočíva v obťahovaní špičky čepele špeciálnym materiálom, vďaka čomu vznikne dokonalá čepeľ s hladkým, jemným povrchom.
5. Zváranie bolstra a čepele
Na rozdiel od západných nožov, ktoré sú spravidla celé vykované z jedného kusu ocele, nože KAI sú zvyčajne vyrobené zo štyroch kusov: čepeľ, bolster, rukoväť a koncovka. Zvarením a upevnením bolstera k rukoväti sa sťaží prenikanie vody do rukoväte a zvýši sa celková odolnosť noža.
6. Leštenie čepele s abrazívnymi tryskami
Na dosiahnutie jemnejšej povrchovej úpravy je nutné vložiť čepeľ medzi dva valce a pomaly ju vyleštiť. Výsledkom sú žiarivé odlesky po celom obvode čepele.
Následne sa čepeľ podrobí procesu pieskovania (abrazívne tryskanie), podstatou ktorého je nastriekanie jemných pieskových častíc priamo na čepeľ. Práve pri tomto procese dochádza k odhaleniu vzorov damaškovej ocele.
7. Montáž
Pri montáži je potrebné pripevniť rukoväť k čepeli. Na začiatku je potrebné priskrutkovať tang (kovový tŕň) k bolsteru, ktorý je následne pripevnený na rukoväť. Druhá strana kovového tŕňa sa pripevní na koncovku rukoväte, čo zaistí dokonalú stabilitu a vyváženie noža.
Pri montáži rukoväte sa kladie dôraz na zvýšenie vodotesnosti, ktoré je zaistené použitím tesniaceho materiálu – ten zabraňuje prenikaniu vody do rukoväte.
8. Leštenie rukoväte a bolstera
Tento krok sa vykonáva najmä z estetických dôvodov. Ide tu najmä o dosiahnutie hladkého povrchu medzi čepeľou a rukoväťou.
9. Tlač a označenie
Každý z kuchynských nožov má svoje vlastné označenie – skladá sa z názvu značky a čísla šarže, ktoré umožňuje určiť dátum výroby. Tento systém je veľmi transparentný najmä ku kupujúcim, pretože im umožňuje identifikovať históriu použitých materiálov, dátum a čas vykonania jednotlivých procesov a pracovníkov, ktorí na nožoch robili.
10. Brúsenie za pomoci vody
Pri brúsení pomocou vody je možné rýchlejšie odvádzať teplo vzniknuté trením a výrazne zvýšiť rezné vlastnosti nožov. Pracovníkov, ktorí zvládnu vykonávať mokré brúsenie je veľmi málo a môžu ho vykonávať len remeselníci s dlhoročnými skúsenosťami.
11. Kontrola a balenie
Poslednou fázou je odstránenie ostrých hrán a kontrola kvality rezov. Na zaistenie kompatibilnej ostrosti, sa čepele brúsia do špecifického uhla. Presnosť uhlov sa kontroluje veľmi prísne pomocou meracích prístrojov. Potom už len ostáva zabaliť nože do krabíc.
Ak sa vám stále vynárajú ďalšie otázky, možno vás zaujme aj 3. časť nášho článku o spoločnosti KAI, v ktorej budeme rozoberať práve damaškovú oceľ, jej pôvod, rôzne typy a padne aj odpoveď na otázku: sú nože KAI vyrobené z pravej damaškovej ocele?
Čítajte ďalej:
Veľmi obľúbená otázka všetkých milovníkov nožov, na ktorú síce existuje jasná odpoveď, ale na jej pochopenie sa potrebujeme na túto problematiku pozrieť viac detailne. Na veľkej časti nožov značky KAI sa uvádza, že sú vyrobené z damaškovej ocele. Ide najmä o nože zo série KAI Shun, ktoré sú skutočn...
Nie je japonský nôž ako japonský nôž. Už nás nebaví ten pretlak okolo „pravých“ japonských nožov, ktoré sa síce tvária ako japonské, ale v skutočnosti okolo Japonska ani nešli. Možno vás poteší, že sme si dali tú námahu a objavili výrobcu, ktorý nielenže vyrába nože v Japonsku, ale cení si tradičné ...