VG-10

Špičková nerezová oceľ od japonských výrobcov Hitachi a Takefu. Vďaka svojim vlastnostiam je používaná na kvalitných ázijských kuchynských nožoch a na zatváracích nožoch. Je to nerezová oceľ s vysokým obsahom uhlíku. Vďaka tomu je odolná voči korózií, dosahuje veľmi vysokú ostrosť a pomerne jednoducho sa brúsi. Typicky dosahuje tvrdosť 60-61 HRC. Je mierne náchylná na bodovú koróziu, preto je vhodné udržiavať nože z VG-10 v suchu a čistote. 

Kuchynské nože z VG10 sú zvyčajne vyrobené z laminovanej ocele. Oceľ VG-10 tvorí tvrdé jadro, ktoré je vložené medzi dva pláty mäkkej nerezovej ocele. Týmto postupom vzniká trojvrstvová oceľ. Často sa používa aj kombinácia jadra z ocele VG 10 a bočných plátov z damaškovej ocele. Takto vznikajú napríklad obľúbené 67 vrstvové damaškové nože. 67 vrstiev vzniká ako kombinácia dvoch plátov z 33 vrstvového damašku a jadra z VG-10.

Nože z ocele VG-10 nájdete tu.

Kuchynské nože z ocele VG-10 nájdete tu.