Najlepšie malé sekery do batohu

Sekera je nástroj, ktorý nemôže chýbať vo výbave žiadneho zanieteného dobrodruha či lovca. Chystáte sa pobudnúť niekoľko dní v prírode a neviete sa rozhodnúť, ktorá sekera by vám mala robiť spoločníka v batohu? Väčšie univerzálne sekery sú síce na rúbanie väčšieho množstva polien najvhodnejšie, avšak na výlet v prírode neexistuje nič lepšie ako malá sekerka, ktorá je ľahko prenosná a dobre skladovateľná. Menšie sekery vám poskytnú oveľa väčšiu presnosť pri rúbaní menších až stredne veľkých polien na oheň, pri zbere dreva alebo stavaní tábora.

Sekery-do-batohu_blog_00

Čo by mala spĺňať malá sekera do batohu?

Ideálna sekera na niekoľkodňové výlety by mala:

Disponovať kompaktnými rozmermi, aby vám v batohu zaberala čo najmenej miesta, štandardom sú sekery okolo 28 – 30 cm, ale tie najmenšie majú do 24 cm.
Nízka hmotnosť, aby vás zbytočne nezaťažovala pri dlhších presunoch a ušetrili ste si tak cennú energiu. Ideálna hmotnosť hlavy sekery do batohu sa pohybuje medzi 400 – 600 g.
Ručne kovaná uhlíková oceľ – vždy radšej uprednostnite hlavu sekery z kovanej uhlíkovej ocele, pretože tá poskytuje optimálnu pevnosť a odolnosť.
Kožené puzdro či chránič ostria proti poškodeniu, ktoré môže pri častom prenášaní vzniknúť, ani sami nebudete vedieť ako. Spĺňa taktiež ochrannú funkciu pred prípadným poranením.
Pútko na zavesenie na opasok môže byť veľmi príjemným bonusom.

Práve pre tieto situácie vám ponúkame náš výber šiestich najlepších malých outdoorových sekier (s menším bonusom na záver), ktoré sa osvedčia pri každom dobrodružstve v divočine.

Sekera Morakniv Lightweight Axe

Kvalitná švédska sekera Morakniv Lightweight je nástroj ako stvorený na výlety v lese, bushcraft aktivity a kempovanie. Sekera je navrhnutá najmä pre lovcov a dobrodruhov, ktorí potrebujú mať po ruke robustný nástroj. Pohodlný úchop vám zaistí polymérová rukoväť, ktorá dobre tlmí nárazy a pri úderoch pocítite len veľmi mierne vibrácie. Uhlíková čepeľ s ED povrchom vám ochráni hlavu sekery pred nechcenými škrabancami. K sekere dostanete aj chránič na čepeľ zo švédskej kože. Dĺžka sekery je iba 32 cm, vďaka čomu nezaberá veľa miesta a zmestí sa vám aj do menších batohov. Hmotnosť sekery je 500 g.

Sekery-do-batohu_blog_02

Výhody sekery
✅Pevná polymérová rukoväť je odolnejšia proti vonkajším vplyvom.
✅Hrubá čepeľ z bórovej uhlíkovej ocele s čiernym ED povrchom chráni hlavu sekery pred poškriabaním.
✅Plastová rukoväť tlmí veľmi dobre nárazy a pri úderoch pocítite len mierne vibrácie.
✅Sekera zvláda efektívnu prácu v rôznych poveternostných podmienkach po celý rok.
✅Sekera sa dodáva s chráničom čepele vyrobeným zo švédskej kože rastlinného pôvodu.
✅Veľmi prijateľná cena aj pre ľudí s menším rozpočtom.
 

Nevýhody sekery
❌V prípade poškodenia plastového poriska nie je porisko možné vymeniť za nové.
❌Na prvý pohľad môže plastové porisko pôsobiť lacno a mnoho ľudí radšej siahne po klasickom a elegantnejšom prevedení.

Sekera BeaverCraft AX1

Sekera AX1 od BeaverCraft s dĺžkou 30,3 cm si nájde svoje využitie na každej túre, v kempingu, ale aj pri rezbárstve. Sekera nie je navrhnutá na štiepanie dreva, ale vďaka tenkej hlave sekery ide skôr o nástroj navrhnutý na precízne úlohy. Je skvelá v pretínaní konárov naprieč vláknami dreva a takisto ju môžete využiť aj pri rezbárstve na hrubé opracovanie dreva či prípravu polienok na ďalšie spracovanie. Hlava sekery je vyrobená z ručne kovanej uhlíkovej ocele. Hrubá rukoväť z jaseňového dreva vám zabezpečí stabilný úchop. Súčasťou balenia je aj pútko na opasok, vďaka čomu budete mať sekeru vždy na dosah ruky. Hmotnosť sekery je 570 g.

