Spony a klipy vreckových nožov

Je to iba moment, nie dlhší ako sekunda či dve. Inštinktívne siahnete rukou na lem vrecka, uchopíte črienky noža medzi prsty, vytiahnete ho do povetria a palcom vyklopíte čepeľ do pracovnej podoby. Znova a znova, vždy keď potrebujete otvoriť balík, prerezať motúz, ukrojiť si kus olovrantu alebo otvoriť obálku.

Možno ste nad tým nikdy nerozmýšľali, ale práve spone vreckového noža môžete vďačiť za to, že nožík nájdete na prvý dotyk, bez toho aby ste ho museli hľadať hlboko vo vrecku. Vždy na rovnakom mieste, pripravený splniť svoju úlohu všestranného nástroja.

301_2134

Od motúza ku klipu

Všetko to začalo motúzom, ktorý bol verným strážcom vreckového noža. Len vďaka nemu sa nožík nevytrúsil z plytkého vrecka nohavíc. Len vďaka nemu nevypadol  na zem pri pasení ovečiek, práci v dielni alebo na dedinskej zábave. Používali ho malí chlapci, mládenci ale aj páni v najlepších rokoch.

Nik nezmapuje, kedy sa po prvýkrát vreckový nožík dostal v kapsičke na opasok. Môžeme si iba domyslieť, že nasledoval príbeh nožov s pevnou čepeľou. Loveckých, vojenských i pracovných. Pretože práve na páse je nôž v pohotovosti, bez ohľadu na to či má pevnú čepeľ alebo zatváraciu.

301_2607

S revolučnou zmenou prišla pred 40 rokmi na trh firma Spyderco. Jej zakladateľ, Sal Glesser dostal nápad, že by nebolo zlé umiestniť klip, či sponu priamo na črienku noža, aby ho bolo možné upevniť o lem vrecka. Nápad sa zapáčil a svet vreckových nožov sa nadobro zmenil.

Hĺbka rozhoduje

Takmer každý vreckový nôž je dnes vybavený sponou. Vždy s rovnakým poslaním, vždy však s odlišným vyhotovením. Ako hlboko má byť nôž zasunutý do vrecka, aby sa vám pozdával? Ak chcete nožík nosiť diskrétne, určite budete žiadať, aby bola spona umiestnená čo najvyššie. Tak aby bol nôž ukrytý vo vrecku v celej svojej dĺžke.

301_2642

Iné to je, ak hľadáte voľnosť pohybu, rýchlosť pri manévrovaní a ergonómiu. Spona je v takom prípade osadená nižšie. Platí to obzvlášť pre nože väčšieho formátu, s dlhšou čepeľou a masívnejšou rukoväťou.

Neraz však do umiestnenia klipu vravia aj dizajnéri. Sú nože, ktoré si bez spony jednoducho neviete predstaviť. Ani keby ste ju odmontovali a tvárili sa, že nikdy neexistovala.

Do lekárničky aj na batoh

Spona, to nie je len vešiak nožíka na lem vrecka. Je to aj výbava pre prehľadnosť, pohotovosť a istotu. Určite si viete predstaviť taktickú lekárničku – nôž bude upevnený na určenom mieste, aby nevykĺzol, nevypadol, nezavadzal.

301_5350

Rovnaké je to s batohom. Ak má priečinky pre uloženie výstroje, alebo dokonca molle väzbu, môžete počítať s tým, že pre vreckový nôž nájdete priam dokonalé miesto pre parkovanie. Diskrétne, skrytý pred pohľadmi, avšak v pohotovosti na dosah ruky.

A sú prípady, keď chcete mať na čas nôž na šnúre na krku. Vtedy netreba nič navliekať ani upravovať. Sponu zacvaknete priamo do paracordu visiaceho z výstroje alebo krku a máte to ako hojdačku na dosah.

Niekedy zamrzí,  ak je klip zdobený a stáva sa dekoráciou a časťou dizajnu noža. Diskrétnosťou nie je ani lesklé vyhotovenie. Čiernenie či matná povrchová úprava môžu byť kritériom, ktoré vám pri výbere môže pomôcť pri rozhodovaní.

300_7181

Ľaváci, do strehu

Nie každý výrobca pomýšľa na ľavákov. Ak nôž nie je symetrický, je malá šanca že sa vám ho podarí upraviť tak, aby ste sponu premiestnili z jednej strany na druhú. Ubezpečte sa pred samotnou kúpou, či sú montážne otvory na oboch stranách.

Nespravíte chybu, ak pri preklápaní zakvapnete závity skrutiek zaisťovačom Loctite 243, aby sa samovoľne neodkrútili a nestratili. Ak ich nedostatočne dotiahnete, ťažko za ne budete hľadať u predajcu náhradu.