Sedem vecí, ktoré by ste mali vedieť o vreckových nožoch Opinel

Keď v roku 1890 začal Joseph Opinel vyrábať jednoduché vreckové nože, nik netušil že sa z nich stane kult, ktorý prekročí hranice Francúzska a rozletí sa do celého sveta. Niet krajiny, v ktorej by ste ho nemohli kúpiť v nožiarskom obchode.

Ak však príde na úžitkové vlastnosti nožov a dostupný sortiment, nie každý sa dokáže zorientovať. Za ikonickou drevenou rúčkou s otočnou poistkou a ostrým oceľovým jazýčkom sa skrýva viac ako len ľahučký nôž do vrecka, piknikového košíka či tuláckej brašne.

300_1869

  1. Savojský úder

Malý výstupok na spodnej časti drevenej rúčky nie je iba na ozdobu. Slúži ako úderná plocha, ktorá v zotrvačnosti pohybu uvoľní zaseknutú čepieľku. Pootvorte poistku noža, chyťte ho za čap a primeranou silou klepnite výbežkom na lavicu, stôl alebo peň a doposiaľ neotvoriteľný nožík je zrazu pootvorený.

Ak nechcete čakať na výzvu a chcete si túto techniku precvičiť doma, ponechajte v noci nôž vo dvore, na vlhkom opare a rose. Ráno bude pripravený na štýlovú rozcvičku zo svojho domova.

300_5847

  1. Čepeľ bez hrdze

Je praktické vybrať si nôž s čepeľou z nehrdzavejúcej ocele a zahodiť vďaka nej za hlavu všetky starosti. Bez ohľadu na to, či ste práve dokrájali jablko, uhorku alebo očistili šupiny z ryby, čepeľ zostane fit i keď ju nevytriete do sucha a neošetríte olejom.

Ak však túžite po noži Opinel s čepeľou z uhlíkovej ocele, možno by ste mali vedieť, že hrdzu môžete do budúcna takmer úplne vylúčiť pasiváciou povrchu. Ak čepeľ nemočíte do octu, kyseliny citrónovej, ovocnej šťavy, alebo horčice, potiahne sa rovnomernou, šedou vrstvou ktorú stačí už len otrieť. Na tejto ploche sa už červená hrdza neobjaví.

knife-4997496_1920

  1. Drevo, ktoré nepuchne

Turisti, tuláci a zálesáci vedia o nožoch Opinel svoje. Bez úpravy rukoväte sa v prírode ľahko stane, že zapučia tak mocne, že ich ani savojský úder neotvorí. Neznamená to však, že by tieto ľahučké nože vylúčili zo svojej výbavy.

Rozohrejte olej vo fritéze na 120 °C, vložte do neho nožík a nechajte ho v rozohriatom oleji oddychovať po dobu 30 minút, aby zrednutý, olej prenikol až do hĺbky masívu. Po vytiahnutí potrvá ešte dva-tri dni, kým sa ustáli.

Takémuto nožu svedčí povrchová úprava prírodným, včelím voskom. Uzavrie nevysychavý olej vo vnútri a ochráni ho pred kyslíkom, ktorý spôsobuje jeho rozklad. Ak však máte pocit, že je to nad vaše zručnosti, vybrať si môžete zálesácku verziu s plastovou rukoväťou.

300_5846

  1. Desať veľkostí

Od osem do dvadsaťosem centimetrov je miera otvorených vreckových nožov Opinel, z ktorých si môžete vyberať svojich favoritov. Nájdete tam drobné nože do detských a dievčenských rúk, mocnejšie do rúk mládencov, ba i príjemne veľké nože, ktorými odkrojíte z poriadneho bochníka dokonalý okružok chleba.

Neuspokojte sa s tým, že predajca pred vás predložil najpredávanejšie veľkosti od sedem do deväť. Objednajte si veľkosť, ktorá vám sedí najväčšmi.

300_9783

  1. Prehnutý, zúbkovaný, so štíhlym profilom

Geometria čepieľok Opinelu je všestranná a dokonalá. Nájdu sa však situácie keď hľadáte čosi iné. Zahnutú čepeľ pre čistenie húb, štíhlu čepeľ pre filetovanie rýb, alebo dokonca zúbkovanú čepeľ pre porciovanie chrumkavého pečiva.

Všetky takéto nože Opinel vo vreckovom formáte vyrába – niektoré sú dostupné samostatne, iné výhradne v sade. Prezrite si piknikovú súpravu, zatváracie nože pre záhradkárov, ale i nožíky pre ryby a steaky. Možno budete príjemne prekvapený tým, čo vás čaká.

300_1274

  1. Farbičky sú „in“

Limeta, orgován, paprika, nebo i zem majú svoje farby. Rovnaké nájdete aj na drevených rukovätiach nožov Opinel, ak svoju pozornosť zacielite na nože z posledných rokov, ktoré majú farebnú povrchovú úpravu.

Nestratili poctivý materiál a získali kontrast s okolím. Červený nôž sa nestratí pri pikniku na zelenej lúke a modrý nožík i dieťa rozozná od zeleného, aby siahlo po tom svojom – hoci aj s oblou špičkou. Každý rok vyberá Opinel odlišnú sadu odtieňov, ktorými niektoré veľkosti vreckových nožov nastrieka.

300_2684

  1. Nezabudnite na kameň

Kto kupuje vreckový nožík Opinel, nemal by zabudnúť ani na brúsny kameň, ktorým ho udrží fit. Hoci namiesto Francúzskeho Savojska pochádza z Talianska, môžete si byť istí, že tento prírodný, sedimentárny materiál s jemným zrnom bude mať dostatok síl na to, aby obnovil ostrie uhlíkových i INOX čepelí.

Namočíte ho do vody alebo potriete olejom a je pripravený podať svoj výkon. Na drobnej fazetke čepele s vysokým, plochým výbrusom nemáte čo pokaziť. Dobrou správou je, že vďaka húževnatosti ocelí to ani nebudete robiť často.

300_6150