Top 5 najlepších zatváracích nožov roku 2023

Našimi rukami prešlo už nespočetne veľa zatváracích nožov na každodenné použitie či akýkoľvek typ outdoorovej aktivity. Nájsť jeden kúsok, ktorý sa vám bude pohodlne držať a rovnako dobre používať, predstavuje životne dôležitú otázku pre každého nadšenca nožov. Zatváracie nože majú tie najrôznejšie veľkosti, materiály, výbrusy a hmotnosti – neexistuje jeden správny nôž pre všetkých, takže by sme vám zbytočne odporúčali nášho favorita. Predsa vás v tom však nenecháme samých – s našim Kniland tímom sme dali hlavy dokopy a vybrali podľa nášho názoru päť najlepších zatváracích nožov za rok 2023. 

Bestechman Goodboy BMK04

Zatvárací nôž Goodboy patrí k tým nožom, ktorého otváranie si zamilujete už po prvom vyskúšaní. Nielenže sa otvára ľahko a plynulo (pomocou palcového kolíka – thumb stud), ale navyše sa s ním veľmi dobre pracuje. Kombinácia klasickej nástrojovej ocele D2 s čiernou DLC povrchovou úpravou a materiálu G10 robí z noža veľmi odolný nástroj, vhodný do akýchkoľvek podmienok.

Bestechman_Goodboy_2Bestechman_Goodboy_3

Goodboy disponuje deep carry klipom na zavesenie, vďaka čomu nôž vkĺzne hlboko do vrecka a nepúta žiadnu pozornosť okolia.

Zaujali nás aj neopozerané a k tomuto nožu veľmi vhodne zvolené farebné kombinácie.

Bestechman_Goodboy_5

Výhody noža
Veľmi priaznivá cena.
Obsahuje klip na zavesenie prispôsobený na hlboké nosenie.
Maximálne spoľahlivá tlačidlová poistka.
 

Benchmade Taggedout 15536

Taggedout od našej obľúbenej značky Benchmade bol navrhnutý ako poľovnícky nôž (pôvodný model 15535). Taggedout 15536 je tiež skvelý lovecký nôž, ale má oveľa širšie využitie – nám sa osvedčil napríklad ako EDC nôž a spoločník na výletoch v lese. S rukoväťou z G10 v zelenej farbe hravo splyniete s prírodou. Fanúšikovia nožov Benchmade v ňom uvidia kríženca modelov Bugout a Crooked River. Dávame im za pravdu, ale jedným dychom dodávame, že je to maximálne vydarený kríženec.

Benchmade_Taggedout_1

Benchmade Taggedout je vyrobený z prémiovej nehrdzavejúcej ocele CPM-S45VN v tvare clip point, ktorá dosahuje vysokú tvrdosť (až 60 – 62 HRC). Nôž disponuje klipom na zavesenie (mini deep-carry), ktorý je reverzibilný na obe strany. Nôž je vďaka tomu vhodný pre ľavákov aj pravákov. Otvorenie noža zvládnete iba s použitím jednej ruky, pomocou šikovného kolíčka na čepeli. Ak hľadáte vreckový nôž s väčším otvorom na šnúrku, Benchmade Taggedout obsahuje veľmi štýlový lanyard hole na zavesenie.

Výhody noža
Tenká čepeľ z mimoriadne kvalitnej práškovej ocele (tvrdosť až 60 – 62 HRC).
Nôž je nabrúsený pod uhlom 17 stupňov (Benchmade SelectEdge), vďaka čomu sú zaistené skvelé rezné vlastnosti.
Ideálny nôž pre poľovníkov.
Reverzibilný klip na zavesenie.
 
 

Ruike P801-G

Zatvárací nôž Ruike skvele padne ľuďom, ktorí vyhľadávajú elegantné dizajnové nože na každodenné využitie. Nôž vás už na prvý pohľad očaruje svojim vyhotovením rukoväte, keďže každá z jeho strán je vyrobená z iných materiálov. Na prednú stranu bol použitý materiál G10 zelenej farby a na zadnú stranu nerezová oceľ s poistkou frame lock. Klip vám umožní hlboké nosenie noža (deep carry), ktoré lepšie udrží nôž vo vrecku. Veľmi jednoduché otváranie jedným prstom pomocou flipperu alebo kolíčka na čepeli. Otváranie je rovnako ako pri všetkých nožoch s ložiskami veľmi jednoduché.

Ruike_01

Výhody noža
Vylepšená verzia klasického modelu P801.
Nehrdzavejúca oceľ Sandvik 14C28N s kryogénnou povrchovou úpravou.
Zlatá stredná cesta – skvelý pomer cena a výkon.
 
 

Nôž Civivi Caetus C21025C-DS1 Damascus

Zatvárací nôž Civivi Caetus odporúčame všetkým milovníkom damaškových nožov, ktorí vo svojej zbierke radi privítajú tento elegantný kúsok. Tvar čepele spear point je vidieť na zatváracích nožoch skôr ojedinele, čo len vyzdvihuje špeciálnosť tohto nástroja.

Nás osobne rukoväť z uhlíkových vlákien skutočne očarovala – je dizajnovo vydarená, ale predovšetkým sa výborne drží. Taktiež nám tu vyhovuje tip-up klip na zavesenie, ktorý navyše umožňuje nenápadne nosenie noža (deep carry). Nože vybavené keramickými guľôčkovými ložiskami sú známe svojou dlhou životnosťou a bezproblémovým otváraním.

Civivi_1

Výhody noža
Prémiová damašková oceľ.
Tvar čepele spear point.
Praktický Tip-Up klip na zavesenie.
 
 

Nôž Victorinox Evoke Alox Red

Ak vám máme odporučiť jeden nôž, ktorý je robustný a pevný, ale zároveň hľadáte zatvárací a dobre skladný nástroj, Victorinox Evoke Alox Red je jasným favoritom. Črienky rukoväte sú vyrobené z aloxovaného hliníku, ktoré sú známe vďaka ich odolnosti. Tento model vám ponúka aj klip na zavesenie, väčší otvor na šnúrku a paracord šnúru. Skvele sa hodí na dlhšie cesty, kedy môžete využiť viaceré z funkcionalít tohto noža. Jasná červená farba je poznávacím znamením značky Victorinox, výnimkou nie je ani model Victorinox Evoke Alox Red.

Victorinox_EloxVictorinox-evoke-alox-red_2

Výhody noža
Vylepšená verzia modelu Hunter Pro Alox s jednoručným otváraním.
Veľká mohutná čepeľ v tvare drop point z nehrdzavejúcej ocele X55CrMo14.
Robustný nôž so skvelým úchopom.
Pevná backlock poistka.