Sekery-do-batohu_blog_06

Výhody sekery
✅Rukoväť z jaseňového dreva je ošetrená ľanovým olejom a voskom.
✅Hrubšie zakončenie rukoväte v oblasti hlavy sekery pre pevnejší úchop.
✅Výrobky značky Beavercraft sú zárukou kvality.
✅Pútko na opasok - sekeru máte vždy poruke.
✅Kožené doplnky sú vyrobené z pravej kože.
 
Nevýhody sekery
❌Žiadne sme nenašli.😊
 

Sekera Prandi Segurin

Malá bushcraftová sekerka Prandi Segurin s dĺžkou 28 cm vám nesmie chýbať na žiadnom výlete v prírode a skvele sa hodí aj na jednoduchšie práce v záhrade. Na výrobu sekery boli použité tie najkvalitnejšie materiály. Hlava je vyhotovená z ručne kovanej uhlíkovej ocele C45 a porisko je vyrobené z odolného dreva hickory, ktoré je napustené ľanovým olejom. Sekera je navyše vylepšená o dodatkové ostrie, ktoré nájdete na spodnej časti hlavy. Tradične vyrobené sekery Prandi z talianskych Álp sa tešia dlhoročnej obľube a predstavujú sekery na niekoľko generácií, ktoré len tak niečo neporazí. Hmotnosť hlavy sekery je iba 400 g.

Sekery-do-batohu_blog_01

Výhody sekery
✅Sekundárne ostrie na spodnej časti hlavy.
✅Nízka hmotnosť sekery (400 g) vám zaistí ľahké prenášanie v batohu.
✅Kožená šnúrka s možnosťou zavesenia na opasok.
 
Nevýhody sekery
❌Vyššia cena – ide však o vysoko kvalitnú sekeru z ručne kovanej uhlíkovej ocele a odolného dreva hickory, ktoré dodávajú sekere úplne iný rozmer.
 

Sekera Prandi Yankee

Klasická sekera Prandi Yankee s celkovou dĺžkou 38 cm patrí k tým najtradičnejším outdoorovým sekerám, ktoré sa vám budú hodiť do lesa aj záhrady. Dizajnové vyhotovenie sekery vás zrejme ničím neprekvapí, ale možno si ich zamilujete práve pre ich tradičný nefalšovaný vzhľad. Podobnú sekeru by ste určite našli aj v kôlni u starých rodičov, avšak Prandi Yankee vás očarí práve použitými materiálmi, ktoré podliehajú vysokým štandardom a moderným výrobným procesom. Hlava sekery je vyhotovená z kvalitnej ručne kovanej uhlíkovej ocele C45. Na porisko bolo použité lakované drevo hickory. Hlava sekery má hmotnosť 600 g.

Sekery-do-batohu_blog_05

Výhody sekery
✅Priaznivá cena aj pre ľudí s menším rozpočtom.
✅Klasické prevedenie sekery pre milovníkov tradičných nástrojov.
✅Kožená šnúrka s možnosťou zavesenia.
 

Sekera Hultafors Premium Agelsjön

Najmenšia sekera od Hultafors s dĺžkou 23,5 cm vám pomôže prežiť rôzne dobrodružstvá v samom srdci prírody. Sekerka je ručne kovaná zo švédskej uhlíkovej ocele a na porisko bolo použité drevo hickory (orechovec biely), ktoré je navyše ošetrené ľanovým olejom. Pri výrobe sekery boli použité tradičné spôsoby ručného kovania, vďaka čomu je sekera ešte pevnejšia a odolnejšia ako klasické nástroje. Pre jej nízku hmotnosť a kompaktné rozmery ju môžete ľahko prenášať v batohu alebo zavesenú na opasku. Hmotnosť hlavy sekery je 500 g.

Sekery-do-batohu_blog_03

Výhody sekery
✅Hlava sekery je ukutá z kvalitnej švédskej ocele.
✅Porisko je vyrobené z orechovca bieleho (drevo hickory) a napustené ľanovým olejom.
✅Pri výrobe boli použité tradičné spôsoby ručného kovania.
✅Kompaktné rozmery vhodné aj do menších batohov (dĺžka 23,5 cm a hmotnosť hlavy 500 g).
✅Kožený chránič ostria je súčasťou balenia.
✅Elegantné papierové balenie, vďaka čomu sa môže stať sekera ideálnym darčekom.
✅Silný dôraz na kvalitu. Nástroje od výrobca Hultafors môžu vašej rodine slúžiť pokojne aj niekoľko generácií.
 
Nevýhody sekery
❌Vyššia cena vás spočiatku môže odradiť od kúpy, avšak značka Hultafors predstavuje garanciu kvality, ktorú si ťažko vybudovali za viac ako 300 rokov. Kúpu kvalitnej sekery s dlhoročnou tradíciou určite neoľutujete a aj vám sa v konečnom dôsledku oplatí kúpiť kvalitný nástroj, ktorý budete mať na celé desaťročia.
 

