Brúsne kamene na nože a ich rozdelenie

Na výrobu nožov sa používa oceľ s rôznymi vlastnosťami, čo znamená, že každý nôž si vyžaduje špecifické brúsenie pomocou vhodných kameňov. V tomto článku vám predstavíme veľké rozdelenie brúsnych kameňov a naučíme vás, ktorý brúsny kameň na nože potrebujete, aby ste získali maximálny výkon.

Existuje veľké množstvo druhov brúsnych kameňov, preto sa v nich môže byť ťažké zorientovať. Avšak s trochou úsilia a pomocou tohto článku, sa to dá zvládnuť.

brusenie nozov na brusnom kameni

Čo majú spoločné všetky brúsne kamene:

Všetky typy brúsnych kameňov na nože sa vyznačujú rôznou zrnitosťou, ktorá sa udáva číslom označovaným ako „grit“. Hodnota zrnitosti je jedným z rozhodujúcich faktorov pri kúpe. Najnižšia hodnota znamená najhrubšiu zrnitosť, zatiaľ čo najvyššia hodnota predstavuje najjemnejšiu zrnitosť

Kamene s nízkym číslom (napríklad 200 grit) sú vhodné na vyrovnanie nerovností a opravy zničeného alebo poškodeného ostria, ako napríklad vyštrbenie.

Na samotné brúsenie sú vhodné kamene s vyššou zrnitosťou (400 a viac), ktoré sa používajú na nože, ktoré nie sú poškodené, ale už sa dlhšie nebrúsili.

Brúsne kamene s hodnotami (600 až 3 000) sú určené na základnú starostlivosť. Využijete ich na priebežné brúsenie nožov, ktoré síce nie sú tupé, ale potrebujete ich mať vždy pripravené a ostré.

Najvyššie hodnoty zrnitosti (4 000 až 10 000 grit) sú určené na vyleštenie noža, dotiahnutie ostria a jeho vyhladenie takmer do dokonalosti. Používajú sa na už ostré nože.

Tip
Ak sa rozhodnete pustiť do brúsenia nožov vlastnými silami, je potrebné si zabezpečiť viacero brúsnych kameňov s rôznou zrnitosťou. Pre začiatok si vystačíte napríklad so zrnitosťami 600 a 2000, prípadne 240, 1000 a 3000.

Základné rozdelenie brúsnych kameňov:

Brúsne kamene na nože delíme do niekoľkých kategórií. Základné rozdelenie je však podľa ich pôvodu:

  • prírodné,
  • syntetické.

 Toto rozdelenie môžeme doplniť o ďalšie kategórie, ako sú:

  • japonské,
  • kombinované,
  • vodné,
  • olejové,
  • diamantové.

Prírodné brúsne kamene

Na brúsenie nožov sa používajú kremene, bridlice a niektoré druhy pieskovca. Z tohto materiálu je napríklad tvorený aj brúsny kameň Rozsutec, ktorý sa vyznačuje vysokou tvrdosťou a odolnosťou. To platí aj pre ďalšie prírodné kamene, ako sú americký Arkansas alebo belgický Ardennes Coticule.

Nevýhodou týchto prírodných kameňov môže byť nesúrodosť zrna, ktorá môže viesť k nerovnomernému výsledku brúsenia. Okrem toho sú tieto kamene cenovo náročnejšie, pretože získavanie materiálu a výroba sú nákladnejšie.

Dôležitým faktorom pri výbere brúsneho kameňa je aj stupeň postupného opotrebovania. Pri prírodných kameňoch je opotrebenie menšie, ale kvôli ich štruktúre a tvrdosti trvá brúsenie dlhšie.

Pri prírodných kameňoch nie je možné dokonale určiť zrnitosť, no zo skúseností sa dá pomerne presne odhadnúť.

Všetky prírodné brúsne kamene nájdete na tomto linku.

brusny_kamen_rozsutec_blok_200x60x30mm_3-min

Syntetické brúsne kamene

Ide prevažne o umelý korund (oxid hlinitý), z ktorého sú vyrobené aj brúsne kamene, ako sú napríklad Taidea alebo brúsny kameň Tyrolit, a karbid kremíka. Tieto kamene sa vyznačujú tvrdosťou a spoľahlivosťou, keďže korund je po diamante druhý najtvrdší minerál. Umožňujú nabrúsenie uhlíkovej aj nehrdzavejúcej ocele a dokážu zvládnuť aj titánové zliatiny.

V porovnaní s kamennými materiálmi prírodného pôvodu majú tieto kamene presnú zrnitosť a ich povrch je konzistentný.

I tieto kamene sa však opotrebúvajú a strácajú rovinu. Materiál z nich ubúda nerovnomerne, preto sa na ich údržbu používa vyrovnávací kameň

Momentálne ide o najrozšírenejšie a najpoužívanejšie kamene na trhu.

Diamantové brúsne kamene

Diamant je najtvrdší materiál na svete a odporúča sa na brúsenie nožov vyrobených z tvrdých typov ocele. V prípade diamantových brúsnych kameňov ide o monokryštály diamantu zasadené do niklovej matrice, ktoré sú pomocou elektrolýzy nanesené na oceľovú platňu. Hoci sa vrstva nanesených častíc časom opotrebuje, rovina plochy zostáva nemenná.

