Japonské nože

Japonské kuchynské nože sa výrazne odlišujú od klasických európskych nožov tvarom, konštrukciou a najmä reznými vlastnosťami. Japonské nože kombinujú extrémnu ostrosť, skvelé rezné vlastnosti, presnosť, jedinečný dizajn a kultúrne dedičstvo, ktoré privádzajú ku kuchynským pultom kuchárov z celého sveta. Nože japonského typu sa oproti nožom z Európy vyrábajú z tvrdšej ocele, vďaka čomu ostane čepeľ dlhšie ostrá. Na druhú stranu potrebujú omnoho jemnejšie zaobchádzanie a vyžadujú väčšiu starostlivosť.
Najbežnejším typom japonského noža je santoku, ktorý predstavuje klasický typ univerzálneho noža na všestranné využitie. Stále častejšie sa však môžete stretnúť aj s inými typmi japonských nožov, ako napríklad gyuto (šéfkuchárske nože), deba (filetovacie nože), nakiri (sekáče na zeleninu), petty (nože na zeleninu a ovocie), sujihiki (plátkovacie nože), usuba (nože na zeleninu), yanagiba (filetovacie nože) alebo kiritsuke (univerzálne nože).

V Knilande nájdete kvalitné japonské kuchynské nože značiek Samura, Tojiro a zároveň nože typu santoku od mnohých svetových výrobcov ako Böker z nemeckého Solingenu, Opinel alebo Victorinox.

8 položiek celkom
Kanetsune Seki KC 955 KC 955 Sujihiki
€53

Sujihiki nôž kuchynský, z nerezovej ocele DSR-1K6. Čepeľ dlhá 21 cm. Celková dĺžka 34 cm. Rukoväť Pakkawood.

KC-955
Tojiro FD 1599 1
€190

Tojiro Shippu Black FD-1599 je japonský kuchynský nôž typu sujihiki s čepeľou dlhou 21 cm z damaškovej ocele s jadrom z nerezovej ocele VG-10. Rukoväť z dreva gaštanu v tvare D...

FD-1599
Seki Kanetsugu zuiun 9309 1
Novinka
€386

Exluzívny japonský damaškový nôž typu Sujihiki s 24 cm čepeľou z práškovej ocele SPG2.

9309
Tojiro DP VG10 F 806 1
€217

Kuchynský nôž Tojiro DP VG-10 Sujihiki s dĺžkou čepele 27 cm z japonskej nerezovej ocele VG-10 a pevnou plastovou rukoväťou.

F-806
Tsubazo Sashimi 340422
Akcia
€94 –27 %
€68

Tsubazo Sashimi je japonský kuchynský nôž typu sujihiki. Nôž sujihiki má dlhú, úzku čepeľ a obojstranný výbrus. Je určený predovšetkým na krájanie väčších kusov mäsa a rýb na...

340422
Seki Kantesugu Zuiun Kiwami 9509 1
Novinka
€414

Exluzívny japonský damaškový nôž typu Sujihiki s 24 cm čepeľou z práškovej ocele SPG2.

9509
Tojiro FD 599 1
€178

Tojiro Shippu FD-599 je japonský kuchynský nôž typu sujihiki s čepeľou dlhou 21 cm z damaškovej ocele s jadrom z nerezovej ocele VG-10. Rukoväť z dreva magnólie v tvare D je...

FD-599
Tojiro Zen Black FD 1569 1
€138

Tojiro Zen Black FD-1569 je japonský kuchynský nôž typu sujihiki s čepeľou dlhou 21 cm, z vrstvenej nerezovej ocele s jadrom z nerezovej ocele VG-10. Rukoväť z dreva gaštanu v...

FD-1569

Prečo si vybrať práve japonský kuchynský nôž?

Ostrosť: japonské nože sú známe svojou výnimočnou ostrosťou a presnými rezmi. Často sú vyrobené z vysoko kvalitnej ocele, ktorá umožňuje neuveriteľne jemné rezy. Krájanie bude nielen plynulejšie, ale aj efektívnejšie.

Presnosť: japonské nože sú zamerané na dosahovanie presných rezov, čo je kľúčové pre mnohé kulinárske techniky.

Tvrdosť čepele: pre mnohé japonské nože je kľúčová práve ich tvrdšia čepeľ, vďaka čomu sa zníži frekvencia brúsenia nožov. Túto vlastnosť oceníte najmä pri každodennom používaní nožov. V porovnaní s európskymi nožmi majú japonské nože zvyčajne tenšie a ľahšie čepele.

Rozmanitosť výberu: vybrať si zo širokej škály špecializovaných typov japonských nožov nebude žiadny problém. Každý nôž je navrhnutý pre špecifické úkony, napríklad japonský typ Gyuto môžete použiť na univerzálne úlohy v kuchyni, obľúbenú Debu na filetovanie rýb a Usubu na sekanie zeleniny.

Estetický dizajn: väčšina japonských nožov je nielen funkčných, ale navyše aj esteticky prevedených. Môžete si vybrať z elegantných, minimalistických alebo luxusných dizajnov.

Vyvážené rozloženie hmotnosti: japonské nože kladú dôraz na rovnováhu a pohodlný úchop počas celej doby používania, čo prispieva k ľahšiemu zaobchádzaniu a zníženiu únavy počas dlhšieho sú navrhnuté so zameraním na rovnováhu a poskytujú pohodlný pocit v ruke. Táto rovnováha prispieva k ľahkému použitiu a znižuje únavu pri dlhšom používaní.

Kultúrne dedičstvo: Japonsko je krajinou, ktorá si extrémne potrpí na svoje kulinárske dedičstvo a nožiarsky priemysel nie je žiadnou výnimkou. Spojenie tradícií, remeselných postupov a moderných inovácií robí z nožov klenot medzi ostrými nástrojmi. Výrobné postupy sú často odovzdávané z generácie na generáciu.