Prandi: Sekery z Álp

Taliansky výrobca Prandi je známy výrobou vysoko kvalitných sekier, doplnkov pre sekery a iných rezných nástrojov. Prandi je na Slovensku pomerne neznámou značkou, avšak v Európe a vo svete ich sekery poznajú ľudia už viac ako 50 rokov. Samotnej výrobe rezných nástrojov sa venujú už od roku 1969. Ak hľadáte odolné sekery do svojej záhrady, kálačky na drevo alebo jednoducho malé sekerky do lesa k táboráku, určite vyskúšajte sekery Prandi. 

Prandi_01

História značky

Príbeh spoločnosti sa začal písať už v roku 1969 v talianskom meste Primaluna, odvtedy sa stihli v tomto remesle vystriedať už tri generácie rodiny Carla Prandiho.

Dôraz na kvalitu a silná túžba po inováciách sa stala zásadným pilierom v rozširovaní značky do zahraničia, čím expandovala na nové trhy v Európe, USA, Ázii, ale aj na Strednom východe a v Afrike.

Prandi_brand_13Talianske údolie Valsassina

Prandi sa nachádza vo Valsassine, v horskom údolí v Lombardii, v severnom Taliansku. Samotný región je známy svojou hlbokou tradíciou v železiarskom a oceliarskom priemysle, ale aj remeselnou výrobou nástrojov ako sú krompáče, kladivá, nože, sekery a iné rezné nástroje. Sekery k tomuto lesnatému miestu patria odjakživa. Práve odtiaľto pochádza špecifický tvar sekery Trentin, s tenkou hlavou a veľmi širokým kónickým ostrím.
Samotná krajina Talianska je pre značku veľmi dôležitá a hrdo prehlasujú, že všetky sekery boli navrhnuté a vyrobené výhradne v ich priestoroch v Primalune. Spoločnosť sa zaväzuje ku kvalite použitých materiálov, spoľahlivosti pri výrobe a vierohodnému označeniu „Made in Italy“.

Prandi_02Široký výber nástrojov

Prandi vyrába sekery všetkých typov od univerzálnych, štiepacích, malých outdoorových sekier až po veľké kálačky na drevo. Za posledné obdobie sa tešia veľkej obľube aj vrhacie sekery. Vlajkovou loďou značky sú profesionálne súťažné sekery, ktoré používajú športoví drevorubači na súťažiach po celom svete.

Výrobca nezaváha ani v produkcii rôznych druhov príslušenstva ako sú kliny do poriska, štiepacie kliny, brúsne kamene na sekery alebo chrániče na zaistenie bezpečného prenášania. Materiály a samotná výroba podliehajú vysokým štandardom.

Prandi_brand_10_

Výroba sekier

Prandi sa intenzívne zaujíma o názory zákazníkov, takže vyrába sekery aj na základe ich požiadaviek s dôrazom na zvyky a kultúrne tradície. Sekery sú kované z uhlíkovej ocele C45, ktorá ponúka pre sekeru ideálny pomer medzi tvrdosťou a húževnatosťou. Výrobný proces riadi skupina skúsených remeselníkov za pomoci tradičných strojov.

Všetky procesy výroby prebiehajú pod jednou strechou v prostredí talianskych Álp: tvorba foriem, kovanie za tepla, pieskovanie, tepelné spracovanie, brúsenie, ostrenie, lakovanie, montáž rukovätí, značenie, etiketovanie a balenie. Každá výrobná fáza podlieha štandardom typických talianskych remeselníckych prác podľa noriem UNI EN ISO 9001:2015.

Súťaže so sekerami (Stihl Timbersports)

Prandi_03Medzi ostrými nástrojmi je stále viac počuť o drevorubačskom športe, ktorý sleduje čoraz viac ľudí aj u nás. V priebehu rokov sa táto disciplína stala svetoznámou – najskôr sa dostala do Austrálie, Nového Zélandu, Kanady a USA. Spoločnosť Prandi prináša do týchto súťaží svoje vlastné sekery a jednotlivé disciplíny s nimi vykonávajú tí najlepší z najlepších. U nás môžete tieto súťaže sledovať zatiaľ iba z televíznych obrazoviek, avšak je pravdepodobné, že sa tento zaujímavý typ športu dostane onedlho aj ku nám. Súťažiacimi sú športovci, ktorí majú za úlohu vykonávať typické činnosti drevorubačov, napríklad rúbanie dreva sekerami, rezanie pílami či motorovými pílami. V roku 1985 sa stala spoločnosť STIHL USA oficiálne sponzorom série týchto súťažných podujatí, pričom si vybrala viaceré kategórie, v ktorých sa bude súťažiť. Medzi najznámejšie patrí klasické sekanie v stoji, rezanie s pílami a iné.

Význam loga

Význam sekier v logu Prandi je zrejme pochopiteľný, keďže sekery sú niečo čo značku preslávilo po celom svete. Na logu je vyobrazený model sekery zo série Vintage Line, konkrétne prvý rad sekier značky Prandi. Motýľ s krídlami má symbolizovať neustály vývoj a napredovanie značky do všetkých kútov sveta.

Prandi_brand_01_Prandi_brand_06_Prandi_brand_08_Prandi_brand_09_

Nakoniec vám prinášame zopár favoritov vybraných členmi nášho Kniland tímu, ktorí by sa mohli hodiť práve na vašu chalupu alebo priamo k vám domov na záhradu.