Typy rezbárskych dlát

Rezbárske dláto je špecializovaný nástroj používaný na tvarovanie dreva. Rezbár môže použiť silu svojich rúk alebo udierať do dláta kyjaničkou (rezbárske drevené kladivo). Dláta sú základným nástrojom pre rezbárov a používajú sa na vytváranie sôch, reliéfov, dekoratívnych diel, ale aj funkčných predmetov z dreva.

Dláta na vyrezávanie z dreva sa dodávajú v obrovskej škále tvarov a veľkostí, z ktorých každý je navrhnutý na špecifický účel, ako je vytváranie rovných rezov, kriviek, detailov a mnoho ďalších špecifických aplikácií.

Rezbárske dláta možno deliť podľa tvaru čepele, a to na: rovné, prehnutélyžicové. Ďalej je delenie podľa profilu ostria, a to na: ploché, V – profilduté pripomínajúce tvar U. Čím sa tieto dláta od seba líšia si rozoberieme nižšie. 

 rezbarske dlato prehnuta1

Delenie na základe profilu ostria

Ploché dláta

Ploché dláto má ostrie obdĺžnikového tvaru. Dláto s plochým ostrím sa používa na priame rezy a vytváranie rovných plôch. Je to základný nástroj, ktorý musí mať každý rezbár. Ploché rezbárske dláta sú označované ako profil #1 a sú dostupné v šírkach od 2 mm do 50 mm (niekedy aj 70 mm).

rezbarske dlato ploche1 (1)

Šikmé dláta

Šikmé rezbárske dláta sú podobné plochým dlátam. Ich ostrie je však skosené či sklonené zvyčajne pod uhlom 45° alebo 60°. Šikmé dláta ľahko zapadnú do rohov, kam ploché dláta s označením profil #1, nedosiahnu. Šikmé dláto s obojstranným ostrím je preferovanou voľbou pre väčšinu rezbárov – jeden nástroj možno použiť oboma stranami. Ak dávate prednosť jednostrannému ostriu, budete potrebovať dve šikmé dláta – ľavé a pravé. Šikmé dláta sú kategorizované ako profil #2.

rezbarske dlato sikme1

Duté dláta

Ostrie dutých dlát je zakrivené s rôznou hĺbkou. Duté dláto sa bežne používa na vyrezanie hrubého tvaru rezbárskeho projektu predtým, ako sa pristúpi k jemnejším detailom. Veľmi rýchlo odstraňuje prebytočné drevo. Duté dláta sú kategorizované ako profil #3 - #11. Nižšie číslo znamená menej zakrivený, vyššie číslo zasa znamená viac zakrivený profil ostria. Duté dláto #3 je najplytšie, zatiaľ čo #11 je najviac zakrivene dláto v tvare U.

rezbarske dlato duté1

V-profil

Dláta v tvare V sa používajú na vyrezávanie drážok, na oddelenie plôch pri písaní písmen, obrysoch alebo detailoch. Drevorezbárske V-nástroje sú zvyčajne dostupné v uhloch 30, 45, 60, 75, 90 alebo 100 stupňov. Čím užší je uhol V, tým viac úsilia musí rezbár vynaložiť na prerezanie dreva. Je to citeľné hlavne pri uhloch 30° – 60°. Výrobcovia používajú pre dláta s profilom V rôznu klasifikáciu. Napríklad Pfeil kategorizuje svoje V-tools ako #12 - #16, Narex používa #41 - #49, Kirschen používa #39 - #45.

rezbarske dlato V profl1

Macaroni a Fluteroni

Rezbárske dláto typu macaroni, má hranatý profil ostria s uhlom 90°. Dláta macaroni majú 3 hrany a používajú sa ako kombinácia plochého dláta s ostrím profiu V.

Tvar nástroja fluteroni radíme medzi dláto macaroni a dutý profil, v tvare U. Tento nástroj má 3 okraje.

Bez názvu

Delenie na základe tvaru čepele

Rovné dláta

Rovné dláto má rovnú čepeľ a prevažne sa používa na všeobecné úlohy spracovania dreva, ako je tvarovanie, sploštenie alebo orezávanie dreva. 

rezbarske dlato ploche1

Prehnuté dláta

Prehnuté dláta majú zahnutú čepeľ, ktorá im umožňuje rezať v priehlbinách a oblúkoch. Veľmi užitočné na vyrezávanie vecí, ako je miska, lyžica alebo kuksa.

rezbarske dlato prehnute 1

Lyžicové dláta

Niekedy nazývané aj „krátke prehnuté dláta“. Ideálny nástroj na vyberanie a vyrezávanie dreva z úzkych zakrivených priestorov. Ak nemôžete dosiahnuť úzky priestor rovným alebo prehnutým dlátom, najlepšou voľbou je práve lyžicové dláto. Lyžicové dláta so záberom 2 - 11 majú zakrivený okraj. Lyžicové dláta v tvare V sa zvyčajne vyrábajú v uhloch 45°, 60° a 90°. Lyžicové dláto má jedno ploché ostrie.

rezbarske dlato lyzickove1

Opačne prehnuté dláta 

Špeciálne nástroje na vyrezávanie ťažko dostupných konvexných povrchov. Zvyčajne sú k dispozícii s plochým alebo šikmým ostrím.

Dláta dog leg

Tieto dláta majú zahnutú čepeľ pod uhlom 90 stupňov, čo poskytuje pákový efekt a lepšiu kontrolu pri práci v ťažkých uhloch alebo v stiesnených priestoroch.

rezbarske dlato dog leg1

Dláta fishtail

Tento rezbársky nástroj má čepeľ, ktorá sa na konci rozširuje a vytvára tvar rybieho chvosta. To umožňuje ľahší prístup do úzkych rohov a iných ťažko dostupných miest. Hlavným znakom týchto dlát je rozširujúca sa čepeľ smerom k špičke. 

rezbarske dlato fish tail1

Obojstranné ostrie vs. jednostranné ostrie

Dláto s obojstranným ostrím, je možné použiť oboma stranami či už dolnou, alebo hornou. Efekt vyrezávania bude rovnaký. Na druhej strane dláto s jedným ostrím má silný ťah do dreva, keď je skosenie hore. Keď je skosenie dole, jednostranné ostrie dláta vytvorí rovný povrch.

Či použiť jednostranné alebo dvojstranné ostrie v konečnom dôsledku závisí od osobných preferencií rezbára. Niektorí uprednostňujú všestrannosť dláta s dvojitým ostrím, zatiaľ čo iní môžu preferovať ovládanie a presnosť dláta s jedným ostrím.

Veľkosť rezbárskeho dláta

Veľkosť dláta sa vzťahuje na dĺžku a šírku čepele. Sekáče sa dodávajú v rôznych veľkostiach, od malých, jemných dlát na zložité práce až po veľké, vysokovýkonné dlát na hrubú prácu. Ostria sa pohybujú vo veľkostiach od 0,5 mm do 70 mm.