Ako používať kožu na obťahovanie noža s brúsnou pastou

Ak túžite po dokonale naostrených a lesklých nožoch, použitie kože na obťahovanie je skvelou možnosťou, ako vyťažiť z brúsenia maximum. Koža vám pomôže vyladiť ostrie vášho noža do dokonalosti a prípadné použitie brúsnej pasty vám zaistí lesk. Existujú aj pasty s hrubším brúsnym účinkom a práve tie vám vedia nôž aj jemne naostriť. Obťahovacia koža a brúsna pasta nemôže vo vašej výbave chýbať, ak chcete dopriať svojim nožom maximálnu ostrosť a lesk.

Prečo používať kožu na obťahovanie?

Existuje mnoho skvelých materiálov na obťahovanie, ale práve kožu môžeme aj po mnohých rokoch zaradiť medzi najobľúbenejšiu alternatívu. Je dostupná, a zároveň predstavuje najkvalitnejšiu možnosť spomedzi všetkých bežných materiálov. Disponuje veľmi dlhou životnosťou a nepoškodí sa tak rýchlo ako iné materiály. Obťahovanie kožou a následné nanesenie pasty by sa malo vykonávať ako posledný krok akéhokoľvek brúsneho procesu. Na obťahovanie sa dlhodobo používali materiály ako drevo, lepenka či noviny. Z dlhodobého hľadiska však neboli tieto materiály udržateľné a nedalo sa nijako vyhnúť ich rýchlemu opotrebeniu. Koža síce vyžaduje určitú údržbu, ale práve vďaka tomu vám vydrží omnoho dlhšie. 

Práca s kožou na obťahovanie

Začnite umiestnením špičky čepele na kožu. Uistite sa, že chrbát čepele smeruje smerom k vám. Pokiaľ ide o obťahovanie, nemusíte byť veľmi presní ohľadom uhlu, v ktorom sa nôž nachádza. Pohyb môžete opakovať až dovtedy, pokiaľ nebudete úplne spokojní s leskom noža.

U nás si môžete vybrať zo širokej ponuky koží na obťahovanie.

Akú kožu používať na obťahovanie?
Pri výbere sa riaďte týmito štyrmi zásadami:
1. Vyberte si kožu s rovnomernou hrúbkou a bez kazov.
2. Naneste brúsnu alebo leštiacu pastu, aby ste si správne pripravili povrch. (Tento krok je voliteľný).
3. Obťahujte vždy v smere ostria. Nikdy nie proti ostriu - kožu by ste mohli rozrezať.
4. Opakujte ťahy na každej strane čepele, až kým nedosiahnete požadovaný lesk.
 

IMG_3746-02

Prečo používať brúsnu pastu?

Použitie pasty predstavuje posledný krok v procese brúsenia a zvykne sa vykonávať na koženom remeni, ideálne natiahnutom na tvrdšom povrchu. Zrejme vás bude zaujímať, prečo je vôbec použitie pasty v procese brúsenia také dôležité. Hodnota brúsnych pást sa zvykne vyjadrovať v mikrónoch, ktoré vám určujú stupeň nabrúsenia noža. Pre milovníkov nožov, ktorí si potrpia na estetiku svojich obľúbených nástrojov bude tiež určite lákavý práve žiarivý lesk, ktorý docielite jedine použitím brúsnej pasty. Ide o menší doplnok, ale zaručene zvýši váš celkový pocit z nabrúsenia. Pasty sa zvyknú predávať v menších blokoch podobných pastelke. Ideálne na začiatok sú brúsne pasty, ktoré odoberajú menej materiálu a dôkladne vám vyleštia čepeľ. Zmesi a pasty majú často rôznu zrnitosť a nie vždy to viete odvodiť od danej farby. Väčšinou to závisí od samotného výrobcu.

U nás si môžete vybrať zo širokej ponuky brúsnych pást.

Brúsne pasty a ich zrnitosti

Zrnitosť sa udáva podľa množstva alebo veľkosti brúsnych častíc. Existujú rôzne normy pre hodnoty zrnitostí. Hodnota zrnitosti sa zvykne udávať v štandardných jednotkách grit alebo mikrón (micron). Nechceme zachádzať do prílišných technických detailov, dôležité je však vedieť zásadný rozdiel medzi týmito jednotkami zrnitosti. 

Grit - vyššia hodnota znamená jemnejší brúsny efekt. Teda, čím vyššia je hodnota zrnitosti grit, tým jemnejšie bude nôž nabrúsený. 
Mikrón - vyššia hodnota znamená hrubší brúsny efekt. Teda, čím nižšia je hodnota zrnitosti v mikrónoch, tým jemnejšie bude nôž nabrúsený. 

Pre ilustráciu, zrnitosť 1000 grit sa rovná 18 mikrónom. Zrnitosť 4000 grit sa rovná 4 mikrónom a zrnitosť 14 000 grit sa rovná 1 mikrón. 

Ako aplikovať brúsnu pastu?

Brúsna pasta sa na dotyk podobá pastelke, avšak je o niečo tvrdšia a menej mastná. Zmes sa veľmi jednoducho nanáša. Stačí si zobrať brúsnu pastu a prechádzať ňou po povrchu kože ako keby ste používali klasickú pastelku. Na koži by ste mali mať rovnomerne nanesenú tenšiu vrstvu pasty.

Druhou možnosťou je nanášanie zmesi za pomoci tepla. Nahrejte kožu a prípadne aj samotnú zmes. Držte remienok asi 20 centimetrov nad zdrojom tepla, napríklad nad plynovým sporákom. Ak sú oba komponenty zohriate, môžete ich aplikovať rovnomerným pretrením cez remienok. Brúsnu pastu môžete zohrievať aj v tom prípade, že je príliš drobivá a zle sa vám nanáša na kožu.

IMG_3750-02

Ako aplikovať diamantovú pastu?

Nanášanie diamantovej pasty je taktiež veľmi jednoduché. Naneste iba niekoľko bodiek na povrch kože. Stačí jej naozaj málo – vždy jej dajte radšej menej ako viac. Následne rozotrite pastu na povrch kože. Pastu opätovne pridávajte až v momente, keď sa ocitnete úplne na suchu. 

Odstraňovanie brúsnej pasty z remeňa

V prípade, žeby ste chceli vyskúšať iný typ brúsnej pasty, nie je potrebné dokupovať nový alebo dodatočný remienok. Starú brúsnu pastu môžete veľmi ľahko odstrániť. Zoberiete si kúsok brúsneho papiera, ktorý môže mať zrnitosť okolo 240 grit. Hmotu jednoducho obrúsite a celý proces ukončíte malými krúživými pohybmi. Po dokončení nezabudnite kožu na obťahovanie dobre vyčistiť.