Sekera Mizuno Seisakujo Craft

Japonskú outdoorovú sekerku s optimálnou dĺžkou 24,5 cm bude radosť brať na niekoľkodňové výlety do lesa. Skvele sa vám bude hodiť pri stavaní tábora, štiepaní alebo presekávaní menších polien. Sekery Mizuno môžu ku svojej práci využiť aj lesníci alebo tesári. Sekera je kompletne vyrobená v Japonsku a na jej vznik boli použité tie najkvalitnejšie materiály.

Hlava sekery sa skladá až z 3 vrstiev oceli (Warikomi) a samotné jadro je zložené z odolnej japonskej uhlíkovej ocele S45C. Sekera vznikala starodávnou japonskou metódou, vďaka čomu bolo možné vytvoriť tvrdé rezné jadro vložené medzi plátky mäkšej ocele, čo spôsobuje veľmi dobré brúsne vlastnosti a extrémnu odolnosť sekery.

Vďaka nízkej váhe môžete sekeru Mizuno Seisakujo Craft prakticky nosiť v akomkoľvek batohu. K sekere dostanete aj kožené puzdro. Hmotnosť hlavy sekery je 420 g a celková hmotnosť sa pohybuje okolo 660 g.

Sekery-do-batohu_blog_04

Výhody sekery
✅Sekera je kompletne vyrobená z odolných japonských materiálov (uhlíková oceľ v kombinácii s odolnou rukoväťou z bieleho dubu zo severného Japonska).
✅Použitá starodávna výrobná metóda Warikomi.
✅Rukoväť z japonského bieleho dubu zo severného Japonska.
✅Sekera obsahuje certifikát tradičnej výroby, ktorým sa výrobcovia zaväzujú k zachovaniu tradičných techník počas celého výrobného procesu.
 
Nevýhody sekery
❌Vyššia cena vás spočiatku môže odradiť od kúpy, avšak značka Mizuno predstavuje záruku kvality podloženú certifikátmi (overené výrobné postupy a materiály).
 

Sekera Hultafors 325 Anniversary

Na záver vám ponúkame menší bonusový výber v podobe limitovanej sekery Hultafors 325 Anniversary. Sekera vznikla pri príležitosti 325 rokov od založenia kováčskej tradície Hults Bruk a je inšpirovaná práve obľúbenými modelmi sekier.

Hlava sekery je ručne kovaná z kvalitnej švédskej ocele a ostrie je ručne vybrúsené a vyleštené do vysokej ostrosti. Rukoväť sekery je vyrobená z odolného dreva hickory a kožené puzdro bolo vyrobené z prírodne činenej kože vo Švédsku. Farebné prevedenie sekery má svoje opodstatnenie a inšpiráciu si berie od švédskych modelov sekier Agdor, ktoré bežne obsahovali farby červenej a zelenej.

Štítok a tvar rukoväte sú inšpirované niektorými najstaršími doloženými sekerami z Hults Bruk, ktoré sa našli v katalógu z 90. rokov 19. storočia. Súčasťou balenia je aj prívesok na kľúče s ozdobným a pamätným lodným klincom ako pripomienka na kováčsku tradíciu v Hults Bruk, ktorá započala len v roku 1697.

Sekera má hmotnosť 600 g a jej celková dĺžka je až 37 cm, takže nemusí byť vhodná pre každého, preto ju odporúčame iba na kratšie trasy, do väčších batohov alebo pre ľudí s väčšou silou.

Sekery-do-batohu_blog_07

Výhody sekery
✅Hlava sekery s hmotnosťou 600 g je klasického vzoru Yankee.
✅Limitovaná séria je inšpirovaná tradičnými modelmi sekier Hults Bruk.
✅Zberateľský kúsok v netypickom farebnom prevedení spestrí každú jednu dielňu alebo kôlňu.
✅Kožené puzdro a prívesok na kľúče sú súčasťou balenia.
✅Silný dôraz na kvalitu. Nástroje od výrobca Hultafors môžu vašej rodine poslúžiť kľudne aj niekoľko generácií.
 
Nevýhody sekery
❌Vyššia cena vás spočiatku môže odradiť od kúpy, avšak značka Hultafors predstavuje garanciu kvality, ktorú si ťažko vybudovali za viac ako 300 rokov. Kúpu kvalitnej sekery s dlhoročnou tradíciou určite neoľutujete a aj vám sa v konečnom dôsledku oplatí kúpiť kvalitný nástroj, ktorý budete mať na celé desaťročia.
❌Vyššia váha a dĺžka nemusí pri náročnejších výletoch vyhovovať každému.