Japonské nože

Japonské kuchynské nože sa výrazne odlišujú od klasických európskych nožov tvarom, konštrukciou a najmä reznými vlastnosťami. Japonské nože kombinujú extrémnu ostrosť, skvelé rezné vlastnosti, presnosť, jedinečný dizajn a kultúrne dedičstvo, ktoré privádzajú ku kuchynským pultom kuchárov z celého sveta. Nože japonského typu sa oproti nožom z Európy vyrábajú z tvrdšej ocele, vďaka čomu ostane čepeľ dlhšie ostrá. Na druhú stranu potrebujú omnoho jemnejšie zaobchádzanie a vyžadujú väčšiu starostlivosť.
Najbežnejším typom japonského noža je santoku, ktorý predstavuje klasický typ univerzálneho noža na všestranné využitie. Stále častejšie sa však môžete stretnúť aj s inými typmi japonských nožov, ako napríklad gyuto (šéfkuchárske nože), deba (filetovacie nože), nakiri (sekáče na zeleninu), petty (nože na zeleninu a ovocie), sujihiki (plátkovacie nože), usuba (nože na zeleninu), yanagiba (filetovacie nože) alebo kiritsuke (univerzálne nože).

V Knilande nájdete kvalitné japonské kuchynské nože značiek Samura, Tojiro a zároveň nože typu santoku od mnohých svetových výrobcov ako Böker z nemeckého Solingenu, Opinel alebo Victorinox.

9 položiek celkom
KAI DM 0728
€219

Kuchynský nôž KAI Shun Classic Nakiri z damaškovej ocele s rukoväťou z čierneho dreva pakka. Dĺžka čepele je 16,5 cm.

DM-0728
KAI DM 0727
€183

Kuchynský nôž KAI Shun Classic Santoku z damaškovej ocele s rukoväťou z čierneho dreva pakka. Dĺžka čepele je 14 cm.

DM-0727
KAI DM 0702
€205

Kuchynský nôž KAI Shun Classic Santoku z damaškovej ocele s rukoväťou z čierneho dreva pakka. Dĺžka čepele je 18 cm.

DM-0702
KAI DM 0718
€215

Kuchynský nôž KAI Shun Classic Santoku s dutým výbrusom. Nôž je vyrobený z damaškovej ocele s rukoväťou z čierneho dreva pakka. Dĺžka čepele je 18 cm.

DM-0718
KAI DM 0717
€255

Kuchynský nôž KAI Shun Classic Wide Santoku so širšou čepeľou. Nôž je vyrobený z damaškovej ocele s rukoväťou z čierneho dreva pakka. Dĺžka čepele je 19 cm.

DM-0717
KAI Shun Premier Tim Mälzer Minamo TMM 0700
€189

Japonský nôž KAI Shun Premier Tim Mälzer Minamo na zeleninu z damaškovej ocele s rukoväťou z čierneho dreva pakka. Dĺžka čepele je 9 cm.

TMM-0700
KAI Shun Premier Tim Mälzer Minamo TMM 0702
€295

Japonský nôž KAI Shun Premier Tim Mälzer Minamo Santoku z damaškovej ocele s rukoväťou z čierneho dreva pakka. Dĺžka čepele je 20 cm.

TMM-0702
KAI Shun Premier Tim Mälzer Minamo TMM 0701
€215

Japonský nôž KAI Shun Premier Tim Mälzer Minamo univerzálny z damaškovej ocele s rukoväťou z čierneho dreva pakka. Dĺžka čepele je 15 cm.

TMM-0701
KAI DM 0702W
€215

Kuchynský nôž KAI Shun White Santoku z damaškovej ocele s rukoväťou z bieleho dreva pakka. Dĺžka čepele je 18 cm.

DM-0702W

Prečo si vybrať práve japonský kuchynský nôž?

Ostrosť: japonské nože sú známe svojou výnimočnou ostrosťou a presnými rezmi. Často sú vyrobené z vysoko kvalitnej ocele, ktorá umožňuje neuveriteľne jemné rezy. Krájanie bude nielen plynulejšie, ale aj efektívnejšie.

Presnosť: japonské nože sú zamerané na dosahovanie presných rezov, čo je kľúčové pre mnohé kulinárske techniky.

Tvrdosť čepele: pre mnohé japonské nože je kľúčová práve ich tvrdšia čepeľ, vďaka čomu sa zníži frekvencia brúsenia nožov. Túto vlastnosť oceníte najmä pri každodennom používaní nožov. V porovnaní s európskymi nožmi majú japonské nože zvyčajne tenšie a ľahšie čepele.

Rozmanitosť výberu: vybrať si zo širokej škály špecializovaných typov japonských nožov nebude žiadny problém. Každý nôž je navrhnutý pre špecifické úkony, napríklad japonský typ Gyuto môžete použiť na univerzálne úlohy v kuchyni, obľúbenú Debu na filetovanie rýb a Usubu na sekanie zeleniny.

Estetický dizajn: väčšina japonských nožov je nielen funkčných, ale navyše aj esteticky prevedených. Môžete si vybrať z elegantných, minimalistických alebo luxusných dizajnov.

Vyvážené rozloženie hmotnosti: japonské nože kladú dôraz na rovnováhu a pohodlný úchop počas celej doby používania, čo prispieva k ľahšiemu zaobchádzaniu a zníženiu únavy počas dlhšieho sú navrhnuté so zameraním na rovnováhu a poskytujú pohodlný pocit v ruke. Táto rovnováha prispieva k ľahkému použitiu a znižuje únavu pri dlhšom používaní.

Kultúrne dedičstvo: Japonsko je krajinou, ktorá si extrémne potrpí na svoje kulinárske dedičstvo a nožiarsky priemysel nie je žiadnou výnimkou. Spojenie tradícií, remeselných postupov a moderných inovácií robí z nožov klenot medzi ostrými nástrojmi. Výrobné postupy sú často odovzdávané z generácie na generáciu.