Kuchynské nože

Výpis článkov

Jednostranný alebo obojstranný výbrus?

Ďalšie pokračovanie v našom miniseriáli o japonských nožoch. Tentoraz sa zameriame predovšetkým na rozdiely medzi jednostranným a obojstranným výbrusom. Ktoré prevládajú a sú tie „pravé“ tradičné? Japonské nože kraľujú kuchyniam. Prečo je to tak, sme vám opísali v predchádzajúcich bl...

Konštrukcia japonských nožov

Pokračujeme v našom miniseriáli o japonských nožoch. Tentoraz sa zameriame na ich konštrukciu, teda na samotné jadro a spôsoby vrstvenia ocele. O tom, že sú Japonci majstri v kováčskom remesle, niet pochýb. Hoci sa už dnes prioritne nezaoberajú výrobou mečov, svoje nadanie dokazujú prostredníctvom ...

Kuchynské sady, ktoré vás ohúria v roku 2024: Tipy pre náročných

Načo by ste kupovali nože po kúskoch, keď si môžete kúpiť jedinú sadu na mieru? Patríte medzi kuchárov, ktorí musia mať kuchynské vybavenie za každých okolností zladené a naopak nezladené rukoväte v kuchynskej zásuvke vás vedia pekne vykoľajiť? U nás v Knilande máme tiež takýchto fajnšmekr...

Japonský výrobca KAI: Sú nože KAI vyrobené z „pravého“ damašku? (3.)

Veľmi obľúbená otázka všetkých milovníkov nožov, na ktorú síce existuje jasná odpoveď, ale na jej pochopenie sa potrebujeme na túto problematiku pozrieť viac detailne. Na veľkej časti nožov značky KAI sa uvádza, že sú vyrobené z damaškovej ocele. Ide najmä o nože zo série KAI Shun, ktoré sú skutočn...

Japonský výrobca KAI: Výroba nožov (2.)

Zaujíma vás ako prebieha proces výroby nožov KAI? Nahliadnite spolu s nami do 11tich krokov, v ktorých popisujeme každú jednu výrobnú fázu osobitne. Treba ešte spomenúť, že výrobné postupy sa líšia od noža k nožu, ale minimálne pre predstavu tu nájdete uvedené hlavné procesy ručne vy...

Japonský výrobca nožov KAI: História (1.)

Nie je japonský nôž ako japonský nôž. Už nás nebaví ten pretlak okolo „pravých“ japonských nožov, ktoré sa síce tvária ako japonské, ale v skutočnosti okolo Japonska ani nešli. Možno vás poteší, že sme si dali tú námahu a objavili výrobcu, ktorý nielenže vyrába nože v Japonsku, ale cení si tradičné ...

Rukoväte japonských nožov

Rukoväť je ďalším dôležitým faktorom pri výbere kuchynského noža a pred samotnou kúpou nie je na škodu byť v obraze ani v tejto oblasti. Niektoré materiály môžu byť síce na oko príťažlivé, ale vyžadujú si určitú dávku údržby. Mala by rukoväť disponovať ergonomickým tvarovaním alebo radšej ...

Top nože na dokonalú grilovačku – Kniland výber

Letná sezóna je v plnom prúde a s ňou aj nekonečné večery plné grilovačiek a stretnutí s priateľmi. Neverili by ste, ale aj počas grilovačky dokážete zužitkovať hneď niekoľko typov kuchynských nožov. Či už chcete ohúriť svojich priateľov alebo si jednoducho chcete urobiť radosť, pozrite sa spolu s n...

Ocele japonských nožov – Základný prehľad

Konečne máte jasno v tom, aký typ noža do vašej kuchyne potrebujete, ale pri pohľade na všetky druhy materiálov ste znovu na pochybách? Výber správnej ocele by ste nemali určite podceniť, pretože práve čepeľ predstavuje srdce každého kuchynského noža. Dáte prednosť bezúdržbovej nehrdzavejúcej oceli ...

Základné typy japonských nožov

Pri obrovskom množstve rôznych typov japonských kuchynských nožov je častokrát veľkým problémom vybrať si ten správny. Každý z nožov je určený na úplne iný typ rezania surovín – pre zjednodušenie výberu toho pravého japonského noža vám prinášame zoznam tých najpoužívanejších typov spolu s našim...

Ovládacie prvky výpisu

15 položiek celkom