Nože v rukách zálesákov

Nepichaj nôž do zeme, nekrájaj ním na kameni a drž ho v suchu, aby si ho ochránil pred hrdzou a starnutím drevenej rukoväte. Hoci ide o rozumné rady ktoré si ctí každý milovník nožov, v zálesáckych podmienkach je predsa len všetko iné.

Ak je pre vás nôž nástrojom, ktorý na potulkách krajom musí zastúpiť všetky ostatné, razom je všetko inak. Pri každej príležitosti sa presviedčate o tom, že pevné a húževnaté vyhotovenie znesie viac akoby ste čakali. S rozumom v hrsti a primeranou údržbou.

301_2286

Ohnisko svieti, varí, suší i hreje

Ak nožom vyrežete na lúke zo zeme štvorec trávnej plsti, znamená to jediné. Chystáte priehlbinu na ohnisko, ktorú po sebe nastrojíte tak, aby po vašom kempovaní nezostala ani stopa. Utajené kempovanie nie je iba úskokom pred zákazmi. Ide o zálesácku česť, ktorá nepripúšťa stopy po kempovaní na mieste, kde sa nebuduje trvalé táborisko.

Podobné je to i v horúcom lese, kde sa vyprahnutá hrabanka rýchlo môže zmeniť na nezvládnuteľný požiar. I tam pevná čepeľ noža vyhĺbi dostatočne veľké lôžko pre ohnisko až na samotnú zem. Tak, aby dôkladne vychladnuté lôžko neskôr prikryla do pôvodnej podoby.

Že sa pri tom možno otupí špička na zblúdilom kameni? Pri najbližšej príležitosti ju zabrúsite späť.

301_1119

Od práchna, cez iskru až po plameň

Sú dni, keď stačí i tá najmenšia iskierka, aby ožil plameň. Ak však nočným oparom navlhol celý les, len ťažko bez pomoci noža ráno pripravíte horúcu pahrebu pre čaj a vajíčka. Najprv naškrabete chrbtom noža práchno. Potom k nemu zo stredu suchých konárov narežete chlpaté drievka. A keď škrtnete po kresadle, s trochou dúchania to uhráte k víťazstvu.

Nariekať nad tým, že sa odrela povrchová úprava, že sa zaoblila ostrá hrana chrbta, alebo že iskra vypálila na čepeli noža značku na večné veky nedáva zmysel. Je to patina zálesáckeho koloritu. Sú to spomienky na prežité chvíle. A ak sa v zime zatvoríte v nečase do dielničky, s trochou leštenia a zabrusovania je všetko opäť fit.

301_4165_1

V úlohe sekery

Niet tuláka čo by to nikdy nevyskúšal. Niet zálesácka s ľahkým batohom, ktorý by to nerobil pri každej príležitosti. Ak príde na štiepanie polienok, nôž musí zniesť mimoriadnu záťaž - vnikanie do úzkej štrbiny polienka a popri tom opakované údery väčším polenom po svojom chrbte.

Áno, ak sa ruka pošmykne aj na drevenej rukoväti zostane stopa po údere. A povrchová úprava čepele to má aj pri nízkom škandinávskom výbruse nadobro spočítané. Myslite na to ak sa budete kochať nad čiernením, farebným nástrekom, alebo matným odieraním kamienkami.

Sú to prvky ktoré potešia, na používanom zálesáckom noži však nevydržia v plnej kráse tak dlho, ako vo vitríne v zbierke.

301_0222

Hladný sýtemu neverí

Krájanie chleba, otváranie konzervy, naťukávanie vajíčok či rozbíjanie orechov obuchom rukoväte sú v porovnaní s ostatnými výzvami iba jemnocitom. Rutinou, pri ktorých ani len nepomýšľate na to, že by na čepeli či jej ostrí mohli zanechať stopy.

A predsa sa prihodí nakrájať steak na kameni na ktorom sa upiekol. Síra zo žĺtkov vajíčka zasa prifarbí uhlíkovú oceľ rovnako ako horčica, šťava zo zeleniny či ovocia. Strieborná sa čiernou stáva, šedé šmuhy tvoria vždy nový, odlišný vzor. Len pri brúsení sa opäť vyjaví pôvodný vzhľad kovu na ostrí.

301_0315

Neustále v kontakte s drevom

Zálesáckym nožom sa strúhajú ražne na opekanie. Inokedy zasa vyrábajú polohovateľné závesy na kotlík a varné nádoby. Pod chvíľou potrebujete vystrúhať varešku, potom naštiepnuť z letorastu pinzetu alebo vyrobiť kolíky na prístrešok či zo zeme vysekať nálety na mieste, kde sa chystáte rozbaliť spací vak na noc.

Miazga, živica a šťavy obsiahnuté v lyku čerstvého dreva tiež zanechajú na noži svoje stopy. Raz ho prifarbia, inokedy pokryjú lepkavým povlakom. Ba stáva sa, že i čepeľ sa stane natoľko horkou, že prekrojené sústo jedla sa stáva nechutným.

Na to všetko stačí horský potok, a kus prasličky alebo paprade. Nie noža je škoda, ale jedla ktorého je v batohu vždy akosi málo.

301_1112

Môže zachrániť život

Nie, ani zálesácky nôž so zápästnou šnúrou nebude asi nič platný v poslednej šanci ak sa do vás pustí svorka túlavých psov, alebo nahnevaný medveď. Ak však máte nôž na páse i v spánku, ľahšie sa vyslobodíte spod spadnutých konárov na miesto nocľahu ako bez neho. Čo tam po stane, celte či spacáku – hlavne aby ste z nich boli von.

Nožom odrežete kus košele aby ste z nej spravili obväz, nožom oskalpujete nátelník, aby ste z neho mali pružné obvínadlo. Ešte stále máte pocit, že má byť naleštený v puzdre, mimo všetkých nástrah? Zálesácky nôž je pracant – možno s jazvou, možno s oderkami. Vždy však ostrý, pripravený ku všetkému.

300_8528