Krátky prehľad o kuchynských nožoch

Desiatový nožík vo vrecku, zálesácky nôž v batohu a multináradie v pracovnej kapse. Žiadny milovník nožov nevynechá príležitosť, aby sa pre menšie i väčšie pracovné výkony vyzbrojil užitočnými pomocníkmi. Aké je to však v kuchyni, kde sa krája najčastejšie?

Možno vám v tejto chvíli napadlo otvoriť zásuvku v kuchynskej linke a pozrieť sa ako na tom ste. Kým niekto si vystačí s jediným všestranným nožom pre všetko, iní majú radi dokonalú ergonómiu a špecializáciu. Na aké nože môžete v kuchyni naraziť?

300_3576

Šéfkuchársky nôž je absolútnou klasikou, na ktorú sa možno spoľahnúť ako pri porciovaní mäsa, tak pri krájaní zeleniny či delení cesta na porcie. Je končistý, široký a dlhý – neraz v ruke o poznanie ťažší akoby ste čakali. Jeho hmotnosť však nie je pri ohromnej dĺžke hendikepom. Šikovný kuchár ju pri dokonalom ostrí dokáže využiť na to, aby nahradila prácu jeho svalov. Dobrý šéfkuchársky nôž sa neraz dedí z generácie na generáciu pre svoju spoľahlivosť a vysokú úžitkovú hodnotu.

Nôž na pečivo môže svojou dĺžkou súperiť so šéfkuchárskym nožom. Je však nižší s jednostranne brúseným zúbkovaným ostrím. Niektoré sú natoľko štíhle, že sa nimi môžete pustiť hoci aj do tortového korpusu, iné sú pre zmenu pevnejšie s nízkou fazetou na zúbkoch pre krájanie hutného a celozrnného pečiva. Len jednostranne brúsené nože na pečivo je možné nabrúsiť v domácich podmienkach.

chlieb-chutny-cukrarsky-vyrobok-jedlo-1382904

Ak sa povie Santoku, okamžite vidíte japonskú kultúru, svet húževnatých ocelí a majstrovstvo ich spracovania a brúsenia. Ide o východnú alternatívu k šéfkuchárskym nožom, ktorá priam exceluje pri precíznom krájaní tenkých plátkov z akýchkoľvek surovín. Nezáleží na tom, či sa pustíte do mäsa, ryby alebo tuhej zeleniny. S klesajúcim hrotom a mimoriadne rezivým ostrím ním môžete krájať plátky tak tenké, že cez ne môžete pozerať na svet.

pexels-photo-3296392

Vykosťovaciefiletovacie nože svojou štíhlou a nízkou čepeľou na prvý pohľad naznačujú, že sa pýtajú k mäsu všetkých druhov. Hravo nimi skopírujete krivky a oblúky kostí, bez váhania nimi prejdete pevnejšími väzivami a skopírujete dráhu rebier či chrbtice. Ide o nože s jednoúčelovým poslaním, avšak o to nenahraditeľnejšie.

Nožík na ovocie a zeleninu môže raz vyzerať ako záhradkársky krivák, inokedy má podobu najmenšieho z kuchynských nožíkov. Nejde len o to, aby ste ním pri prenikaní šupky nepoškodili šťavnatú dreň ovocia. Svojim charakterom, veľkosťou a geometriou sa mimoriadne hodí pre lúpanie ovocia a zeleniny všetkých druhov. Po vzore vykosťovacieho noža, avšak tentokrát po vonkajších líniách.

onion-3134020_1280

Pridajte k tomu sekáč na mäso, mäsiarsky nôž na porciovanie, nápadito tvarované nože na syry a škrabky rôznych druhov – zrazu máte pocit, že chcete mať v kuchyni všetky. Pre pohodlie pri práci, pre istý rez a pre dobrý pocit z varenia. Nájdete čosi aj v našej ponuke kuchynských nožov?