Kedy je správny čas pre ostrenie noža?

Každý nôž naplní svoje poslanie len vtedy, ak je dokonale ostrý. Vtedy i ten najmenší tlak postačí na to, aby hladko prenikol do materiálu a zanechal za sebou hladkú, čistú stopu. Bez ohľadu na to, či ide o špekáčik na ražni, poštový balík alebo kus oblečenia, pod ktorým treba ošetriť ranu.301_5355

Ako však odhaliť správny moment pre obnovu unaveného ostria?  Ak sa chcete vyhnúť prácnemu brúseniu a nahradiť ho iba vyhladením alebo obtiahnutím čepele, osvojte si techniky ktoré milovníkov nožov sprevádzajú od nepamäti.

Papierový test

Vezmete do ruky hárok kancelárskeho papiera alebo novín, pritlačíte k nemu čepeľ noža a ťahavým pohybom ukrajujete jeden tenký prúžok za druhým. Ak je nôž v dobrej kondičke, rezanie prúžkov mu nebude robiť žiadne problémy.

Možno ste o tom nikdy nerozmýšľali, ale každý hárok papiera má vlákna orientované v jednom smere – práve tak ako konár stromu. Kým cez vlákno preniká rez s oveľa menšou istotou, po vlákne žiada, aby bola čepeľ ešte väčšmi ostrá. Naučte sa robiť papierový test v oboch smeroch a budete vedieť na čom ste.300_4129

Takýto test funguje na všetkých druhoch výbrusov bez ohľadu na to, či majú koncovú fazetku alebo nie.  Ak by ste v súboji dvoch nožov predsa len chceli určiť ktorý je ostrejší, nakloňte nôž pri reze tak, aby čepeľ prenikala do papiera nie kolmo ale pod bočným uhlom. Vtedy bude musieť spraviť viac práce.

Čo však tento test nedokáže preveriť je ostrosť špičky noža. Práve to býva kritické miesto, ktoré zlyháva.

Holenie predlaktia

Možno to vyzerá ako klišé scéna z dobrodružných filmov. V skutočnosti je však holenie predlaktia testom ostrosti, ktorý je inšpirovaný prácou holičov, ktorí týmto spôsobom preverovali po obťahovaní svoje britvy.300_4134

Nebojte sa toho, že sa porežete. A nepočítajte ani s tým, že práve nabrúsený nôž vás oholí do hladka bez toho, aby ste trošku trénovali. Musíte vychytať ten správny sklon, aby sa nôž na suchej pokožke správal ako žiletka pri holení.

Tento test funguje so všetkými druhmi výbrusov. Niektoré nože s nižšou fazetou však odmietajú poslúchať v ruke. Trénujte s fínkou alebo jakutom, postupne prídete tejto technike na chuť.

Kĺzanie po nechte

Je to technika používaná profesionálnymi brusičmi, ktorá si rýchlo našla cestu pomedzi milovníkov nožov. Priložíte brit noža k nechtu pod ostrým uhlom, jemne zatlačíte na čepeľ a musíte cítiť, ako sa vo svojej ostrosti zastavuje na mŕtvom, ľudskom tkanive.

Bez ohľadu na to, či je brit noža vytiahnutý do hladka, alebo je na ňom brúsnym kameňom vyformovaná mikropílka, kĺzanie sa prejaví pri každom miernom otupení. Práve pri takomto testovaní získate prehľad o tom, ako si stoja jednotlivé časti britu.300_4139

Samostatne preveríte špičku, samostatne stredovú časť čepele, samostatne jej časť pri rukoväti. Je to iné ako s papierom alebo holením. Kým v jednej ruke cítite pohyb noža, druhá vám dáva prehľad o tom, akou silou sa do nej čepeľ zaprela. Dobrou správou je, že to platí i na špičky zúbkov taktických nožov.

Rajčina

Niet kuchynského noža, ktorý by pravidelne neabsolvoval skúšku ostrosti pri krájaní zeleniny. Ak sa kĺže po tenkej šupke a nedokáže cez ňu preniknúť do  mäkkého, šťavnatého jadra, je viac ako isté, že už dávno mal podstúpiť brúsenie.

Môžete krájať na lopári rajčinu voľnou rukou. Môžete z nej odkrojiť časť a podtlakom ju prisať k lopáru, aby ste bez pomoci druhej ruky viedli cez ňu vodorovný rez. Takáto previerka funguje pre všetky druhy čepelí. Opäť sa však nedozviete ako sú na tom s ostrosťou v ktorej časti.301_4269

Ak pracujete s kuchárskym nožom so zúbkovaným ostrím, všimnite si i to, ako sa pri teste správa pri pohybe smerom k vám a smerom do vás. Je nepísaným pravidlom, že strana zúbkov priľahlá k ruke býva o poznanie tupšia ako odvrátená.

Je to spôsobené našimi návykmi pri práci s nožom. Na rozdiel od Ázie, ťaháme ho k sebe a netlačíme od seba.

Ako na obnovu ostria?

Ak ste únavu zachytili včas, do úvahy pripadá viacero scenárov. Obtiahnite nôž na poctivom novinovom papieri a bude opäť fit. Ak nepatríte k čitateľom tlače, podobnú službu spravia aj staré rifle, ktoré natiahnete na pevnej podložke.700_9309

U každého milovníka nožov sa však nájde kožený remeňleštiacou pastou a v žiadnej kuchyni by nemala chýbať ocieľka. Oba tieto nástroje dokážu obnoviť brit ostria bez toho, aby ste museli podstupovať skutočné brúsenie.