Pri brúsení je vhodné kombinovať použitie kameňov. Môžete napríklad použiť FällknivenDC521, ktorý kombinuje diamantový brúsny kameň pre brúsenie čepele a jemnejší keramický kameň pre dokončovanie brúsenia.

Ak premýšľate nad kúpou diamantového kameňa, no neviete ktorý grit využijete najviac, odporúčame siahnuť po kameni kombinujúcom najpoužívanejšie zrnitosti, Taidea 600/1000.

 

Diamantové kamene sú odolné proti poškodeniu a umožňujú rýchlejšie nabrúsenie nožov v porovnaní s keramickými kameňmi pri rovnakej zrnitosti. Používajú sa na suché brúsenie bez aplikovania oleja alebo vody. 

Vodu používajte iba na čistenie. Po použití ich stačí jednoducho opláchnuť.

Všetky diamantové brúsne kamene nájdete na tomto linku.

Brusny kamen tidea Diamantovy1

Japonské brúsne kamene

Brúsne kamene z tejto krajiny patrili a stále patria medzi najkvalitnejšie a najefektívnejšie. Bez problémov s nimi odstránite všetky drobné nedostatky a poškodenia. Sú známe svojou vysokou tvrdosťou, vďaka čomu nože nabrúsite rýchlo a dokážete dosiahnuť mimoriadnu ostrosť.  Ideálny kameň pre túto prácu je Shapton Kuromaku.

 

Dnes už aj japonskí výrobcovia používajú syntetické materiály, ale kvalita a precíznosť zostali. Široká škála kameňov umožňuje brúsiť všetky typy nožov a ocelí. Táto kategória sa veľmi úzko prelína so syntetickými brúsnymi kameňmi, ktoré sú tiež známe ako japonské vodné kamene. Používajú sa výhradne na brúsenie pomocou vody, teda na mokro.

Všetky japonské brúsne kamene nájdete na tomto linku.

Zaujímavosť 

Pôvodné japonské brúsne kamene boli vyrobené z materiálu, ktorý sa ťažil priamo v Japonsku. V súčasnosti sú už takmer všetky lomy uzavreté.

Kombinované brúsne kamene

Tieto kamene sú zvyčajne zložené z dvoch alebo viacerých syntetických kameňov s rôznou zrnitosťou, ktoré sú spojené dokopy.

Jedným z kameňov môžete intenzívnejšie vybrúsiť poškodené čepele, druhým následne dobrúsiť ostrie najemno a tretím kameňom ich ešte vyleštiť a vyhladiť. Kameň, ktorý spĺňa všetky tieto požiadavky, je Taidea 240/1000/3000.

 

Nevýhodou týchto kameňov je ich vyššia jednorazová cena. V konečnom dôsledku sa však oplatia viac z hľadiska efektívnosti, pohodlnosti aj financií. 

Všetky kombinované brúsne kamene nájdete na tomto linku.

Brusny kamen tidea kombinovany1

Vodné a olejové brúsne kamene

Rozdiel medzi týmito druhmi brúsnych kameňov spočíva v spojive, ktoré drží dokopy materiál určený na brúsenie. V kategórii vodných kameňov nájdete napríklad Taidea 2000 V-San Deluxe a v kategórii olejových kameňov Arkansas. S oboma druhmi brúsnych kameňov dokážete nabrúsiť všetky typy nožov, pričom výsledok závisí od ich zrnitosti.

 

Pri brúsení vzniká trenie a teplo, preto sa pri niektorých kameňoch používa voda na mazanie a ochladzovanie, pri iných olej a u niektorých oboje. Chladením sa znižuje riziko poškodenia noža a brúsneho kameňa a predlžuje sa ich životnosť.

Rada odborníka

Pred brúsením je potrebné vodné brúsne kamene namočiť do vody približne na 10 minút. Ak sa kameň počas brúsenia vysuší, je nutné ho opäť namočiť. K tomu môže dôjsť, ak brúsite viacero nožov a robíte to dlhšie.

Pri diamantových brúsnych kameňoch však tento proces nie je potrebný. Voda sa pri nich využíva iba na vyčistenie kameňa.

Pri olejových brúsnych kameňoch je potrebné použiť trochu oleja. Na brúsenie stačí použiť iba zopár kvapiek.

Všetky olejové brúsne kamene nájdete na tomto linku.

Všetky vodné brúsne kamene nájdete na tomto linku.

Ako správne vybrať brúsny kameň?

Každý druh brúsneho kameňa má svoje špecifické výhody a nevýhody. Teraz už poznáte charakteristiky a základné informácie o brúsnych kameňoch na nože. Ak sa rozhodnete brúsiť si svoje nože vlastnými silami, bez problémov si môžete vybrať ten správny brúsny kameň pre vás.

Ktorý kameň si zvolíte, závisí len na vašom uvážení a najmä od vašich potrieb. Nech sa páči, vyberte si.