Vreckový nožík ako darček? Vyberajte s rozvahou

Je to radosť, ktorá postupne mení svoju podobu. Ak prvýkrát siahnete na nový vreckový nôž, upúta vás jeho dizajn, vyhotovenie a remeselné spracovanie. Po čase, keď zovšednie, tešíte sa jeho spoľahlivosti pri každodennom používaní. A ak sa k nemu vrátite po rokoch, na duši vás hreje nostalgia spomienok.

V čom všetkom by ste mali mať jasno ak sa chystáte vyberať vreckový nožík do daru? Zodpovedajte si niekoľko otázok, kým sa pustíte do vyberania toho vyvoleného. S krátkou prípravou budete mať jasno v mnohých detailoch.

300_0711

Veľkosť zatváracieho noža

Má to byť pomocník pre čistenie jabĺčok a pikniky v parku? Má sa dať vreckovým nožíkom ukrojiť z bochníka dokonalý krajec chleba? Alebo hľadáte nožík, ktorý z času na čas pomôže pri otváraní pošty, balíka, drobných remeselných prácach alebo pri strúhaní hrotu ceruzky?

V ponuke výrobcov nájdete zatváracie nože s čepeľami od 4 do 18 centimetrov, pričom každý z nich má odlišné poslanie. Ak hľadáte univerzálny vreckový nôž pre všedný deň, modely s čepeľou od 7 do 10 centimetrov budú vašou základnou voľbou.

Popri dĺžke čepele rozhoduje o jej veľkosti i jej hrúbka a šírka. Dve rovnako dlhé čepele môžu mať i trojnásobný rozdiel veľkosti, ak porovnáte cestovný zatvárací nožík s poľovníckym.

301_5203

Výbava noža

Sú vreckové nože určené iba na krájanie, nájdu sa však i také ktorými otvoríte fľašu vína či plechovú konzervu. Čím viac začnete uvažovať o všestrannosti, tým viac doplnkových nástrojov vo vreckových nožíkoch nájdete – od pinzety, cez diamantový pilník až po hodinky so svetovým časom a funkciou budenia. Svojimi doplnkovými funkciami a praktickosťou sú celosvetovo preslávené švajčiarske nože Victorinox.

Možno je ťažké odhadnúť, čím by ste dokázali najväčšmi potešiť. Najviac vám napovie osobnosť človeka, pre ktorého nôž vyberáte. Praktickí a dômyselní ľudia hľadajú jednoduchosť. Milovníci hračiek zasa hľadia na každú funkciu navyše. A to i vtedy, ak ju nikdy nevyužijú.

Hmotnosť noža

Tenučký nožík vkĺzne do vrecka spoločenských nohavíc, hrubší so sponou hravo zaparkuje na leme vrecka nohavíc do prírody a ešte väčší si vyžiada kapsičku, v ktorej by spočinul v pohotovosti na opasku. Ak začnete rozmýšľať o hmotnosti a hrúbke noža, pomyslite na spôsob, akým ho bude obdarovaný so sebou nosiť.

300_0024

Batoh, pracovná kapsa a pracovná blúza majú viac priestoru pre nožík ako letné, cyklistické kraťasy. Všetko sa odvíja od životného štýlu, oblečenia a módy. Nečakajte, že kvôli nožu niekto zmení svoje dlhoročné návyky.

Čím jednoduchší nôž ste vybrali, tým väčšmi sa materiál črienok prejaví na jeho celkovej hmotnosti. Drevo, kompozit alebo kov? Výber je pestrejší ako by ste čakali.

Materiál čepele noža

Ak výrobca dokáže dokonale spracovať najlacnejšiu nerezovú oceľ 420, môžete dostať do rúk cestovný nožík, ktorý zažiada o prvé brúsenie až po stovke piknikov na cestách. Stačí však, aby ste sa rozhodli otvárať ním v sklade prebaly paliet a po dvoch dňoch bude putovať na brúsku.

Priplatiť za prémiovú oceľ sa vyplatí. Dnes nájdete v ponuke čokoľvek od zatváracích nožov s hrdzavejúcou čepeľou z uhlíkovej ocele, ktoré dokážu po nabrúsení konkurovať britve, cez prvotriedne zatváracie nože s čepeľou z nástrojovej ocele až po ušľachtilé sandviky a hitovky nožiarskeho segmentu. Príplatok za materiál sa vyplatí.

300_3815

Iné je to s povlakovaním – oxidy titánu, keramika, čiernenie, teflón či rôzne povrchové úpravy môžu zvyšovať nároky na údržbu i obyčajné umývanie. Ľahšie utriete syr či omastok z leštenej čepele s hladkým britom ako z matnej s vrúbkovaným výbrusom.

Mechanika vreckového noža

Vreckový nožík bez ložísk dá viac námahy pri otváraní ako ten, ktorý jazdí na keramike. Jedným prstom vysúvané čepele žiadajú menej sústredenia ako tie, ktoré je treba vyklápať s nechtom zanoreným do drážky. A ak príde na poistky, všetko sa prejaví pri prvom silovom reze.

Dnes nájdete v sortimente vreckových nožov ako ručne vyrábanú klasiku s konštrukciou z minulého storočia, tak na CNC strojoch vyrábané skvosty s mimoriadnou presnosťou a hladkým chodom. Určite vás prekvapí, že cenový rozdiel vôbec nie je priepastný akoby ste čakali.

300_4837

Čína už dávno dobehla popredné krajiny sveta a dodáva na trh nože, aké by ste ešte pred pár rokmi iba obdivovali v katalógoch. Dnes si ich môže dovoliť kúpiť každý. Na značke záleží oveľa menej ako kedykoľvek v histórii.

Dizajn

Nakoniec sa i tak budete musieť poddať intuícii, ktorá sa pri výbere odpichne od výzoru noža. Niektoré vreckové nože majú konzervatívny dizajn a do diaľky kričia – haló, som na to aby som pomohol s desiatou.

Iné majú moderné črty, ktoré vystavujú do popredia technický ráz. Priam na obdiv vystavujú každý technický prvok. Iné nože majú vidiecky či poľovnícky charakter, ďalšie už na prvý pohľad vyzerajú rázne – ako zbrane k útoku alebo obrane.

Všímajte si reč noža a jeho dizajn – možno je to prvok ktorý pri výbere najväčšmi zaváži.

pexels-photo-457444